Ο Λάνθιμος, μεγάλο «Favourite» των Οσκαρ

Υποψήφια σε 10 κατηγορίες είναι η σπουδαία ταινία του Ελληνα κινηματογραφιστήΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Ελληνικός θρίαμβος στις υποψηφιότητες των Οσκαρ! Ο Γιώργος Λάνθιμος και η ταινία του «Ευνοούμενη» («The Favourite») ηγούνται της φετινής κούρσας των υποψηφιοτήτων, διεκδικώντας 10 βραβεία στα φετινά 91α Οσκαρ, όσα δηλαδή και το άλλο φαβορί της διοργάνωσης, το φιλμ «Roma» του Αλφόνσο Κουαρόν, το οποίο συγκέντρωσε ισάριθμες υποψηφιότητες. Η ταινία του Ελληνα κινηματογραφιστή, η οποία ήταν πολύ ψηλά στις προβλέψεις των κριτικών κινηματογράφου, ρίχνεται στη μάχη των χρυσών αγαλματιδίων σε σημαντικές κατηγορίες (Καλύτερης Ταινίας), ενώ ο ίδιος ο Λάνθιμος είναι υποψήφιος και για το Οσκαρ Σκηνοθεσίας! 

Αντίπαλοί του σε αυτήν θα είναι ο Αλφόνσο Κουαρόν για το «Ρόμα», ο Αμερικανός Σπάικ Λι για το «BlacKkKlansman: Η παρείσφρηση», ο Πάβελ Παβλικόφσκι για τον «Ψυχρό Πόλεμο» και ο Ανταμ ΜακΚέι για το «Vice: Ο δεύτερος στην ιεραρχία». 

Οι υπόλοιπες υποψηφιότητες για την «Ευνοούμενη» αφορούν εκείνη της Καλύτερης Ταινίας, Α’ Γυναικείου Ρόλου για την πρωταγωνίστρια Ολίβια Κόλμαν, Β’ Γυναικείου Ρόλου για τις Εμα Στόουν και Ρέιτσελ Βάις, Πρωτότυπου Σεναρίου για τους Ντέμπορα Ντέιβις και Τόνι ΜακΝαμάρα, Φωτογραφίας (Ρόμπι Ράιαν), Κοστουμιών (Σάντι Πάουελ), Μοντάζ (Γιώργος Μαυροψαρίδης) και Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης (Φιόνα Κρόμπι και Αλις Φέλτον).

Στην κατηγορία της καλύτερης ταινίας, ο Λάνθιμος θα πρέπει να κονταροχτυπηθεί με φιλμ, όπως τα «Ενα αστέρι γεννιέται», «Vice: Ο δεύτερος στην ιεραρχία», «Ρόμα», «BlacKkKlansman: Η παρείσφρηση», αλλά και με το εξαιρετικό «Πράσινο Βιβλίο». Βέβαια, η επικράτηση του Λάνθιμου στις υποψηφιότητες των Οσκαρ ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, μια και ήδη το φιλμ έχει σημειώσει μια σπουδαία κούρσα σε προηγούμενα φεστιβάλ.

Διακρίσεις

Η ιστορία της βασιλικής ίντριγκας, πάθους, φθόνου και προδοσίας, που εκτυλίσσεται στην αυλή της βασίλισσας Αννας στις αρχές του 18ου αιώνα στην Αγγλία, έχει ήδη αποσπάσει τον Αργυρό Λέοντα στο πρόσφατο Φεστιβάλ Βενετίας, ενώ και στα Βρετανικά «Οσκαρ», τα γνωστά BAFTA, συγκέντρωσε 12 υποψηφιότητες. Πριν από μερικές ημέρες, η Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου του Λονδίνου τίμησε την ταινία με ακόμη τέσσερα βραβεία. Η υπόθεση της ταινίας περιστρέφεται γύρω από τη βασίλισσα Αννα (Ολίβια Κόλμαν), η σχέση της οποίας με την έμπιστη σύμβουλο Σάρα Τσόρτσιλ (Ρέιτσελ Βάις) ταράζεται με την άφιξη της νεαρής εξαδέλφης της (Εμα Στόουν). Σύντομα, οι ισορροπίες αλλάζουν μεταξύ των δύο γυναικών, καθώς ανταγωνίζονται για την επιρροή στη βασίλισσα και την αυλή. Το πρωταγωνιστικό καστ συμπληρώνεται από τους Νίκολας Χουλτ και Τζο Αλγουιν.

Μένει, λοιπόν, να δούμε αν στην απονομή της 24ης Φεβρουαρίου, στο Dolby Theatre του Χόλιγουντ, ο Λάνθιμος θα καταφέρει να φύγει από τη μεγαλοπρεπή αίθουσα με όσο το δυνατόν περισσότερα χρυσά αγαλματίδια.

—-

Μεγάλοι αντίπαλοι, «Roma», «Vice» και «A star is born» – Πάει για το τρίτο αγαλματίδιο ο Αλεξάντερ Ντεσπλά

Συνολικά οκτώ υποψηφιότητες συγκέντρωσαν το «Vice: Δεύτερος στην ιεραρχία», αλλά και το «Ενα αστέρι γεννιέται» του Μπράντλεϊ Κούπερ, επτά το «Black Panther», έξι το «BlacKkKlansman:

Η παρείσφρηση» και πέντε «Το Πράσινο Βιβλίο» και το «Bohemian Rhapsody».

• Το Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου διεκδικούν οι Κρίστιαν Μπέιλ για το «Vice», ο Μπράντλεϊ Κούπερ για το «Ενα αστέρι γεννιέται», ο Γουίλεμ Νταφόε για την «Πύλη της Αιωνιότητας», ο Ράμι Μάλεκ για το «Bohemian Rhapsody» και ο Βίγκο Μόρτενσεν για το «Πράσινο Βιβλίο».

• Στην αντίστοιχη κατηγορία για τον Α’ Γυναικείο Ρόλο, εκτός από την Ολίβια Κόλμαν, το βραβείο διεκδικούν η Γιαλίτζα Απαρίθιο για το «Roma», η Γκλεν Κλόουζ για τη «Σύζυγο», η Μελίσα ΜακΚάρθι για το «Θα μπορούσες ποτέ να με συγχωρέσεις;» και η Lady Gaga για το «Ενα αστέρι γεννιέται».

• Στην κατηγορία της ξενόγλωσσης ταινίας, το βραβείο διεκδικούν τα φιλμ «Never look away» του Φλόριαν Χένκελ φον Ντόνερσμαρκ, «Κλέφτες Καταστημάτων» του Χιροκάζου Κόρε – Εντα, «Καπερναούμ» της Ναντίν Λαμπακί, «Ρόμα» του Αλφόνσο Κουαρόν και «Ψυχρός Πόλεμος» του Πάβελ Παβλικόφσκι.

• Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το ότι ακόμη ένας… Ελληνας διεκδικεί Βραβείο Οσκαρ, και δεν είναι άλλος από τον διεθνούς φήμης Ελληνογάλλο συνθέτη Αλεξάντρ Ντεσπλά, ο οποίος απέσπασε υποψηφιότητα στην κατηγορία της μουσικής για το «Νησί των Σκύλων».

—-

Οταν η χώρα σου δεν σε στηρίζει, γιατί να το παλέψεις εδώ, όταν έξω κάνουν τεμενάδες για το όνομά σου;

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα