Β. Συρία: H ασφαλής ζώνη «ηρεμεί» ΗΠΑ και Τουρκία

Ο Ντόναλντ Τραμπ ακολουθεί πιστά την τακτική… καρότο και μαστίγιοΑπό την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Τουρκία και ΗΠΑ κατέληξαν σε μια «συνεννόηση ιστορικής σημασίας» που αφορά τη δημιουργία μιας ασφαλούς ζώνης στη βόρεια Συρία. Αυτό τόνισε ο πρόεδρος Ερντογάν μιλώντας χθες στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον Αμερικανό ομόλογό του. 

Ο πρόεδρος Τραμπ, συνεχίζοντας την τακτική του «καρότου και του μαστιγίου», αφού πρώτα απείλησε μέσω twitter την Τουρκία ότι θα την καταστρέψει οικονομικά στην περίπτωση που η Αγκυρα επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας, στη συνέχεια, συνομιλώντας τηλεφωνικά με τον Ερντογάν, επεσήμανε τις «μεγάλες δυνατότητες σημαντικής επέκτασης» της διμερούς συνεργασίας ως προς την οικονομική ανάπτυξη!

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας τους, ο Τραμπ επιβεβαίωσε για ακόμη μία φορά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, ενώ την ίδια ώρα οι δύο ηγέτες, μεταξύ άλλων, συμφώνησαν στη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας κατά μήκος των συνόρων Τουρκίας – Συρίας. «Το θέμα της ουδέτερης ζώνης, περιλαμβανομένης μιας ουδέτερης ζώνης κατά μήκος των συνόρων της Τουρκίας που θα σχηματιστεί από εμάς -ένα θέμα που έχω θέσει από την εποχή Ομπάμα-, τέθηκε εκ νέου από τον πρόεδρο Τραμπ, ο οποίος έκανε λόγο για έκταση 20 μιλίων (32 χλμ.)» είπε ο Ερντογάν την επόμενη μέρα στους βουλευτές του κόμματός του.

Την ίδια ώρα, όμως, σε άρθρο του στη ρωσική εφημερίδα «Kommersant» ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε εκ νέου στις ΗΠΑ με αφορμή τη στήριξη της Ουάσινγκτον στους Κούρδους πολιτοφύλακες της YPG, τους οποίους η Αγκυρα θεωρεί παρακλάδι του ΡΚΚ, άρα τρομοκράτες. «Αφού έπεισαν ορισμένους Αμερικανούς αξιωματούχους», γράφει ο Ερντογάν στο άρθρο του, «προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα τρομοκρατικό κράτος στη βόρεια Συρία με πρόφαση τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους. Και σε αυτό το σχέδιο απαντήσαμε με την επιχείρηση “Κλάδος ελαίας” και απομακρύναμε την ομάδα αυτή από την Αφρίν. Στο εγγύς μέλλον μαζί με τους φίλους μας και τους συμμάχους θα αναλάβουμε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να διατηρήσουμε την εδαφική ακεραιότητα του γείτονά μας».

Στο ίδιο άρθρο, ο πρόεδρος Ερντογάν επισημαίνει ότι η συνεργασία Ρωσίας – Τουρκίας αποτελεί το κλειδί για τη διευθέτηση της κρίσης στη Συρία, μετά και την αποχώρηση των Αμερικανών.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα