Η «δημοκρατία» στις εκλογές του 2019: Eκλογικό σύστημα που ευνοεί συγκλίσεις και συνεργασίες

Προγραμματικές συγκλίσεις αλλά και συνεργασίες για τη νομή της τοπικής εξουσίας ευνοεί το νέο εκλογικό σύστημα ανάδειξης των νέων δημοτικών και περιφερειακών Αρχών στις 26 Μαΐου. Από τον 
Περικλή Καπετανόπουλο

Καθώς η αυτοδυναμία σε έδρες καθίσταται από πολύ δύσκολη έως αδύνατη, το παλιό σύστημα της αυτοδυναμίας αντικαθίσταται από «δίδυμο» ή «τρόικα» των μεγαλύτερων παρατάξεων, οι οποίες θα διοικούν πλέον από κοινού δήμους και περιφέρειες

■ Εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων: Ολες οι έδρες των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων θα κατανέμονται απολύτως αναλογικά, βάσει του εκλογικού μέτρου το οποίο θα προκύπτει από τη διαίρεση του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων με τον αριθμό των εδρών κάθε οργάνου. Για παράδειγμα, το 2014, αν είχε εφαρμοστεί η απλή αναλογική στην εκλογή του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, ο συνδυασμός της Ρένας Δούρου θα είχε λάβει 24 έδρες από τις 61 που κατέλαβε, ο συνδυασμός του Γιάννη Σγουρού 22 έδρες αντί 12 και ο συνδυασμός του Γιώργου Κουμουτσάκου 14 αντί 7 που τελικά πήρε. Στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές για να εκλέξει κάποιος συνδυασμός έδρα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής αρκούν περίπου 16.000 ψήφοι, βάσει των αποτελεσμάτων του 2014, δηλαδή το 1% των έγκυρων ψηφοδελτίων. Αν μείνουν αδιάθετες έδρες από την α΄ κατανομή, διατίθενται αναλογικά στη β΄ κατανομή στους συνδυασμούς με τα μεγαλύτερα υπόλοιπα έγκυρων ψηφοδελτίων.

■ Πώς εκλέγονται ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης: Εδώ δεν έχει αλλάξει κάτι σε σχέση με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο. Δήμαρχος ή περιφερειάρχης εκλέγεται ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει το 50% συν μία ψήφο, οπότε παίρνει και την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών. Σε διαφορετική περίπτωση, επαναλαμβάνεται η εκλογική διαδικασία την επόμενη Κυριακή μεταξύ των πρώτων δύο σε ψήφους συνδυασμών μόνο για την εκλογή δημάρχου ή περιφερειάρχη. Η θητεία των νέων δημοτικών και περιφερειακών Αρχών θα είναι τετραετής. Η εγκατάσταση των Αρχών οι οποίες θα προκύψουν από τις εκλογές της 26ης Μαΐου θα γίνει την 1η Σεπτεμβρίου 2019.

■ Αντιδήμαρχοι: Μια άλλη ανατροπή που φέρνει η απλή αναλογική στη διοίκηση των δήμων είναι η δυνατότητα που παρέχει στον δήμαρχο να ορίζει αντιδημάρχους από όλες τις δημοτικές παρατάξεις. Προϋπόθεση γι’ αυτό είναι ο ορισμός να είναι εγκεκριμένος από την παράταξη στην οποία ανήκει ο αντιδήμαρχος και εφόσον η παράταξη αυτή αριθμεί τουλάχιστον δύο μέλη.

Οι δήμαρχοι για τη συνταγματική αναθεώρηση

Εκτακτο θεματικό συνέδριο με θέμα τη συνταγματική αναθεώρηση και τη θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οργανώνει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, στις 23 και τις 24 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Με απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, συγκροτήθηκε επιτροπή νομομαθών, με πρόεδρο τον δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη, η οποία θα επεξεργαστεί και θα διαμορφώσει τις προτάσεις της Αυτοδιοίκησης α΄ βαθμού εν όψει της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης, καταθέτοντας συγκεκριμένες θέσεις, που στηρίζουν την υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου λειτουργίας του κράτους και της Αυτοδιοίκησης.

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ
Περιφέρεια και δήμοι μαζί για την ανάπτυξη

«Με κεντρικό συντονισμό από τη μητροπολιτική Περιφέρεια Αττικής, θα συνθέσουμε όλες τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας προς όφελος των πολιτών» δήλωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Ελληνικού – Αργυρούπολης Γ. Κωνσταντάτο (φωτό), στο πλαίσιο επισκέψεων που πραγματοποιεί σε όλους τους δήμους της Αττικής. Παρών στη συνάντηση ήταν και ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Αττικής Χ. Πασβαντίδης.
Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκαν τα τρέχοντα ζητήματα του δήμου, με έμφαση στην ανάγκη αξιοποίησης του παλιού αεροδρομίου του Ελληνικού και στην υλοποίηση υποδομών με αναπτυξιακό πρόσημο. Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα συντονιστικό κέντρο που θα συνδέει την Περιφέρεια και με τους 66 δήμους της Αττικής, προκειμένου να επιτευχθεί η ισότιμη ανάπτυξή τους μέσα από επενδύσεις και προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης των πολιτών.
«Στοχεύουμε στην αγαστή συνεργασία της Αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού, ώστε να συνθέσουμε όλες τις υγιείς δυνάμεις της κοινωνίας προς όφελος των πολιτών» σημείωσε.

Γ. ΣΓΟΥΡΟΣ
Η διαφορετικότητα είναι κομμάτι της κοινωνίας

Mήνυμα για τις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές του Μαΐου έστειλε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός, τονίζοντας: «Οσοι πόνταραν στην αποτυχία μας δαγκώνουν τη γλώσσα τους. Είμαστε εδώ με περισσότερο κίνητρο από ποτέ. Είμαστε εδώ με περισσότερη γνώση από ποτέ. Είμαστε εδώ με εμπειρία και αστείρευτη θέληση να φέρουμε την Αττική στις ράγες της κανονικότητας».
Μετά την παράσταση του θεατρικού έργου του Ιάκωβου Μυλωνά «Η ζωγραφιά του Θεού», που ρίχνει φως με μοναδικό τρόπο στον κόσμο των ΑμεΑ, την οποία οργάνωσε η παράταξή του, ο κ. Σγουρός τίμησε την αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας Ειρήνη Μακριδάκη (φωτό) για τις σημαντικές πρωτοβουλίες ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που έχει αναπτύξει όσον αφορά τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.
«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κλείνει τα μάτια σ’ αυτή τη θλιβερή πραγματικότητα», σημείωσε, «και κυρίως το κράτος, που οφείλει να δώσει στο θέμα την προτεραιότητα που αρμόζει. Η διαφορετικότητα δεν είναι μειονέκτημα ή ένα ξένο κομμάτι της κοινωνίας μας, αλλά ένα κομμάτι του εαυτού μας».

Με τη «Νέα Αρχή» η Βασιλική Σπηλιωτοπούλου

Υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος με τον συνδυασμό «Νέα Αρχή για την Αττική» του Γ. Πατούλη στην Περιφερειακή Ενότητα Βόρειου Τομέα Αθηνών θα είναι η Βασιλική (Βάσω) Σπηλιωτοπούλου, πρώην δήμαρχος Εκάλης και νυν δημοτική σύμβουλος Κηφισιάς. Η κυρία Σπηλιωτοπούλου έχει διατελέσει µέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΤΕΔΚΝΑ (2006-2010), καθώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Συνδέσµου Προστασίας Πεντελικού Ορους (ΣΠΑΠ). Aπό το 2006 εως το 2010 διετέλεσε μέλος του Δ.Σ. του ΟΑΣΑ και αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος. Θεωρείται από τις «μετεγγραφές» του Γ. Πατούλη από τον χώρο των αυτοδιοικητικών του ΠΑΣΟΚ.

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα