Ξεσηκωμός για το συλλαλητήριο σε όλη τη χώρα! Στην Αθήνα και οι Αγιορείτες

Αντιπροσωπία θα συμμετάσχει στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία • Στο Σύνταγμα κατεβαίνουν την Κυριακή και 6 μητροπολίτες 
Δήμαρχοι ναυλώνουν πούλμαν για την Αθήνα με δικά τους χρήματα

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Δυναμικό παρών στο συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών θα δώσει το Αγιο Ορος. Η πνευματική κοιτίδα της Ορθοδοξίας αποδεικνύει για ακόμη μία φορά ότι διαθέτει εξαιρετικά αντανακλαστικά όχι μόνο όταν πρόκειται για αμιγώς θεολογικά και δογματικά θέματα, αλλά και σε κρίσιμα εθνικά ζητήματα.

Η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Ορους συνεδρίασε εκτάκτως χθες και αποφάσισε να στείλει αντιπροσωπία στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, το οποίο θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Κυριακή 20 Ιανουαρίου στο Σύνταγμα. Παράλληλα, ζητά από την κυβέρνηση και τη Βουλή να σεβαστούν τη βούληση του ελληνικού λαού, προχωρώντας σε διεξαγωγή δημοψηφίσματος πριν από την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή.

Στο μεταξύ, μαζική και δυναμική, παρά την αφωνία του Αρχιεπισκόπου και την αδιαφορία της Ιεράς Συνόδου, αναμένεται να είναι η συμμετοχή και της Εκκλησίας της Ελλάδος στο συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα κατά της ψήφισης της Συμφωνίας των Πρεσπών. Περισσότεροι από 20 εκτιμάται ότι είναι οι μητροπολίτες που θα δώσουν το «παρών» στο Σύνταγμα.

Η Ιερά Σύνοδος φαντάζει αδύναμη ή και αδιάφορη να καθορίσει τις εξελίξεις, επιλέγοντας να μείνει απλός παρατηρητής. Και πέρυσι η ΔΙΣ καθυστέρησε να πάρει θέση για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ανακοινώνοντας εν τέλει ότι δεν δέχεται τη χρήση της λέξης «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους διότι στο συγκεκριμένο όνομα «περικλείονται και κορυφώνονται οι αλυτρωτικές διαθέσεις του κράτους των Σκοπίων». Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος είχε «συρθεί» σε αυτή την απόφαση μόνο μετά τις σφοδρές πιέσεις της πλειοψηφίας των μητροπολιτών, την ώρα που «γραμμή» του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου ήταν κατά των συλλαλητηρίων με σχεδόν μονότονες «παραινέσεις» κατά των συλλαλητηρίων.

Τώρα, 6 είναι οι μητροπολίτες που έχουν ήδη αποφασίσει να κατέβουν την Κυριακή στο Σύνταγμα: Πειραιώς Σεραφείμ, Μεσογαίας Νικόλαος, Βεροίας Παντελεήμων, Καστορίας Σεραφείμ, Σερρών Θεολόγος, Σιδηροκάστρου Μακάριος, Ζιχνών Ιερόθεος, Φιλίππων Στέφανος, Φθιώτιδος Νικόλαος, Χίου Μάρκος, Κίτρους Γεώργιος, Νέας Κρήνης Ιουστίνος, Φωκίδος Θεόκτιστος, Αιγιαλείας Αμβρόσιος, Μάνης Χρυσόστομος και Δρυϊνουπόλεως Ανδρέας. Βέβαια, υπάρχουν τουλάχιστον άλλοι 10 που θα τους ακολουθήσουν.

----

Δήμαρχοι ναυλώνουν πούλμαν για την Αθήνα με δικά τους χρήματα

Το ρεκόρ των 1.500.000 πολιτών που τον Φεβρουάριο του 2018 βρέθηκαν στην πλατεία Συντάγματος για να βροντοφωνάξουν ότι «η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» και πως το όνομά της δεν εκχωρείται στα Σκόπια εκτιμούν πως θα σπάσουν οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου της Κυριακής. Σύμφωνα με όσα δηλώνουν στη «δημοκρατία», υπάρχει πρωτοφανής κινητοποίηση φορέων και συλλόγων από κάθε άκρη της Ελλάδας.

Δήμαρχοι της βόρειας Ελλάδας ναυλώνουν με δικά τους χρήματα πούλμαν που θα μεταφέρουν τους συμπολίτες τους στην Αθήνα. Χαρακτηριστική περίπτωση, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, που μαζί με εκπροσώπους Αρχών και φορέων χρηματοδοτεί ένα λεωφορείο. Αντίστοιχη κίνηση κάνει και ο δήμαρχος Δοξάτου Δράμας Δημήτρης Δαλακάκης, ο οποίος αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το κόστος ενός πούλμαν. Το χέρι στην τσέπη βάζει και ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, ο οποίος μισθώνει δύο λεωφορεία.

Οπως αναφέρει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων Γιώργος Τάτσιος, το συλλαλητήριο που διοργανώνει η επιτροπή αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας θα έχει μεγαλύτερη επιτυχία από το προηγούμενο της Αθήνας. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του «Ανένδοτου Αγώνα για τη Μακεδονία και τη Δημοκρατία», έγινε γνωστό ότι σε σύσκεψη φορέων το απόγευμα της Τετάρτης στη Θεσσαλονίκη αποφασίστηκε η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Ζητούν, μεταξύ άλλων, διενέργεια δημοψηφίσματος.

Πρωτοβουλία για τη συγκέντρωση υπογραφών εναντίον της επικύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή αναλαμβάνει ο πρώην υπουργός και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιώργος Ορφανός.

Βαγγ. Στολάκης