Μυτιλήνη: Πέθανε η γιαγιά-σύμβολο της αλληλεγγύης

«Εσβησε» χθες, σε ηλικία 90 ετών, η Μαρίτσα Μαυραπίδη, μια εκ των τριών γιαγιάδων που αποτέλεσαν φωτεινό παράδειγμα εθελοντισμού και αλληλεγγύης……με τη βοήθεια που -παρά την προχωρημένη ηλικία τους- προσέφεραν στους χιλιάδες πρόσφυγες οι οποίοι κατέφθαναν νυχθημερόν στις ακτές της Σκάλας Συκαμνιάς, στη Λέσβο.

Η γιαγιά Μαρίτσα μαζί με τις φίλες της Αιμιλία Καμβύση και Ευστρατία Μαυραπίδου έγιναν ευρέως γνωστές όταν ο φωτογραφικός φακός τις απαθανάτισε να κρατούν στοργικά στην αγκαλιά τους ένα προσφυγόπουλο και να το ταΐζουν. Μάλιστα, η εικόνα αυτή πήρε τέτοια δημοσιότητα που αποτέλεσε και την αφορμή να τις προτείνουν ως υποψήφιες για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης κορυφαίοι παράγοντες της επιστημονικής ζωής της Ελλάδας.

«Οι μάνες μας ήρθαν πρόσφυγες από την Τουρκία, απέναντι, και ήταν ακόμα κοπέλες. Ηρθαν χωρίς ρούχα, χωρίς τίποτα. Γι’ αυτό και τους λυπούμαστε τους μετανάστες» είχε δηλώσει σε συνέντευξή της όταν ρωτήθηκε για ποιον λόγο προσφέρει τη βοήθειά της στους ανθρώπους που έφταναν από τις απέναντι ακτές.

Τη βαθύτατη λύπη του για τον θάνατό της εξέφρασε σε δήλωσή του ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Η αυθόρμητη και ανιδιοτελής προσφορά της έδωσε κουράγιο και δύναμη σε πολλούς, ενώ ταυτόχρονα δίδαξε στην Ευρώπη και στον κόσμο ποιο είναι το πραγματικό περιεχόμενο της έννοιας του ανθρωπισμού» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Βίτσας.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα