Θερμικές κάμερες βλέπουν τον καρκίνο

Ερευνητές εντόπισαν όγκους σε πρώιμο στάδιο αναλύοντας, σε διάφορα μέρη του σώματος, τη διαφορά θερμοκρασίαςΕναν εναλλακτικό τρόπο διάγνωσης του καρκίνου μέσω της ανάλυσης της θερμοκρασίας του σώματος ανακάλυψαν Τούρκοι επιστήμονες. Χρησιμοποιώντας ηλεκτρικά ρεύματα και υπέρυθρες κάμερες και αναλύοντας τη θερμοκρασία του σώματος, οι Τούρκοι ερευνητές κατάφεραν να εντοπίζουν με επιτυχία τα καρκινικά κύτταρα. 

Η νέα τεχνολογία μπορεί να αποτελέσει μια εναλλακτική στους παραδοσιακούς τρόπους διάγνωσης του καρκίνου, όπως η μαστογραφία και η υπερηχογραφία. Οπως εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής Nevzat Gençer, από το τουρκικό πανεπιστήμιο ODTÜ, με την «τεχνολογία θερμικής απεικόνισης και χρησιμοποιώντας ρεύματα πολλαπλών συχνοτήτων μπορούμε να ανιχνεύουμε καρκινικούς ιστούς σε πολύ πρώιμο στάδιο. Αυτό το πετυχαίνουμε εντοπίζοντας τις θερμοκρασιακές μεταβολές στο ανθρώπινο σώμα».

Τα αποτελέσματα της πρωτοποριακής μεθόδου, που χρησιμοποιεί υπέρυθρες κάμερες όπως αυτές που χρησιμοποιεί συχνά ο στρατός, ήταν εντυπωσιακά ακριβή σε συγκεκριμένα είδη καρκίνου, όπως στον καρκίνο του μαστού, του θυρεοειδούς και τον καρκίνο του δέρματος. «Η διαφορά θερμοκρασίας που δημιουργείται από τους καρκινικούς ιστούς σε αυτά τα είδη καρκίνου μπορεί να εντοπιστεί μέσω θερμικών καμερών» τόνισε ο Gençer.

Η διαγνωστική θερμογραφία θεωρείται εξαιρετικά ακίνδυνη και απλή επειδή ο ασθενής δεν υποβάλλεται σε ακτινοβολία. Οπως, μάλιστα, διευκρίνισε ο Gençer, όσο πιο μεγάλος είναι ένας όγκος και όσο πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος τόσο πιο αξιόπιστα είναι τα αποτελέσματα που δίνουν οι υπέρυθρες κάμερες.

Αντίθετα, σύμφωνα με τον ειδικό, καρκινικοί ιστοί που βρίσκονται βαθιά μέσα στο σώμα του ασθενούς και είναι μικροί σε μέγεθος δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν με τις συμβατικές μεθόδους θερμικού σκαναρίσματος με υπέρυθρη κάμερα. Γι’ αυτόν τον λόγο η επιστημονική ομάδα του τεχνολογικού πανεπιστημίου της Μέσης Ανατολής έχει ήδη αναπτύξει μια τεχνολογία ικανή να υπερπηδά αυτό το εμπόδιο και αναζητεί επενδυτές για να τη χρηματοδοτήσουν. Αν βρεθούν, θα προχωρήσει σύντομα στη μαζική εφαρμογή της μεθόδου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα