Παρών και ο Μεσογαίας Νικόλαος, «κοιμάται» (πάλι) η Ιερά Σύνοδος

«Κατεβαίνω στο Σύνταγμα την Κυριακή ως απλός Ελληνας πολίτης» δήλωσε στη «δημοκρατία» ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, ανακοινώνοντας τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο για την καταψήφιση της Συμφωνίας των ΠρεσπώνΔίπλα του στοιχίζεται και ο Μεσογαίας Νικόλαος (φωτό), που σε ενημερωτικό σημείωμά του κάλεσε κλήρο και λαό να κατέβουν στο Σύνταγμα. Αυτοί οι δυναμικοί επίσκοποι είναι οι μόνοι, μέχρι σήμερα, που με παρρησία και ευθύτητα στηρίζουν την κινητοποίηση για την υπεράσπιση της ελληνικότητας της Μακεδονίας, παρότι αρκετοί μητροπολίτες σκέφτονται να ταξιδέψουν στην Αθήνα. «Για τη Μακεδονία πέθαναν χιλιάδες αδελφοί μας, ο Παύλος Μελάς εκτελέστηκε, η ηρωίδα δασκάλα Αγγελική Φιλιππίδου σφαγιάστηκε, ο ήρωας Τέλλος Αγρας κρεμάστηκε. Μπροστά σε αυτές τις προσωπικότητες αντιμετρούμεθα και βρισκόμαστε ανάξιοι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σεραφείμ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος εμφανίζεται απρόθυμος να πάρει θέση, ενώ η Ιερά Σύνοδος δείχνει υπνωτισμένη και κατώτερη των περιστάσεων, με ανύπαρκτα ανακλαστικά. Αντιθέτως, όταν προέκυψε το θέμα της συμφωνίας Τσίπρα – Ιερωνύμου, που έθιγε το μισθολογικό και την αξιοποίηση της περιουσίας η Εκκλησία αντέδρασε άμεσα, διατυπώνοντας σαφώς την αντίθεσή της. Τώρα, που πρόκειται για ένα μείζον εθνικό ζήτημα, η Ιερά Σύνοδος δεν δείχνει την ίδια θέρμη. Μπορεί η διοίκηση να «οχυρώνεται» στην περσινή απόφαση της ΔΙΣ ότι «η Εκκλησία δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου “Μακεδονία” ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους», αυτό όμως δεν αποτελεί δικαιολογία.

Κανένας από τους 21 (ο Σισανίου Παύλος πλέον είναι μακαριστός) μητροπολίτες και εξάρχους της Μακεδονίας δεν έχει δηλώσει ότι θα κατέβει στην Αθήνα για να υπερασπίσει και την ελληνικότητα της περιοχής, αλλά και τον ίδιο τον εκκλησιαστικό τίτλο του. Μόνο το Αγιον Ορος δείχνει να διαθέτει ακόμα ενεργά ανακλαστικά. Η Ιερά Κοινότητα αποφάσισε σήμερα να πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Αντ. Τριανταφύλλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα