Πρόταση-σοκ του ΔΝΤ για νέα μείωση συντάξεων!

Ζητεί μεγάλη συρρίκνωση των ποσοστών αναπλήρωσης, ενώ τάσσεται πάλι υπέρ της παρουσίας ιδιωτών στην ασφάλιση!Την περαιτέρω απορρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος με όρους ακραίου νεοφιλελευθερισμού προκρίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ζητώντας να συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο οι συντάξεις στην Ελλάδα και ένα σημαντικό τμήμα του δημόσιου συνταξιοδοτικού να περάσει στον ιδιωτικό τομέα (κάτι το οποίο, επί της ουσίας, συμπεριλαμβάνεται στην ατζέντα του προέδρου της Ν.Δ. Κυριάκου Μητσοτάκη).

Μέσα από νέα ειδική έκθεση («Ο ρόλος του σχεδιασμού των συνταξιοδοτικών συστημάτων στον κόσμο που γερνάει») το ΔΝΤ προχωρά ξανά σε έμμεσες συστάσεις για τη συνέχιση της μεταρρύθμισης του δημόσιου συνταξιοδοτικού συστήματος της Ελλάδας. Με βάση την έκθεση, προτείνεται η περαιτέρω μείωση των συντάξεων, μέσω της ευρύτερης συρρίκνωσης των ποσοστών αναπλήρωσης. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης, στην Ελλάδα και στην Κύπρο οι κύριες συντάξεις αναλογούν περίπου στο 65% των μέσων μισθών. Οι ερευνητές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προτείνουν το ποσοστό αυτό να μειωθεί κάτω από το 30%, όπως ισχύει στη Λετονία και την Ιρλανδία.

Σημειώνεται, ωστόσο, ότι στην έκθεση δεν λαμβάνεται υπόψη ότι, βάσει του «νόμου Κατρούγκαλου» (ν. 4387/2016), το ποσοστό αναπλήρωσης των μισθών από τις συντάξεις θα μειωθεί στο 54% το 2020, στο 49% το 2030, στο 44% το 2040 και στο 43% το 2060.

«Τρεις πυλώνες»

Επίσης, μέσα από τη νέα έκθεσή του, αν και επισημαίνεται ότι ένα πλήρως κεφαλαιοποιητικό σύστημα εμπεριέχει ρίσκα, το ΔΝΤ τάσσεται ξανά υπέρ ενός συστήματος «τριών πυλώνων», στο οποίο ισχυρό ρόλο και λόγο θα έχουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Σύμφωνα με το Ταμείο, αυτή η εξέλιξη θα δώσει τη δυνατότητα στα κράτη να μειώσουν σημαντικά τα μακροχρόνια κόστη που προκαλούνται από τα δημόσια ασφαλιστικά συστήματα (μια θέση με την οποία επί της αρχής ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης συμφωνεί, προκρίνοντας τη μεταφορά των επικουρικών συντάξεων στον ιδιωτικό τομέα).

Στη λογική των συμπερασμάτων της έκθεσης του ΔΝΤ «πατά» και το PEPP, δηλαδή το σχέδιο δημιουργίας «Πανευρωπαϊκών Ατομικών Συντάξεων», το οποίο εδώ και δύο χρόνια στις Βρυξέλλες βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας. Το σχέδιο αυτό, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή μέσα στα επόμενα χρόνια, υποστηρίζει τη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού συστήματος χορήγησης επικουρικών συντάξεων.

Τη δημιουργία ενός επικουρικού φορέα, ο οποίος θα είναι εκτός του δημόσιου συστήματος και θα έχει κεφαλαιοποιητικό σύστημα καθορισμένων εισφορών (με «ατομική μερίδα» για κάθε μισθωτό), εξετάζει κοινή ομάδα εργασίας της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών φορέων. Ηδη, η ομάδα εργασίας έχει κάνει σημαντικά βήματα και μέσα στο 2019 αναμένεται να ολοκληρωθεί η αναλογιστική μελέτη, βάσει της οποίας θα διαμορφωθούν οι παροχές και οι εισφορές του εν δυνάμει νέου, μεγάλου, ιδιωτικού ταμείου επικούρησης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα