Σέρβις στο γόνατο με… «αμορτισέρ»

Μείωση του πόνου και αποκατάσταση της κινητικότητας σε ασθενείς με αρθρίτιδα, χάρη στο πρωτοποριακό εμφύτευμα «Ατλας»Την πλήρη αποκατάσταση της κινητικότητας σε ασθενείς που είχαν ακινητοποιηθεί εξαιτίας αρθρίτιδας πέτυχαν γιατροί σε πέντε νοσοκομεία του βρετανικού Συστήματος Υγείας (NHS), με τη βοήθεια ενός πειραματικού εμφυτεύματος γονάτου. Χάρη στο πρωτοποριακό εμφύτευμα με το χαρακτηριστικό όνομα «Ατλας», οι επιστήμονες κατάφεραν να εξασφαλίσουν μείωση του πόνου και αποκατάσταση της κινητικότητας στους ασθενείς, χωρίς να τους υποβάλουν σε αρθροπλαστική γονάτου.

Το εμφύτευμα εφαρμόζεται (και αυτό χειρουργικά) στα οστά πάνω και κάτω από το γόνατο και λειτουργεί σχεδόν όπως το αμορτισέρ του αυτοκινήτου: απορροφά τους κραδασμούς και μειώνει σημαντικά τις πιέσεις που δέχεται η άρθρωση.

Συγκεκριμένα, η μία άκρη του βιδώνεται πάνω στο μηριαίο οστό και η κάτω άκρη του πάνω στην κνήμη. Ανάμεσα στα δύο άκρα της συσκευής βρίσκεται μία «σούστα» φτιαγμένη από έναν σωλήνα πολύ ισχυρής, αλλά συμπιέσιμης ρητίνης. Το «Ατλας» συμπιέζεται και επεκτείνεται καθώς το γόνατο κινείται υποστηρίζοντας την άρθρωση. Ετσι προκαλείται μικρότερη βλάβη στον χόνδρο.

Ως αποτέλεσμα, ο πόνος στο γόνατο που βιώνουν οι πάσχοντες από οστεοαρθρίτιδα (για τους οποίους μέχρι σήμερα οι διαθέσιμες επιλογές ήταν τα φάρμακα, η φυσικοθεραπεία και η αρθροπλαστική) μειώνεται σημαντικά, ενώ η κινητικότητα των ασθενών, που σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να καθηλωθούν περιορίζοντας τη δραστηριότητά τους, αποκαθίσταται. Η συσκευή αναμένεται να ωφελήσει κυρίως τους ασθενείς που θέλουν να συνεχίσουν να έχουν έναν τρόπο ζωής γεμάτο κίνηση, αλλά χωρίς να υποστούν ένα πολύ μεγάλο και επεμβατικό χειρουργείο.

Η επέμβαση απαιτεί γενική αναισθησία. Η τοποθέτηση του μοσχεύματος γίνεται μέσω μιας τομής 7,5 εκατοστών. Οι ασθενείς παίρνουν εξιτήριο την επόμενη μέρα και κάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης στο σπίτι.

Ο δρ. Mike McNicholas από το Aintree University Hospital στο Λίβερπουλ αναφέρει: «Ασθενείς μου που δεν ανταποκρίνονταν στη φαρμακευτική αγωγή υπεβλήθησαν στην επέμβαση και κάποιοι από αυτούς σήμερα κάνουν τρίαθλο».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα