«Απολογία» στο ΣτΕ για τις περικοπές στις συντάξεις

ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ καλούνται σήμερα να εξηγήσουν γιατί δεν εφαρμόζουν αποφάσεις του για αναδρομικά και δώραΡεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Ιδιαίτερα κρίσιμη για το παρόν και το μέλλον των συντάξεων, καθώς και για την επιστροφή αναδρομικών προς τους συνταξιούχους, είναι η σημερινή συνεδρίαση του ΣτΕ. Οι εκπρόσωποι του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ καλούνται να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους τα δύο ταμεία δεν συμμορφώνονται με τις δικαστικές αποφάσεις του 2015.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Συμμόρφωσης, του Συμβουλίου της Επικρατείας, την οποία προκάλεσε το σωματείο συνταξιούχων Θεσσαλονίκης «Η Συσπείρωση» ύστερα από προσφυγή του, οι διοικήσεις του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ -μέσω των εκπροσώπων τους- θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί οι δύο φορείς συνεχίζουν να μην εφαρμόζουν τις αποφάσεις του ΣτΕ του 2015, με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι μειώσεις στις συντάξεις και η κατάργηση των δώρων στους συνταξιούχους (επιβλήθηκαν με τους νόμους 4051/12 και 4093/12). Η κρίση στην οποία θα καταλήξει το Συμβούλιο Συμμόρφωσης του Ανώτατου Δικαστηρίου θα λειτουργήσει ως πιλότος για τις περαιτέρω διεκδικήσεις των συνταξιούχων.

Ωστόσο, η απόφαση δεν αναμένεται να γνωστοποιηθεί αμέσως. Το περιεχόμενό της, ως είθισται, θα δοθεί στη δημοσιότητα ύστερα από αρκετούς μήνες, δίνοντας το περιθώριο στην κυβέρνηση να μεταθέσει την αντιμετώπιση του ζητήματος με την επιστροφή -ή μη- αναδρομικών αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ προς τους συνταξιούχους μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές.

Διαμαρτυρία

Στο πλαίσιο της άσκησης πολιτικής πίεσης προς το Μέγαρο Μαξίμου και τους αρμόδιους υπουργούς, η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ έχει προγραμματίσει για σήμερα συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 10 το πρωί, έξω από το ΣτΕ. Στη συνέχεια, μετά την εκδίκαση της υπόθεσης, θα πραγματοποιηθεί πορεία προς τη Βουλή.

Επίσης, από μέρα σε μέρα αναμένεται να δοθεί καθαρογραμμένη η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου (μεταξύ άλλων, θα αφορά τις μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, τον επανυπολογισμό των κύριων, καθώς και τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους). Η γνωστοποίηση της -εξίσου κρίσιμης- απόφασης έχει καθυστερήσει αρκετά, δεδομένου ότι η Ολομέλεια είχε συνεδριάσει επί των συγκεκριμένων προσφυγών εις βάρος του νόμου αυτού στις 4 Οκτωβρίου του 2017.

Το τελευταίο σημαντικό «ραντεβού» της κυβέρνησης με τη Δικαιοσύνη για τις περικοπές που επιβλήθηκαν με τους μνημονιακούς νόμους είναι την Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου. 

Η Ολομέλεια του ΣτΕ θα συγκληθεί για να κρίνει εάν ήταν ή όχι συνταγματική από το 2013 και μετά η κατάργηση των δώρων και για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους. Ηδη, από το ΣΤ’ Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου έχουν εκδοθεί 10 αποφάσεις, βάσει των οποίων έχει κριθεί αντισυνταγματική η κατάργηση των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας για τους υπαλλήλους.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα