Οι περίεργες διαρροές για τον εισαγγελέα της Novartis!

Επιχείρηση παραποίησης αδιάψευστων στοιχείων σε σχέση με τις αποκαλύψεις της «δημοκρατίας» για τους χειρισμούς ΑγγελήΑπό τη 
Μαρία Παναγιώτου

Μία περίεργη επιχείρηση παραποίησης αδιάψευστων στοιχείων έχει στηθεί τις τελευταίες μέρες, μέσα από ασαφείς διαρροές εισαγγελικών κύκλων, σε σχέση με τις αποκαλύψεις της «δημοκρατίας» για την υπόθεση Novartis που, αν καταλαβαίνουμε σωστά, στόχο έχει να θολώσει τα νερά.

Για την ιστορία να υπενθυμίσουμε ότι η εφημερίδα μας είχε αποκαλύψει πως ο αντιεισαγγελέας Εφετών Ιωάννης Αγγελής, εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Βιένη με τις αμερικανικές Αρχές, στις αρχές Δεκεμβρίου, αρνήθηκε να παραλάβει συντριπτικά στοιχεία σε βάρος Ελληνα πρώην υπουργού. Αμέσως μετά το δημοσίευμα, διαρροές από εισαγγελικούς κύκλους υποστήριζαν το παράδοξο ότι αν και το περιστατικό ουδέποτε συνέβη, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου θα ξεκινούσε έρευνα για το θέμα. Οι ίδιες διαρροές ανέφεραν ότι οι ελληνικές Αρχές ζήτησαν μετά τα δημοσιεύματα εκ νέου συνάντηση με τις αμερικανικές, γεγονός που μας είχε κάνει να αναρωτηθούμε γιατί ζητήθηκε εκ νέου συνάντηση εφόσον δεν αρνηθήκαμε να παραλάβουμε στοιχεία στην πρώτη. Ανέφεραν ακόμη ότι ο κ. Αγγελής, αμέσως μετά τα δημοσιεύματά μας, κατέθεσε αναφορά για τη συνάντηση στη Βιένη, γεγονός που μας έκανε επίσης να αναρωτηθούμε γιατί δεν την κατέθεσε αμέσως μετά το ταξίδι.

Για το ρεπορτάζ!

Τις προηγούμενες μέρες η «δημοκρατία» αποκάλυψε ότι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής καθαιρέθηκε από τη θέση του εποπτεύοντος. Είχαμε μάλιστα συγχαρεί την κυρία Δημητρίου για την αποφασιστικότητά της. Αμέσως μετά και από αυτές τις αποκαλύψεις μας διέρρευσε (και πάλι!) ότι ο Ιωάννης Αγγελής παραιτήθηκε και δεν καθαιρέθηκε, και μάλιστα εξαιτίας του ρεπορτάζ μας (!).

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Πρώτα απ’ όλα κάποια στιγμή θα πρέπει να τελειώσει η ιστορία με τις διαρροές γιατί πλήττουν την αξιοπιστία της ελληνικής Δικαιοσύνης. Δεν γίνεται ένα τόσο σοβαρό θέμα να μένει σε επίπεδο διαρροών. Ας βγει κάποιος να μας πει επίσημα εάν παραιτήθηκε ο κ. Αγγελής και πότε. Ας δοθεί στη δημοσιότητα η αναφορά του. Εν συνεχεία εάν, όπως ανέφεραν οι πρώτες διαρροές, τα δημοσιεύματα ήταν «ανακριβή» και κανείς δεν επέπληξε τον κ. Αγγελή, γιατί υπέβαλε την παραίτησή του; Είναι δυνατόν ένας αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος εποπτεύει θέματα διαφθοράς, να παραιτείται για ένα «ανακριβές» δημοσίευμα; Εάν ήταν έτσι, τότε πολλοί εισαγγελείς, οι οποίοι προσπαθούν να επιτελέσουν το έργο τους και στέκονται στη θέση τους, θα έπρεπε να είχαν παραιτηθεί. Πού βρίσκεται η αλήθεια; Δεν αντέχει τις πιέσεις ο κ. Αγγελής; Είχε κάποια εμπλοκή με το θέμα που τον ανάγκασε σε παραίτηση; Σίγουρα, πάντως, κάτι από τα παραπάνω πρέπει να συμβαίνει. Γιατί παραίτηση εισαγγελέως από ευθιξία, για «ανακριβή» δημοσιεύματα, δεν πείθει κανέναν. Και σίγουρα δεν δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας για το έργο της Δικαιοσύνης. Επειτα, άλλες διαρροές (πάλι!) ανέφεραν ότι η κυρία Δημητρίου έκανε προσπάθεια να μείνει ο κ. Αγγελής, αλλά εκείνος αρνήθηκε. Εμείς θα επιμείνουμε στις πληροφορίες που μιλούν για καθαίρεση. Δεν μπορούμε να πιστέψουμε ότι δεν υπήρχε τίποτα το μεμπτό και πως η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν επιθυμούσε την απομάκρυνσή του, αλλά ο ίδιος τελικά αποχώρησε.

Πότε παραιτήθηκε;

Τέλος, θα ήταν ωφέλιμο να γίνει σαφές πότε παραιτήθηκε και πότε αποφασίστηκε η αντικατάστασή του από τον αντιεισαγγελέα Παναγιώτη Μπρακουμάτσο. Εάν παραιτήθηκε 15 μέρες μετά τα δημοσιεύματα, βρίσκουμε εξαιρετικά βραδυφλεγή την αντίδρασή του. Αν πάλι παραιτήθηκε πριν από 15 μέρες, δηλαδή αμέσως μετά τα δημοσιεύματα, βρίσκουμε εξαιρετικά βραδυφλεγή την αντικατάστασή του. Και γιατί οι διαρροές για την αναφορά δεν έκαναν λόγο για παραίτηση;

Το κυριότερο, όλος αυτός ο θόρυβος μέσω διαρροών συσκοτίζει την ουσία. Το πραγματικό ερώτημα είναι ένα: προσφέρθηκε το FBI να μας δώσει στοιχεία και εμείς τα αρνηθήκαμε; Τι στοιχεία είναι αυτά και πώς θα οργανώσουμε την ανάκτησή τους; Τι κινήσεις πρόκειται να κάνει η Εισαγγελία για να περιορίσει τις τεράστιες ολιγωρίες στην έρευνα που έχουν ήδη σημειωθεί;

Για την ιστορία, να υπενθυμίσουμε ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Αγγελής απαλλάσσεται των καθηκόντων του. Και στο παρελθόν είχε καθαιρεθεί από τον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ισίδωρο Ντογιάκο, ο οποίος μπορεί σήμερα να νιώθει δικαιωμένος για την επιλογή του. Το γεγονός μάλιστα είχε προκαλέσει την οργή του κ. Αγγελή, που κατέφυγε σε σωρεία αναφορών και μηνύσεων κατά συναδέλφων του. Από τα πυρά του δεν είχε ξεφύγει ούτε η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη. 

Κι ένα σημείωμα για το τέλος. Πληροφορούμαστε περίεργες συμφωνίες προσώπων ακόμη και υπεράνω κάθε υποψίας. Παρακολουθούμε την υπόθεση και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε με νέες αποκαλύψεις.

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα