Αύξηση στον κατώτατο μισθό από τον Φεβρουάριο!

Επιβεβαίωση της «δημοκρατίας» για τις αλλαγές στις αμοιβές. Καταργείται και ο υποκατώτατος των νέων έως 25 ετώνΤο αργότερο από την 1η Φεβρουαρίου 2019 θα αυξηθεί ο κατώτατος μισθός, όπως δεσμεύτηκε χθες η αρμόδια υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου. Στόχος της κυβέρνησης, όπως αποκάλυψε η «δημοκρατία» στις 09/01/2019, είναι να αναπροσαρμοστεί πάνω από 7,5%. Σε αυτήν την περίπτωση, περισσότεροι από 300.000 χαμηλόμισθοι, τόσο νέοι κάτω των 25 ετών όσο και ηλικιακά μεγαλύτεροι, θα δουν τις μηνιαίες απολαβές τους να αυξάνονται έως και 23,5%, δεδομένου ότι -σύμφωνα με την υπουργό- ταυτόχρονα θα καταργηθεί ο λεγόμενος υπόκατώτατος μισθός των 510,09 ευρώ. Φυσικά, ο κίνδυνος για ένα μικρό ή μεγάλο «κύμα» απολύσεων ελλοχεύει…

Η κυρία Αχτσιόγλου δήλωσε χθες: «Τις επόμενες ημέρες, εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Ιανουαρίου, θα προχωρήσουμε στην αύξηση του κατώτατου μισθού, με ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου μισθού των νέων έως 25 ετών. Ο νέος, και για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια αυξημένος κατώτατος μισθός, χωρίς ντροπιαστικές ηλικιακές διακρίσεις, θα ισχύσει άμεσα μετά την έγκριση από το υπουργικό συμβούλιο της απόφασής μου ως υπουργού Εργασίας».

Η πρόταση

Παράλληλα, η υπουργός πρόσθεσε: «Ηδη η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων έχει καταθέσει την εξαιρετικά τεκμηριωμένη πρότασή της για αύξηση με εύρος από 5% έως 10%, στην οποία και θα βασιστούμε. Θα πρόκειται για μια αύξηση ξεκάθαρα αισθητή στους εργαζομένους. Ειδικά οι νέοι έως 25 ετών θα δουν μια πολύ σημαντική βελτίωση του εισοδήματός τους. Παράλληλα θα αυξηθεί και μια σειρά επιδομάτων που συνδέονται με τον κατώτατο μισθό, όπως το επίδομα ανεργίας, η αποζημίωση ασκούμενων σπουδαστών (αντιστοιχεί στο 80% του κατώτατου ημερομισθίου) και οι παροχές μητρότητας».

Οπως όλα δείχνουν, λοιπόν, ο υποκατώτατος θα καταργηθεί και ο κατώτατος των 586 ευρώ τον μήνα μεικτά από την 1η Φεβρουαρίου θα αυξηθεί τουλάχιστον κατά 7,5%. Στο ενδεχόμενο αυτό, από τα 586 ευρώ θα αναπροσαρμοστεί στα 630 ευρώ ή και λίγο περισσότερο. Για όσους λάμβαναν τον υποκατώτατο η αύξηση θα φτάσει έως και το 23,5%, δηλαδή θα δουν τις μεικτές αποδοχές τους να αυξάνονται τουλάχιστον κατά 119,9 ευρώ.

Φυσικά, με δεδομένες αντιδράσεις από παράγοντες της αγοράς (όπως ο ΣΕΒ), το ενδεχόμενο να προκληθεί ένα μικρό ή μεγάλο κύμα απολύσεων χαμηλόμισθων δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι ενδεχόμενη αύξηση της ανεργίας θα είναι μικρή και προσωρινή, αφού η αγορά θα «τροφοδοτηθεί» μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα με τα χρήματα που θα προέλθουν από την αύξηση του κατώτατου μισθού και θα επανέλθει στην κανονικότητα. Ωστόσο, τα πάντα θα κριθούν στην πράξη, αναφέρουν κύκλοι μικρομεσαίων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα