ΟΣΕ: Στον αέρα η συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου

Επειτα από χρόνια διαβουλεύσεων και παρεμβάσεων από όλους τους… αρμοδίους ουδείς γνωρίζει ποιο μοντέλο θα προκριθείΑπό τον
Φώτη Κόλλια

Τη στιγμή που παραδίδονται πανάκριβα έργα, που κόστισαν δισεκατομμύρια ευρώ, στον άξονα Αθήνα – Θεσσαλονίκη, ενώ προωθείται, μετά μυρίων βασάνων, και η ολοκλήρωση του σιδηροδρομικού άξονα Αθήνα – Πάτρα, στον ΟΣΕ δεν έχουν αποφασίσει με ποιον τρόπο θα γίνει η συντήρηση του πανάκριβου δικτύου. Επειτα από χρόνια διαβουλεύσεων, ανακοινώσεων και παρεμβάσεων από συνδικαλιστές και υπουργούς, ουδείς γνωρίζει ποιος και με ποιο μοντέλο θα συντηρεί το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας!

Τον ρόλο αυτό, υπό την πίεση συνδικαλιστικών παραγόντων και κάποιων διοικήσεων, θέλει εδώ και χρόνια να διαδραματίσει ο ΟΣΕ ο οποίος, όμως, έχει τεράστια προβλήματα λόγω των ελλείψεων σε προσωπικό και της οικονομικής δυσπραγίας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το νέο οργανόγραμμα του οργανισμού, που εγκρίθηκε προ ημερών, προβλέπει 2.100 υπαλλήλους στον ΟΣΕ, όταν σήμερα έχει περί τους 900. Θα χρειαστεί, δηλαδή, να υπερδιπλασιαστεί το προσωπικό του.

Οι λαθεμένες, όπως αποδείχθηκε, επιλογές προηγούμενων πολιτικών ηγεσιών στο υπουργείο Υποδομών στέρησαν από τον οργανισμό πολύτιμα στελέχη και σήμερα είναι κοινό μυστικό στη σιδηροδρομική αγορά ότι δεν διαθέτει την τεχνογνωσία και το προσωπικό για τη συντήρηση του δικτύου. Ομως, οι συνδικαλιστές του οργανισμού κατάφεραν επί χρόνια να μπλοκάρουν και άλλα σχέδια, όπως οι συμπράξεις (ΣΔΙΤ) με ιδιώτες κ.ά.

Τώρα, όμως, που παραδίδονται τα πανάκριβα έργα, έρχεται και η ώρα των δύσκολων αποφάσεων για τη συντήρησή τους, καθώς σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουν με απαξίωση. Από πού θα βρει την τεχνογνωσία ο ΟΣΕ; Ουδείς γνωρίζει. Δεν είναι γνωστό αν το θέμα συζητήθηκε σε πολύωρη σύσκεψη που έγινε προ ημερών με τις διοικήσεις των κρατικών εταιριών που εμπλέκονται με το σιδηροδρομικό δίκτυο και το τροχαίο υλικό (ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ, ΓΑΙΑΟΣΕ, που είναι ο ιδιοκτήτης του τροχαίου υλικού) υπό τον υπουργό Υποδομών Χρήστο Σπίρτζη. Λέγεται, πάντως, ότι οι διοικήσεις του ΟΣΕ και της ΓΑΙΑΟΣΕ δεν πέρασαν και το καλύτερο εξάωρο…

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα