Οι «γκρίζες ζώνες» της ρηματικής διακοίνωσης

Παρά τους πανηγυρισμούς Τσίπρα, το έγγραφο δεν αναγνωρίζεται διεθνώς, ενώ δείχνει τα «τρωτά» του deal των ΠρεσπώνΠανηγυρίζουν η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας για τη ρηματική διακοίνωση που έστειλαν τα Σκόπια, και με αυτήν δήθεν διευκρινίζουν ότι ο όρος «nationality» αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ούτε προδικάζει την εθνότητα, καθώς επίσης και ότι η επίσημη γλώσσα των Σκοπιανών ανήκει στην κατηγορία των νοτιοσλαβικών γλωσσών, επομένως δεν έχει καμία σχέση με τη δική μας κουλτούρα και παράδοση. 

Ξεχνούν, όμως, ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του ότι η ρηματική διακοίνωση δεν είναι παρά ένα κείμενο μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων, δεν αναγνωρίζεται δηλαδή διεθνώς, εκτός και αν κατατεθεί στον ΟΗΕ μαζί με τη Συμφωνία των Πρεσπών και τύχει της αποδοχής και της «σφραγίδας» του οργανισμού.
Επιβεβαιώνει δε αυτή η ρηματική διακοίνωση το πόσο κακή και σε βάρος των εθνικών συμφερόντων είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, αφού έπρεπε να υπάρξουν διευκρινιστικές τροπολογίες εκ μέρους των Σκοπιανών και να υιοθετηθούν αυτές στις αλλαγές που έκαναν στο Σύνταγμά τους.

Συγκεκριμένα, στη ρηματική διακοίνωση που εστάλη από το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων στο ελληνικό σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι «σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της συμφωνίας, νοείται ότι ο όρος “εθνικότητα” του Δεύτερου Μέρους, που ορίζεται στο άρθρο 1, παράγραφος 3, στοιχείο β της συμφωνίας ως “μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας”, αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ή δεν προκαθορίζει την εθνοτική καταγωγή/εθνότητα».

Αναφέρει επίσης το σκοπιανό ΥΠΕΞ ότι «όπως αναφέρεται στο άρθρο 1 (3) (γ), στο άρθρο 7 και συγκεκριμένα στο άρθρο 7 (3) και (4), η “μακεδονική γλώσσα” αναφέρεται στην επίσημη γλώσσα του δεύτερου μέρους, όπως αναγνωρίστηκε από την Τρίτη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την τυποποίηση των γεωγραφικών ονομάτων που έγινε στην Αθήνα το 1977 και η οποία ανήκει στην ομάδα των νοτιοσλαβικών γλωσσών».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα