Οι δανειστές φτάνουν για να «δέσουν» και τους επόμενους

Με διπλό στόχο η άφιξη (σήμερα) στην Αθήνα των επικεφαλής των θεσμών. Αυλαία για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγησηΡεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου

Με βαριά θεματολογία εκκρεμοτήτων από την προηγούμενη αξιολόγηση και με την «αφρόκρεμα» των στελεχών τους καταφθάνουν σήμερα στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών. 

Ο προορισμός τους είναι διπλός: Αφενός να αποσπάσουν τη δέσμευση και της επόμενης κυβέρνησης που θα προκύψει από τις κάλπες ότι θα τηρήσει απαρέγκλιτα τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας και αφετέρου να τελειώνουν με μια κρίσιμη τετράδα θεμάτων που αφορούν το διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας, τη μείωση των «κόκκινων» δανείων κατά 50 δισ. ευρώ έως το 2021, το επίπεδο αύξησης στον κατώτατο μισθό και τη ρύθμιση των χρεών σε 120 δόσεις.

Στον νόμο Κατσέλη οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ακίνητα θα υπαχθούν στη νέα ρύθμιση με βάση την εμπορική αξία τους, που θα καθορίσει εν συνεχεία και το ύψος του «κουρέματος». 

Αναφορικά με την αύξηση του κατώτατου μισθού, όλα δείχνουν ότι δεν μπορεί να διαμορφωθεί πολύ πάνω από το 5%, όπως πιέζουν οι δανειστές.

«Παραμονεύει» την ίδια ώρα η απειλητική δημοσιονομική βόμβα άνω των 15 δισ. ευρώ για επιστροφή αναδρομικών σε δώρα και συντάξεις που απειλεί να στείλει τη χώρα σε νέο Μνημόνιο! Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής δηλώνει ότι «θα σεβαστεί το ΣτΕ» και ότι η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου και ο αν. υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης έχουν εκπονήσει σχέδιο για το δυνητικό κόστος, γνωρίζοντας όμως ότι η βόμβα θα σκάσει στα χέρια των επόμενων.

Οσον αφορά τις οφειλές, αναζητείται, όπως έγραψε η «δημοκρατία», μια ολιστική ρύθμιση 120 δόσεων, με τη μορφή ενός εξωδικαστικού μηχανισμού που θα καλύπτει όλα τα χρέη.

Οι αλλαγές

Παράλληλα με αυτά τα «αγκάθια» η ημερήσια διάταξη περιλαμβάνει εξίσου σοβαρά ζητήματα, όπως η πρόοδος των ιδιωτικοποιήσεων και οι αλλαγές στη Δημόσια Διοίκηση και τη Δικαιοσύνη.

Από τον βαθμό συμμόρφωσης που θα λάβει η χώρα θα κριθούν όχι μόνο η εκταμίευση μιας δόσης 750.000.000 ευρώ από κέρδη ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες, όπως απαίτησε και επέβαλε το Βερολίνο, αλλά και η αξιοπιστία της στα μάτια των αγορών. 

Οι επικεφαλής των θεσμών (Ντέκλαν Κοστέλο από την Ε.Ε., Ράσμους Ρίφερ για λογαριασμό της ΕΚΤ, Νίκολα Τζιαμαρόλι από τον ESM και ο αντικαταστάτης της «συμπαθέστατης» Βελκουλέσκου στο ΔΝΤ Πίτερ Ντόλμαν που θα μετέχει «συμβουλευτικά») έχουν προγραμματίσει από σήμερα σειρά πυκνών επαφών με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου και φυσικά και των μεγάλων κομμάτων, στους οποίους ειδικά θα επιστήσουν την προσοχή για την ευλαβική τήρηση των συμφωνηθέντων. 

Το κανονικό παιχνίδι ουσιαστικά αρχίζει από αύριο ως την Παρασκευή με την επιστροφή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου από το Eurogroup.

—-

Προς πενταετή έκδοση ομολόγου στρέφεται τώρα η κυβέρνηση

Η εικαζόμενη υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τη Βουλή την προσεχή εβδομάδα ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για την έκδοση ελληνικού ομολόγου πενταετούς, όπως δείχνει ο σχεδιασμός του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, διάρκειας, με στόχο την άντληση 2-3 δισ. ευρώ.

«Σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε σε μια πενταετή έκδοση, ωστόσο επιθυμούμε να βγει από το πλαίσιο η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών» ανέφερε σχετικά το Σάββατο στο πρακτορείο Reuters πηγή του οργανισμού.

Η ανάκτηση της κοινοβουλευτικής εμπιστοσύνης από την κυβέρνηση αποτυπώθηκε στην κινητικότητα των ελληνικών τίτλων τις προηγούμενες ημέρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις του οίκου Rothschild, που είναι χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Δημοσίου και των 21 διεθνών και ελληνικών τραπεζών οι οποίες είναι οι προνομιακοί διαπραγματευτές.

Η οριακή υποχώρηση στα δεκαετή ομόλογα, των οποίων η απόδοση, 10 χρόνια μετά την αρχή της κρίσης, παραμένει σε απαγορευτικά επίπεδα, υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο (με γνώμονα και τη στρατηγική των πολιτικών εντυπώσεων, όπως σχολιάζει η αγορά) να στραφεί σε μια πενταετή σε πρώτη φάση έκδοση, όπου η γενική εικόνα είναι περισσότερο ελκυστική.

Τα έσοδα που θα αντλήσει το Δημόσιο από τη νέα έκδοση θα χρησιμοποιηθούν κατά προτεραιότητα και σε συμφωνία με τους δανειστές για να αποπληρωθεί μέρος των δανείων του ΔΝΤ (5 δισ. ευρώ) που έχουν «αλμυρό» επιτόκιο, ύψους 4,9%, και προκαλούν μεγάλη συναλλαγματική αβεβαιότητα.

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα