Η «προφητεία» του 1993 που δεν επαληθεύτηκε

Οταν ο Κ. Μητσοτάκης είχε πει πως σε δέκα χρόνια κανείς δεν θα θυμάται το όνομα που θα λάβουν τα Σκόπια

Από την
Κατερίνα Κανάκη

«Το όνομα που θα λάβουν τα Σκόπια δεν έχει μεγάλη σημασία, γιατί σε δέκα χρόνια κανείς δεν θα το θυμάται».

Αυτή η εμβληματική δήλωση ανήκει στον αείμνηστο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ο οποίος στις απαρχές ακόμη της ρήξης με τη γείτονα προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία του ονόματος, υποστηρίζοντας πως θα είναι κάτι το οποίο κανείς δεν θα το θυμάται σε μια δεκαετία.

Η φράση ειπώθηκε το 1993. Τότε η «προφητεία» του «γαλάζιου» πρωθυπουργού προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης, ενώ τον ακολούθησε και σε όλη τη διάρκεια του πολιτικού βίου του. Ενσωματώθηκε μάλιστα και στο ευρύτερο πολιτικό λεξιλόγιο -και όχι μόνο της δεξιάς παράταξης-, όπως και πολλές άλλες του μεγάλου πολιτικού άνδρα. Ωστόσο, εν προκειμένω, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έμελλε να πέσει έξω στη πρόβλεψή του. Καλώς ή κακώς, έχουν περάσει πάνω από 25 χρόνια από τότε και ακόμη συζητάμε για το όνομα. Κανένας δεν έχει ξεχάσει. Τουναντίον, το ζήτημα εξακολουθεί να προκαλεί πολιτικούς σεισμούς, με κόμματα που εξαφανίζονται από τον χάρτη, αλλά και πόνο και διχασμό στον λαό.

Ενδιαφέρον πάντως θα έχει να δούμε τι μέλλει γενέσθαι αν όντως ευοδωθούν οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί και η συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ περάσει αύριο από το ελληνικό Κοινοβούλιο. Οι Ελληνες σε δέκα χρόνια από σήμερα θα έχουν ξεχάσει; Ιδωμεν. Για την ιστορία πάντως, το 1993, όταν ειπώθηκε η ιστορική φράση, η ελληνική πλευρά είχε απορρίψει ήδη κάθε σύνθετη ονομασία με τον όρο «Μακεδονία». Ο δε Αντώνης Σαμαράς είχε αποπεμφθεί από το πόστο του υπουργού Εξωτερικών και τη θέση του είχε πάρει ο ίδιος ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Η περίοδος αυτή είχε σφραγιστεί από την αντιπαράθεση των δύο ανδρών, με τον αρχηγό της Ν.Δ. να εξαπολύει ολομέτωπες επιθέσεις κατά του Αντώνη Σαμαρά και από το βήμα της Βουλής και μέσω συνεντεύξεων, χρεώνοντάς του την αποτυχία εξεύρεσης λύσης.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα