Η Αγκυρα θέλει να «γκριζάρει» Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ

Κλιμακώνει τις προκλήσεις η Τουρκία σε ανατολική Μεσόγειο, Αιγαίο και κυπριακή ΑΟΖ εν όψει και της 5ης Συνόδου των επτά μεσογειακών κρατών MED7……(Πορτογαλία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Μάλτα, Ελλάδα, Κύπρος), που θα φιλοξενηθεί στη Λευκωσία την Τρίτη. Μετά το απειλητικό μήνυμα που έστειλε την περασμένη εβδομάδα, από τα Κατεχόμενα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου περί προστασίας των τουρκοκυπριακών δικαιωμάτων στην ευρύτερη περιοχή, η Αγκυρα με NAVTEX και στρατιωτικές ασκήσεις επιχειρεί να «γκριζάρει» την περιοχή, αμφισβητώντας την Κυπριακή ΑΟΖ.

«Η πολιτική που ακολουθεί η Κυπριακή Δημοκρατία δεν είναι πολιτική προκλήσεων και περιορίζεται στην άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στη δική της ΑΟΖ» απάντησε ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, διατηρώντας χαμηλά τους τόνους. Η τουρκική προκλητικότητα θα τεθεί επί τάπητος στις τρεις διμερείς συναντήσεις που θα έχει ο κ. Αναστασιάδης, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των Νότιων Χωρών της Ε.Ε. Ο Κύπριος Πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, κάτι που προκαλεί εκνευρισμό στην Τουρκία, η οποία για την ώρα νιώθει απομονωμένη στη ΝΑ Μεσόγειο. Η Λευκωσία, πάντως, συνεχίζει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, παρά τις τουρκικές απειλές του Ερντογάν. Ετσι, χθες, η αιγυπτιακή Βουλή ενέκρινε το προεδρικό διάταγμα για τη συμφωνία Κύπρου και Αιγύπτου αναφορικά με την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει το κοίτασμα «Αφροδίτη» με την Αίγυπτο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα