Το φιάσκο της Δικαιοσύνης

Δεν υπάρχει Δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Αυτό είναι κοινή πεποίθηση, όχι συκοφαντία κύκλων που υπονομεύουν τους θεσμούς και εξυπηρετούν κάποιους σκοτεινούς σκοπούς. 

Δεν υπάρχει Δικαιοσύνη στην Ελλάδα γιατί όλα δείχνουν ότι κυριαρχεί το έγκλημα, οι αθώοι μένουν αδικαίωτοι και το έγκλημα βασιλεύει. Οι Ελληνες, έχοντας αποκτήσει πικράν πείρα από το πρόσφατο, αλλά και από το σχετικά μακρινό παρελθόν, έχουν καταλάβει ότι ο ιστός της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης πιάνει τα μικρά έντομα. Τα μεγάλα έχουν την ισχύ και βρίσκουν τους τρόπους να σκίσουν το δίχτυ και να περάσουν.

Η υπόθεση Κοριόπολις είναι ακόμα ένα κεφάλαιο στο κωμικοτραγικό μυθιστόρημα της κάθε τόσο εξαγγελλόμενης κάθαρσης σε διάφορους τομείς του δημόσιου βίου. Ακούμε για το σκάνδαλο Κοριόπολις και για τα στημένα ματς εδώ και περίπου οκτώ χρόνια, για να συνοψιστεί η όλη υπόθεση με έναν τεράστιο κρότο που έκανε η φούσκα των κατηγοριών που απαγγέλθηκαν σε δεκάδες κατηγορουμένους.

Ασχολήθηκαν η ΕΥΠ, η ΕΛ.ΑΣ., δικαστές, δημόσιοι λειτουργοί και πολλοί άλλοι για να τεκμηριώσουν διάπραξη κακουργημάτων και να στοιχειοθετήσουν κατηγορίες, και τελικά οι περισσότεροι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν και λίγοι από αυτούς καταδικάστηκαν με ποινές φυλάκισης λίγων μηνών με αναστολή.

Εφόσον ελήφθη η απόφαση, κανείς δεν μπορεί να την αμφισβητήσει και να ισχυριστεί ότι έπρεπε όσοι κατηγορούνταν να έχουν ηπιότερη ή σκληρότερη μεταχείριση. Ομως μπορεί και πρέπει να γίνει κριτική για όσα προηγήθηκαν.

Ενα εκ των δύο ισχύει: Ή όντως δεν υπήρχε τίποτα εξαρχής και σπιλώνονταν επί σειρά ετών άτομα που δεν έφταιγαν, καταβάλλοντας τεράστιο αντίτιμο στην προσωπική και την επαγγελματική ζωή τους, ή αληθινά υπήρχε κάτι πολύ σάπιο στο βασίλειο της Δανιμαρκίας, αλλά ο τρόπος με τον οποίον πήγαινε να αποδειχθεί ήταν προβληματικός, η προετοιμασία πρόχειρη, ερασιτεχνική και οι χειρισμοί κάκιστοι. Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση Κοριόπολις φανερώνει ότι υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα με τον χώρο της Δικαιοσύνης και πρέπει να βρεθεί τρόπος να λυθεί.

Χωρίς Δικαιοσύνη, η κοινωνία μετατρέπεται σε ζούγκλα και οι πολίτες εκθηριώνονται.