Ο Γ. Στουρνάρας αυτοθαυμάστηκε για τα «κόκκινα» δάνεια!

Ρεσιτάλ αυταρέσκειας έδωσε και πάλι χθες ο Γιάννης ΣτουρνάραςΣε μια επίδειξη ακαδημαϊκής υπεροψίας, ο κεντρικός τραπεζίτης υποστήριξε σε εκδήλωση της Τράπεζας Πειραιώς ότι η πρόταση που παρουσίασε η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) για τα «κόκκινα» δάνεια «κατόρθωσε, χωρίς αμφιβολία, να ταράξει τα νερά στην Ελλάδα».

Πρόκειται για τη γνωστή χρονοβόρα πρόταση που βιάστηκε να καταθέσει η ΤτΕ και η οποία παρουσιάζει εξαιρετικές ιδιαιτερότητες, σε βαθμό που την καθιστά προβληματική. Προβλέπει τη μεταφορά σε Οχημα (Εταιρία) Ειδικού Σκοπού (SPV) μη εξυπηρετούμενων δανείων, ονομαστικής αξίας 40 δισ. ευρώ. Το SPV θα εκδώσει και θα μεταφέρει στις τράπεζες ομόλογα ίσα με τη λογιστική αξία αυτών των δανείων (20 δισ. ευρώ μετά την αφαίρεση των προβλέψεων).

Ταυτόχρονα, θα ενεργοποιηθεί αναβαλλόμενος φόρος, ύψους 7,5 δισ. ευρώ, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί ως εγγυήσεις στο SPV προκειμένου οι τράπεζες να απαλλαγούν από «κόκκινα» δάνεια και να εκδοθούν έναντι αυτών ομόλογα που θα πουληθούν σε ιδιώτες επενδυτές. Πού οδηγεί το σχέδιο της ΤτΕ; Σε απομείωση της καθαρής θέσης των τραπεζών κατά 7,5 δισ. ευρώ και σε νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, ενώ είναι άγνωστο σε ποια τιμή θα αγοράσει ο εκκαθαριστής τα «κόκκινα» δάνεια.

Ο κ. Στουρνάρας αναγνώρισε, πάντως, ότι «υπάρχουν στοιχεία που πρέπει να διερευνηθούν», ενώ εκτίμησε ότι η πρόταση για την εφαρμογή του κυπριακού μοντέλου στην πρώτη κατοικία θα εγκριθεί από τους θεσμούς.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα