Εννέα προτάσεις των δικηγόρων για τη συνταγματική αναθεώρηση

Τις θέσεις τους εν όψει της αναθεώρησης του Συντάγματος διατύπωσαν οι δικηγόροι κατά την Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του Δημήτρη Βερβεσού, προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Το «παρών» στη συνεδρίαση έδωσαν μάλιστα ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Γεώργιος Σάρλης.

Στο πλαίσιο της διαδικασίας της συνταγματικής αναθεώρησης η Ολομέλεια προτείνει:
1) Διατήρηση του υπάρχοντος συστήματος διάχυτου και παρεμπίπτοντος ελέγχου της συνταγματικότητας των νόμων.

2)
Αλλαγή του τρόπου επιλογής της ηγεσίας των ανώτατων δικαστηρίων με πρόταση και της Ολομέλειας των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

3)
Απαγόρευση συμμετοχής δικαστικών λειτουργών που αφυπηρετούν λόγω συνταξιοδότησης ή παραίτησης σε όλες τις πολιτικές και τις δημόσιες θέσεις, συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων Αρχών.

4)
Αξιοκρατική (και όχι κατ’ αρχαιότητα) προαγωγή και ουσιαστική επιθεώρηση των δικαστικών λειτουργών.

5)
Διατύπωση γνώμης από το δικηγορικό σώμα διά των αρμόδιων συλλογικών οργάνων του ενώπιον του ΑΔΣ για την υπηρεσιακή κατάσταση (προαγωγές και αξιολόγηση) των δικαστικών λειτουργών.

6)
Συνταγματική οριοθέτηση του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων με δυνατότητα καθορισμού του αριθμού των εκδικαζόμενων υποθέσεων και του χρόνου εκδόσεως των δικαστικών αποφάσεων από τον κοινό νομοθέτη.

7)
Διατήρηση του Μισθοδικείου.

8)
Διατήρηση του ορίου ηλικίας των 67 ετών ως προς τη συνταξιοδότηση των δικαστικών λειτουργών.

9)
Τροποποίηση του υφιστάμενου καθεστώτος στη Στρατιωτική Ποινική Δικαιοσύνη. Η Ολομέλεια εξάλλου δεν ενθαρρύνει τη συνδρομή και τη με οποιονδήποτε τρόπο συμμετοχή των συλλόγων στην άσκηση ένδικων βοηθημάτων με αντικείμενο τη διεκδίκηση ιδιωτικών απαιτήσεων, οποιασδήποτε μορφής, ενέργεια που εμπίπτει στο αποκλειστικό έργο του δικηγόρου.

Τέλος, ζήτησε την παράταση του χρόνου υποβολής δηλώσεων επαγγελματικών λογαριασμών και εφαρμογής του νέου θεσμικού πλαισίου, καθ’ όσον πλείονα κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία το δικηγορικό σώμα έχει θέσει υπόψη του αρμόδιου υπουργείου, παραμένουν εισέτι αναπάντητα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα