Γαλλία: Ξεκινάει μόνη τον πόλεμο κατά των ψηφιακών κολοσσών

Μη μπορώντας να περιμένει πλέον την Ευρωπαϊκή Ενωση να αναλάβει δράση, η Γαλλία αποφάσισε να λειτουργήσει αυτόνομα…… και -με την πίεση των «κίτρινων γιλέκων» που συνεχίζουν τις διαδηλώσεις- προπορεύεται στον φορολογικό «πόλεμο» κατά των μεγάλων πολυεθνικών επιχειρήσεων που παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες στην Ευρώπη. 

Ετσι, στο στόχαστρο των γαλλικών Αρχών μπαίνουν επιχειρήσεις όπως η Facebook και η Amazon, ενώ εν καιρώ θα ληφθούν -θεωρητικά- και αντίστοιχες αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. 

Οπως δήλωσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ στην εφημερίδα «Journal du Dimanche», ένα ειδικό νομοσχέδιο πρόκειται να τεθεί προς ψηφοφορία στη Βουλή μέσα στον Φεβρουάριο. Η προτεινόμενη φορολογία θα εφαρμόζεται σε επιχειρήσεις με παγκόσμιο τζίρο ύψους 750.000.000 ευρώ και 25.000.000 ευρώ εντός της Γαλλίας. «Εάν δεν πληρούνται τα δύο αυτά κριτήρια, δεν θα φορολογούνται» δήλωσε ο υπουργός. Η φορολόγηση θα ισχύσει αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2019, το δε ποσοστό θα διαμορφώνεται ανάλογα με τον τζίρο. Ως ανώτατο όριο ορίστηκε το 5%. Σύμφωνα με τον Λεμέρ, ο φόρος αυτός θα φέρει στα κρατικά ταμεία περί τα 500.000.000 ευρώ. Πρόσθεσε δε ότι το Παρίσι στηρίζει τις προσπάθειες του επιτρόπου Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί για μια ευρωπαϊκή συμφωνία, ωστόσο δεν θα περιμένει να καμφθούν οι αντιρρήσεις της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, της Δανίας και της Σουηδίας προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προαναφερθείσες χώρες επιθυμούν φορολογία της τάξης (μάξιμουμ) του 3%. Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο μέτρο είχε δεσμευτεί ο Εμανουέλ Μακρόν πριν από μήνες και μάλλον η πίεση που ασκείται στην κυβέρνηση από τις συνεχείς διαδηλώσεις δεν του αφήνει περιθώρια να περιμένει την ευρωπαϊκή συναίνεση.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα