«Βόμβα», αλλά… απενεργοποιημένη

Στην πολιτική οι προθέσεις των ανθρώπων δεν έχουν τη σημασία που τους αποδίδουν οι «αμύητοι». Αυτό που είναι κυρίαρχο είναι το αποτέλεσμα. Οι συνέπειες των πράξεων και των παραλείψεων των πολιτικών στην καθημερινότητα των ανθρώπων και στην πορεία των εθνών αποφαίνονται για την ποιότητα των ηγεσιών και των προσώπων που τις περιβάλλουν.

Επίσης, αυτό που έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία είναι το λεγόμενο timing. Ο συγχρονισμός των πολιτικών αποφάσεων και των επιλογών με τις απαιτήσεις των καιρών, τις αντιλήψεις και πεποιθήσεις της κοινής γνώμης, και τις ανάγκες του κράτους πολλές φορές αποδεικνύεται σημαντικότερος και από τις ίδιες τις πράξεις των ηγητόρων.

Στην περίπτωση της αποχώρησης του κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων από τη συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ το timing ήταν εξαιρετικά ατυχές. Οι πολίτες έχουν σχηματίσει την εντύπωση (η οποία δεν μπορεί εύκολα να χαρακτηριστεί λαθεμένη) ότι υπήρχαν οι ευκαιρίες να αποφευχθεί αυτή η φρικτή εθνική αβαρία της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Ο αρχηγός των ΑΝ.ΕΛ. και πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος θα μπορούσε να έχει σώσει την πατρίδα αλλά και την κομματική παρτίδα από την πρώτη κιόλας στιγμή που ανεφάνη στον ορίζοντα η απειλή της αναγνώρισης των Σκοπίων με το όνομα «Βόρειος Μακεδονία». Αν εξαρχής είχε δηλώσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει άμεσα από τον κυβερνητικό συνασπισμό -εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ επέμενε να δώσει στους Σκοπιανούς όνομα, γλώσσα και εθνικότητα- και είχε κάνει πράξη αυτή τη δήλωση πρόθεσης, τότε όλα θα εξελίσσονταν διαφορετικά.

Ετσι όπως έγινε η αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ. από τη συγκυβέρνηση σχηματίστηκε ένα νέφος υποψίας περί «συναινετικού διαζυγίου» και κάπως σκηνοθετημένης ρήξης μεταξύ των δύο κομμάτων και των δύο πολιτικών αρχηγών.

Οταν προκύπτει θέμα εθνικό και κινδυνεύουν οι αγώνες χιλιετιών και οι θυσίες εκατομμυρίων, τότε δεν γίνονται πιστευτά τα σκεπτικά περί «απεμπλοκής» από Μνημόνια. Η διαφωνία στα εθνικά θέματα δεν είναι δευτερεύον θέμα αλλά πρώτο, κατεπείγον!

Τώρα πια, δυστυχώς, το βαρύτατο κόστος των καθυστερημένων αποφάσεων θα το πληρώσει η πατρίδα μας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα