Aπειλές για νέες γεωτρήσεις από την Αγκυρα!

Ο Τσαβούσογλου μιλά για έρευνες κοντά στην Κύπρο. Παραβιάσεις από τουρκικά μαχητικάΑπειλεί και πάλι η Τουρκία με νέες γεωτρήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Κύπρου εντός Φεβρουαρίου και, ταυτόχρονα, αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματά μας στο Αιγαίο με νέες πτήσεις μαχητικών αεροσκαφών της πάνω από ελληνικά νησιά.

Από τα Κατεχόμενα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι το γεωτρύπανο «Πορθητής», που βρίσκεται στην περιοχή της Αλάνιας, θα κινηθεί προς τον Νότο, προκειμένου να κάνει γεώτρηση τον Φεβρουάριο. «Αυτή τη στιγμή, η πλατφόρμα «Φατίχ» («Πορθητής»), που βρίσκεται στην Αλάνια, θα σταλεί προς τον Νότο τους επόμενους μήνες και εντός του Φεβρουαρίου θα έρθει η δεύτερη πλατφόρμα μας στις εξουσιοδοτημένες από την ”ΤΔΒΚ” (σ.σ.: ψευδοκράτος) περιοχές, αλλά και στις δικές μας, της αποκλειστικής οικονομικής μας ζώνης, όπου ξεκινάμε πλέον γεωτρήσεις» είπε.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX με την οποία δεσμεύει θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου και εντός της ΑΟΖ της για έρευνες του πλοίου «Μπαρμπαρός». Οι έρευνες θα γίνουν στα θαλάσσια τεμάχια 8, 9 και 12, και θα ολοκληρωθούν στις 26 Μαΐου, σύμφωνα με την παράνομη αναγγελία. Μέχρι τώρα, πάντως, η Αγκυρα εξαγγέλλει συνεχώς γεωτρήσεις και έρευνες, αλλά δεν τολμά να προσεγγίσει τις περιοχές όπου τα γεωτρύπανα των εταιριών-κολοσσών έχουν αναλάβει δράση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Οι τουρκικές προκλήσεις δεν σταμάτησαν εκεί… Τουρκικά μαχητικά F-16 παραβίασαν το FIR Αθηνών και πέταξαν χθες το πρωί πάνω από τρία ελληνικά νησιά. Συγκεκριμένα, σημείωσαν υπέρπτηση πάνω από το Καστελόριζο, τη Ρω και τη Στρογγύλη. Είναι το νησιωτικό σύμπλεγμα που η Αγκυρα θα ήθελε να «εξαφανίσει» από τον χάρτη, αφού η υφαλοκρηπίδα τους κόβει την έξοδο της Τουρκίας στα πλούσια κοιτάσματα υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα