Το σκληρό ροκ του Brexit

H τραγική συμφωνία που προσκόμισε η Τερέζα Μέι στο αγγλικό Κοινοβούλιο δεν εκφράζει τα αιτήματα για αποχώρηση από την Ε.Ε.

Από τον
Ραφαήλ Καλυβιώτη

H Βρετανή πρωθυπουργός Τερέζα Μέι υπέστη τεκτονική ήττα. Η Βουλή των Κοινοτήτων απέρριψε την προτεινόμενη συμφωνία απόσυρσης από την Ευρωπαϊκή Ενωση με 230 ψήφους. Μεταξύ εκείνων που ψήφισαν εναντίον της, 118 αντιπολιτευόμενοι Συντηρητικοί βουλευτές, που είδαν τη συμφωνία ως μία γονατιστή παράδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Αυτή είναι η μεγαλύτερη ήττα που υπέστη πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου σε μεγάλη ψηφοφορία κατά τη σύγχρονη εποχή. Και ο Τσάμπερλεν έχασε βέβαια την εμπιστοσύνη των Τόρις, οδηγούμενο το κόμμα αλλά κυρίως η Βρετανία στη λύση του Ουίνστον Τσόρτσιλ ως πρωθυπουργού.

Η συμφωνία της Τερέζα Μέι ίσως να μην είναι αυτό που ήθελαν οι Brexiteers. Αλλά δεν έχουν τις ψήφους και το σθένος, απ’ ό,τι διαφαίνεται, να την απομακρύνουν τον Μάιο, ούτως ώστε να εκθέσουν το δικό τους σχέδιο Brexit σε κοινοβουλευτικές και δημόσιες διαδικασίες. Και σίγουρα δεν έχουν τις ψήφους στο Κοινοβούλιο για να περάσουν τους δικούς τους προτιμώμενους όρους. Καταγγέλλοντας μία συμφωνία που έχει αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης με καμιά δωδεκαριά άλλους Ευρωπαίους αρχηγούς κρατών, με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν, η απόρριψη της συμφωνίας της αρχηγού τους αυξάνει την πιθανότητα της αποχώρησης από την Ε.Ε. δίχως συμφωνία, στο τέλος Μαρτίου πιθανότατα, ή θα οδηγήσει το υπόλοιπο Κοινοβούλιο να καθυστερήσει ή ακόμα και να ακυρώσει συνολικά το Brexit, ενδεχομένως προκαλώντας ακόμη ένα δημοψήφισμα για το θέμα.

Η σύγχυση που προκαλεί η Μέι είναι αδιανόητη. Η εκλογή της επί της ουσίας σηματοδότησε την καθυπόταξη του Brexit στα «θέλω» του κατεστημένου των Remainers και μάλλον αυτός είναι και ο λόγος που η τραγική συμφωνία που προσκόμισε από την Ε.Ε. στο αγγλικό Κοινοβούλιο δεν εκφράζει τα αιτήματα του Brexit. Από την άλλη, η ρητορική της παραμένει «ισχυρή», υπενθυμίζοντας σε όλους ότι αυτή και μόνον αυτή δύναται να μετουσιώσει σε πραγματικότητα τις οδηγίες που δόθηκαν από τους ψηφοφόρους στο δημοψήφισμα. Οι Brexiteers, από την άλλη, δεν πατούν την μπανανόφλουδα, αφού μία απόφαση εξόδου της Βρετανίας δίχως απαγκίστρωση από την τελωνειακή ένωση πρόκειται για δώρον άδωρον.

Εάν η πρωθυπουργός αποφασίσει να συνεχίσει ή εάν ένας νέος ηγέτης βρεθεί στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, η καλύτερη πορεία δράσης για τη Βρετανία θα είναι ένα Brexit «χωρίς συμφωνία», κάτω από το οποίο υπάρχει πλήρης διαχωρισμός από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ενα σενάριο «χωρίς συμφωνία» θα έθετε τη Βρετανία εντελώς εκτός της τελωνειακής ένωσης και της ενιαίας αγοράς της Ε.Ε., χωρίς μεταβατική περίοδο. Η Βρετανία θα διαπραγματεύεται με την Ε.Ε. βάσει των κανόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Εν τω μεταξύ, θα είναι ελεύθερη να ελέγχει πλήρως τα σύνορά της και να διαπραγματεύεται και να υπογράφει συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών με έθνη σε όλο τον κόσμο.

Ενα «κυρίαρχο Brexit» θα προσφέρει τεράστια ώθηση σε μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών ΗΠΑ - Ηνωμένου Βασιλείου, προωθώντας την οικονομική ελευθερία και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και ενισχύοντας περαιτέρω την Ειδική Σχέση μεταξύ της μεγαλύτερης και της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο. Μια τέτοια συμφωνία έχει ήδη ισχυρή υποστήριξη από τη διοίκηση του Τραμπ. Τον Ιούνιο του 2016 17.400.000 Βρετανοί ψήφισαν να ανακτήσουν τον έλεγχο της χώρας τους από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Η ψηφοφορία ήταν το μεγαλύτερο επίτευγμα για την ελευθερία και την αυτοδιάθεση στην παγκόσμια πολιτική σκηνή εδώ και πολλές δεκαετίες. Το κατεστημένο αντιδρά. Οι πολίτες όμως ξέρουν τι τους γίνεται. Γι’ αυτό και δεν τολμούν να διεξαγάγουν ένα νέο δημοψήφισμα.

*Πολιτικός επιστήμων και πρόεδρος του Δικτύου Ελλήνων Συντηρητικών (diesy.gr) - rkaliviotis@gmail.com