Στο μικροσκόπιο των δανειστών οι τράπεζες

Η έλευση Μοσκοβισί εγκαινιάζει μια περίοδο πυκνών επισκέψεων για τη 2η μεταμνημονιακή αξιολόγησηΡεπορτάζ
Γ. Χατζηδημητρίου

H σημερινή έλευση του Πιερ Μοσκοβισί εγκαινιάζει μια περίοδο πυκνών επισκέψεων στην Αθήνα, με φόντο τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση και υπό συνθήκες αυτή τη φορά έντονης πολιτικής ρευστότητας, που ενδέχεται να επηρεάσουν τον σχεδιασμό του ΟΔΔΗΧ για έξοδο με πενταετές ομόλογο στις αγορές.

Μία ημέρα νωρίτερα, πάντως, ο επίτροπος Οικονομικών έσπευσε να λάβει διακριτές αποστάσεις για το γεγονός ότι η Επιτροπή έπεσε κατά 4,7 μονάδες του ΑΕΠ έξω στις εκτιμήσεις της για το ελληνικό χρέος, αποδίδοντας τη διαφορά στο «μαξιλάρι ασφαλείας».

Το θέμα τέθηκε με ερώτηση του ευρωβουλευτή της Ν.Δ. Γ. Κύρτσου, ο οποίος παρατήρησε ότι, ενώ τον περασμένο Μάιο η πρόβλεψη για το ελληνικό χρέος ήταν στο 177,8% του ΑΕΠ, στην πρόγνωση του Οκτωβρίου ανήλθε στο 182,5%.

Τι απάντησε ο επίτροπος Οικονομικών; «Ο κύριος λόγος της απόκλισης είναι η δημιουργία σημαντικών ταμειακών αποθεμάτων ασφαλείας, που χρηματοδοτήθηκαν χάρη στην εκταμίευση μεγάλου ποσού, το οποίο ανέρχεται σε 15 δισ. ευρώ, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ) τον Αύγουστο του 2018».

Επισήμως ο κ. Μοσκοβισί έρχεται στην Αθήνα προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδήλωση του Γαλλικού Ινστιτούτου. «Εξωδίκως» όμως το ενδιαφέρον του είναι εστιασμένο στη συνάντηση που προγραμματίστηκε να έχει με τους εκπροσώπους των τεσσάρων σημαντικών τραπεζών, προκειμένου να πληροφορηθεί από πρώτο χέρι τα σχέδιά τους για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων εν όψει της 29ης Μαρτίου, οπότε οι τράπεζες θα παρουσιάσουν τους νέους στόχους τους στον Μηχανισμό Εποπτείας.

Από Δευτέρα καταφθάνει ο επικεφαλής του κλιμακίου της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, ο οποίος θα βολιδοσκοπήσει την κυβέρνηση για τις πολιτικές προθέσεις της, ενώ κορυφώνεται η αγωνία στο οικονομικό επιτελείο για το αν οι «κίτρινες» κάρτες των δανειστών, με αφορμή τις καθυστερήσεις στα προαπαιτούμενα, θα γίνουν «κόκκινες». Να σημειωθεί, πάντως, ότι χθες, παρά την εσωτερική πολιτική ένταση, το δεκαετές ομόλογο υποχώρησε σε 4,2676%, καταγράφοντας τη χαμηλότερη τιμή για τον μήνα Ιανουάριο, ενώ το πενταετές υποχώρησε κατά τρεις μονάδες βάσης, σε 3,21%.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα