Με πολλούς συμβολισμούς η λειτουργία Βαρθολομαίου στην Προποντίδα

Αναβιώνουν βήμα βήμα οι μητροπόλεις της Μικρασίας που είχαν ερημώσει μετά τον ξεριζωμό της Καταστροφής και την ανταλλαγή των πληθυσμών του έτους 1923. Για πρώτη φορά έπειτα από 97 χρόνια τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων στην Τρίγλια της Προποντίδας, με το παλαιό ημερολόγιο.

Σημαίνοντα ρόλο στην οργάνωση του εορτασμού των Θεοφανίων είχε ο μητροπολίτης Προύσης Ελπιδοφόρος.

Το Σάββατο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος λειτούργησε στον ανακαινισμένο Ναό του Αγίου Βασιλείου και στη συνέχεια έκανε τον αγιασμό στην προκυμαία. Εκατοντάδες απόγονοι Τριγλιανών, που μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή εγκαταστάθηκαν σε Χαλκιδική και Ραφήνα, ταξίδεψαν στην πατρογονική γη για να τιμήσουν το γεγονός.

Απευθυνόμενος στους Τριγλιανούς, ο Οικουμενικός Πατριάρχης είπε: «Να μη λησμονήσετε τις ρίζες σας. Να μεταδίδετε εις τα τέκνα σας τας πολυτίμους αξίας της παραδόσεώς μας και τον υψηλόν πολιτισμόν των προγόνων σας».

Στα παγωμένα νερά της Προποντίδας βούτηξαν αρκετοί νέοι από τη Νέα Ορεστιάδα, τον Βόλο και τη Νέα Τρίγλια, αλλά και Ουκρανοί, στους οποίους ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσέφερε ιερά ενθύμια ως ευλογία.

Στην ιστορική λειτουργία έδωσε το «παρών» και ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, συνοδευόμενος από τη μητέρα του που κατάγεται από την Τρίγλια. Δήλωσε βαθιά συγκινημένος που κατάφερε να παραστεί σε ένα τόσο σημαντικό γεγονός, ενώ είχε μια σύντομη όσο και εγκάρδια συνομιλία με τον κ. Βαρθολομαίο.

Αντ. Τριανταφύλλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα