Kροκοδείλια δάκρυα Γιούνκερ για Ελλάδα!

Ο πρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε τη «λύπη» του για την «έλλειψη αλληλεγγύης» όταν ξέσπασε η κρίσηΚροκοδείλια δάκρυα για την Ελλάδα έχυσε χθες -κατόπιν εορτής, βέβαια- ο Ζαν Κλοντ Γιο-ύνκερ, ο οποίος στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση για τα 20 χρόνια του ευρώ από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου εξέφρασε τη «λύπη» του για την «έλλειψη αλληλεγγύης» προς τη χώρα μας, όταν ξέσπασε η κρίση. 

«Τη στιγμή που ξέσπασε η κρίση ήμασταν πολλοί αυτοί που πιστεύαμε πως η Ευρώπη έχει αρκετές δυνάμεις για να την αντιμετωπίσει χωρίς την επιρροή του ΔΝΤ» είπε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ, προσθέτοντας πως, εάν η Καλιφόρνια αντιμετώπιζε δυσκολίες, θα απευθυνόταν στις ΗΠΑ, όχι στο ΔΝΤ, και έτσι έπρεπε να γίνει και στην Ευρώπη.

«Επίσης λυπάμαι για την έλλειψη αλληλεγγύης όταν ξέσπασε αυτό που ονομάσαμε “ελληνική κρίση”. Δεν ήμασταν αρκετά αλληλέγγυοι με την Ελλάδα» υπογράμμισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του που η Ελλάδα, όπως και η Πορτογαλία και άλλες χώρες, έχει «βρει μια θέση, ίσως όχι στον ήλιο, αλλά ανάμεσα στις υγιείς χώρες».

Με αφορμή την 20ή επέτειο του κοινού νομίσματος, ο Γιούνκερ αναφέρθηκε και στους επικριτές του ευρώ, σημειώνοντας πως ανάμεσά τους ήταν και αυτοί που κατέκριναν τις πολιτικές λιτότητας της ευρωζώνης.
Οπως είπε μάλιστα, αυτές δεν εφαρμόστηκαν για να τιμωρηθούν οι άνεργοι ή οι εργαζόμενοι (!), αλλά γιατί ήταν αναγκαίες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Ομιλία Τρισέ

Παρέλειψε ωστόσο να υπογραμμίσει -ή έστω απλά να αναφέρει- τα κέρδη που αποκόμισαν τα χρόνια της κρίσης οι ήδη πλούσιες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά.

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε χθες και ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, ο οποίος στάθηκε στις επιτυχίες του ευρώ, σημειώνοντας πως πάνω απ’ όλα βρίσκονται η αξιοπιστία, η σταθερότητα και η ανθεκτικότητά του, παρά τους κραδασμούς που δέχθηκε, αφού όχι μόνο παραμένουν στην ευρωζώνη τα παλαιότερα μέλη της, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, αλλά έχουν προστεθεί και νέα μέλη.

Τόσο ο Τρισέ πάντως όσο και ο νυν πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τάχθηκαν χθες υπέρ της περαιτέρω εμβάθυνσης της ευρωζώνης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα