Novartis: Καλούνται άμεσα (ύποπτοι) για εξηγήσεις, αλλά δεν ασκούνται διώξεις! Γιατί;

Αντί για διώξεις, οι δικαστικές Αρχές κατά της Διαφθοράς καλούν πάλι για… εξηγήσεις μια «φουρνιά» υπόπτωνΑπό τη
Μαρία Παναγιώτου

Μέσα από διαρροές εισαγγελικών κύκλων έγινε χθες γνωστό ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να περάσει το κατώφλι της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς η πρώτη… φουρνιά υπόπτων για εξηγήσεις σε σχέση με την πολύκροτη υπόθεση Novartis. Και μολονότι από τους ίδιους κύκλους εκφράστηκε η επιθυμία των Αρχών να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες το πρώτο τμήμα της έρευνας, ώστε να μη συμπέσει χρονικά με την προεκλογική περίοδο, οι νέες αυτές πληροφορίες για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσει η υπόθεση δείχνουν ότι στην πραγματικότητα θα υπάρξουν νέες, μεγάλες καθυστερήσεις. Σε επικοινωνία που είχαμε με ανώτατους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου και εισαγγελείς Εφετών, μας ανέφεραν ότι, σύμφωνα με πάγια νομολογία του Αρείου Πάγου, η οποία έχει εφαρμοστεί κατά κόρον σε σειρά υποθέσεων στο παρελθόν, δεν απαιτείται η εξέταση υπόπτων, η οποία μόνο χρονικές καθυστερήσεις μπορεί να δημιουργήσει.

Το έγγραφο

Ακόμη πιο περίεργα γίνονται τα πράγματα από το γεγονός πως, σύμφωνα με τους κύκλους που έκαναν τις διαρροές, ο ίδιος ο Ιωάννης Αγγελής φέρεται ότι είχε αποστείλει έγγραφο στους εισαγγελείς επισημαίνοντάς τους την αναγκαιότητα στις «ερευνώμενες υποθέσεις να καλούν σε εξηγήσεις τα εμπλεκόμενα πρόσωπα πριν προβούν στο επόμενο βήμα». Γιατί; Μεταξύ άλλων, αυτό δεν μοιάζει με εποπτεία αλλά με καθοδήγηση. Επιτέλους, ας παρθεί μία απόφαση.

Ας κλείσει…

Υπάρχουν στοιχεία και είναι η ώρα να προχωρήσει η Δικαιοσύνη σε διώξεις ή δεν υπάρχουν και πρέπει να κλείσει; Τι και ποιον εξυπηρετούν οι νέες καθυστερήσεις; Αλήθεια, με το κομμάτι της έρευνας που έχει αναλάβει η γενική επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου τι γίνεται; Αυτό πότε θα παραδοθεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς; Πάντως, σύμφωνα με τις διαρροές, δεν υπάρχουν -ακόμη- στοιχεία γύρω από λογαριασμούς των ελεγχόμενων πολιτικών από πιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, ενώ η αντίστοιχη έρευνα για τους λογαριασμούς στις ελληνικές τράπεζες είναι ακόμη σε εξέλιξη, χωρίς να έχει αποδώσει «καρπούς».

Φυσικά, όπως έχουμε αναφέρει στο ρεπορτάζ μας, μοιάζει να αρνηθήκαμε πληροφορίες για λογαριασμό στο εξωτερικό, ενώ μεγάλη απορία δημιουργεί και το γεγονός ότι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν δώσει ακόμη στοιχεία. Τι ακριβώς συμβαίνει;

Τέλος, οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι η μη εύρεση (μέχρι στιγμής) χρημάτων από επιλήψιμες συναλλαγές δεν αναχαιτίζει την έρευνα στο σκέλος των πολιτικών προσώπων, καθώς η δίωξη κατά πολιτικών προσώπων για το αδίκημα της δωροδοκίας μπορεί να ασκηθεί και χωρίς την ύπαρξη δεδομένων για μαύρο πολιτικό χρήμα, αλλά με μόνα στοιχεία καταθέσεις και έγγραφα. Εν αναμονή των εξελίξεων, λοιπόν, τις οποίες πάντα παρακολουθούμε στενά!

Γιατί φοβάται ότι θα πάει στη φυλακή o Αγγελής;

Ακόμη περισσότερο θόλωσαν το τοπίο οι νέες διαρροές, οι οποίες σίγουρα δεν προάγουν την αρχή της διαφάνειας, με τις οποίες ανώτεροι εισαγγελικοί κύκλοι, για ακόμη μία φορά, επέλεξαν να μας ενημερώνουν για την υπόθεση καρατόμησης του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή από τη θέση του εποπτεύοντος της Εισαγγελίας Διαφθοράς, έπειτα από το «χρονικό της Βιένης» το οποίο αποκάλυψε η «δημοκρατία». Υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, ο κ. Αγγελής αρνήθηκε να πάρει από το FBI, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Βιένη, στοιχεία για λογαριασμό στο εξωτερικό εμπλεκόμενου υπουργού στην υπόθεση Novarits.

Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτές τις διαρροές, στις τέσσερις σελίδες της αναφοράς, την οποία συνέταξε ο κ. Αγγελής αμέσως μετά τα δημοσιεύματά μας, ο αντιεισαγγελέας επιρρίπτει ευθύνες για τους χειρισμούς στην Εισαγγελία Διαφθοράς αναφερόμενος σε διάφορα περιστατικά, ενώ την κατηγορεί και για καθυστερήσεις σε άλλη υπόθεση, πλην Novartis.

Επιρρίπτει ευθύνες, όμως, στην Εισαγγελία Διαφθοράς και για τη διαρροή του δημοσιεύματός μας, με τη φράση «είμαστε μόνον εμείς οι τέσσερις» (σ.σ.: ο ίδιος και οι εισαγγελείς Διαφθοράς), στην οποία προσθέτει «πάντως, δεν μίλησα εγώ». Ακόμη, ο κ. Αγγελής στην αναφορά του εμφανίζεται ότι στοχοποιήθηκε, ενώ διαψεύδει το περιστατικό ότι δόθηκε στικάκι από τους Αμερικανούς. Οι εισαγγελικοί κύκλοι αναφέρουν ότι χρησιμοποιεί τη φράση «εγώ δεν θα πάω φυλακή» ακόμα και στους διαδρόμους του Αρείου Πάγου. Παράλληλα, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, έχει δοθεί εντολή για πειθαρχική διερεύνηση που ανατέθηκε ήδη σε αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Στο πλαίσιο, μάλιστα, αυτής της πειθαρχικής προκαταρκτικής θα κληθούν οι τρεις εισαγγελείς Διαφθοράς.

Και εδώ έρχεται το καλύτερο σημείο, το οποίο επιβεβαιώνει για ακόμη μία φορά το ρεπορτάζ μας. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη συνάντηση στη Βιένη μπορεί να μη δόθηκε στικάκι ή λογαριασμός, αλλά έγινε μία «αόριστη» συζήτηση. Τα ερωτήματα πολλά. Γιατί, για παράδειγμα, στοχοποιείται σε αυτήν τη φάση η Εισαγγελία Διαφθοράς και μάλιστα με θολές και αδιευκρίνιστες κατηγορίες; Εφόσον υπήρξε μία… «αόριστη» κουβέντα με τις αμερικανικές Αρχές, γιατί δεν μας ενημερώνει κανείς γι’ αυτή την κουβέντα; Ο κ. Αγγελής για ποιον λόγο φοβάται ότι θα πάει φυλακή; Η πειθαρχική έρευνα που δρομολογήθηκε είναι για να διαλευκανθεί τι συνέβη στη Βιένη ή για να πιεστούν οι εισαγγελείς Διαφθοράς επειδή θεωρήθηκε ότι κάποιος από αυτούς έδωσε την πληροφορία;

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα