Βραβείο Μπότση για τις έρευνες της «δημοκρατίας»

Το ίδρυμα για την προαγωγή της δημοσιογραφίας τίμησε τη Μαρία ΠαναγιώτουΡεπορτάζ
Γιώτα Φλώρου
Φωτό: Χρήστος Ζήνας

Σε έντονα φορτισμένο κλίμα, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στην κατάμεστη αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών η απονομή των 35ων Δημοσιογραφικών Βραβείων του Ιδρύματος Μπότση.

Η συγκίνηση δεν έλειψε όταν ειδικές τιμητικές διακρίσεις έλαβαν ο πιλότος Γεώργιος Μπαλταδώρος, ο οποίος «έπεσε» στο καθήκον τον Απρίλιο του 2018 και ο υποπλοίαρχος του Λιμενικού Σώματος Κυριάκος Παπαδόπουλος, που έσωσε εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες την περίοδο 2015-2016, τις οποίες παρέλαβαν οι σύζυγοι και τα ανήλικα παιδιά τους.

Παράλληλα, ειδική τιμητική διάκριση έλαβε ο μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Τιράνων Αναστάσιος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος του απένειμε τη διάκριση, στάθηκε στο πνευματικό έργο του μακαριότατου, με ειδική μνεία στον τρόπο που υπερασπίζεται την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, η οποία αποτελεί, όπως είπε, «έμπνευση για όλους».

Ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, επισήμανε πως όσοι «κάνουν το χρέος τους είναι η ελπίδα για το μέλλον» και τόνισε ότι «πρέπει να αντισταθούμε στην παρακμή» και να έχουμε «πίστη γεμάτη αγάπη, που θα αγκαλιάζει κάθε άνθρωπο».

Ανάγκη για στήριξη

«Δημοσιογραφία χωρίς δημοκρατία δεν μπορεί να υπάρξει» τόνισε, μεταξύ άλλων, στην προσφώνησή του κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μπότση, Πάνος Καραγιάννης. Επίσης, αναφέρθηκε στην ξεχωριστή σημασία που έχει η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στην εκδήλωση, λέγοντας ότι «αποτελεί στήριξη στους σκοπούς του ιδρύματος και στέλνει ένα μήνυμα για τον ρόλο της ελευθεροτυπίας στη δημοκρατία».

Την ανάγκη της έμπρακτης στήριξης στους δημοσιογράφους, σε μια εποχή που ο χώρος του Τύπου και της ενημέρωσης περνά κρίση, επεσήμανε στον χαιρετισμό της η πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Ελενα Ριζεάκου. «Ενας εξαθλιωμένος δημοσιογράφος δεν μπορεί να προαγάγει το λειτούργημα» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι βραβευθέντες δημοσιογράφοι υπηρέτησαν το λειτούργημά τους και, μάλιστα, κάτω από δύσκολες συνθήκες. Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Μαρία Αντωνιάδου, αναφέρθηκε στα μέτρα των δημοσιογραφικών ενώσεων για τον Τύπο, τα οποία, όμως, η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα θεσμοθετήσει.

Σημειώνεται ότι στην τελετή βράβευσης το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και βουλευτές.

Τιμήθηκαν οι έρευνες – φωτιά της «δημοκρατίας»

Ιδιαίτερη τιμή αποτέλεσε για την Εστία Επενδυτική η βράβευση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της αρχισυντάκτριας του τμήματος ερευνών της «δημοκρατίας» Μαρίας Παναγιώτου. Συγκεκριμένα, τιμήθηκε για τις αποκαλυπτικές έρευνες που δημοσιεύτηκαν μέσα στο 2018. Μεταξύ αυτών ήταν και μία έρευνα που ανέδειξε τα σοβαρά προβλήματα στον τομέα της δασοπυρόσβεσης. Μάλιστα, η εν λόγω έρευνα είδε το φως της δημοσιότητας πριν από την ανείπωτη τραγωδία που «χτύπησε» το Μάτι.

Η διάκριση αυτή αποτελεί μια δικαίωση για την εφημερίδα «δημοκρατία», η οποία επέλεξε να επενδύσει στη νέα προσπάθεια που άρχισε στον τομέα των ερευνών. Σε μια εποχή κατά την οποία ο αναγνώστης δέχεται βροχή πληροφοριών, οι έρευνες αποτελούν ένα εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι που αποτελεί το μέλλον της έντυπης δημοσιογραφίας.

Το προηγούμενο χρονικό διάστημα η «δημοκρατία» τόλμησε να δημοσιεύσει αποκαλυπτικές έρευνες και θα συνεχίσει να το κάνει, ενισχύοντας και δίνοντας βήμα ακόμα περισσότερο στην ερευνητική δημοσιογραφία. «Επιθυμία μας είναι οι έρευνες να γίνονται σταθερά και μεθοδικά» τόνισε η κυρία Παναγιώτου. Οπως πρόσθεσε, τόσο η ίδια όσο και τα υπόλοιπα μέλη του τμήματος ερευνών έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια και συνέδρια στο Center of Investigating Journalism του Λονδίνου και έχουν έρθει σε επαφή με ανθρώπους της ερευνητικής δημοσιογραφίας και ευρωπαϊκά fora, ώστε να συντονίσουν τις προσπάθειές τους.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα