Άγγελος Σικελιανός

Eυχαριστώντας ο Σικελιανός τον Ίωνα Δραγούμη για την αποστολή του βιβλίου του «Όσοι ζωντανοί» καταλήγει: «Είμαι τετρακάθαρα Εθνικιστής»Τα πάρα κάτω είναι από το εξαιρετικό συλλογικό βιβλίο «Αιρετικά κείμενα» των εκδόσεων «Νέα Σπάρτη». Λίγους μήνες μετά την κηδεία του Κωστή Παλαμά, ο Άγγελος Σικελιανός, με αφορμή τις εγκληματικές επιθέσεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ εναντίον των Εθνικών αντιστασιακών οργανώσεων, έγραψε ένα ποίημα, το οποίο προκάλεσε την σφοδρή αντίδραση και μάλιστα με επίσημη εγκύκλιο, της κεντρικής επιτροπής του ΕΑΜ. Το ποίημα του Σικελιανού, δημοσιεύθηκε στο λογοτεχνικό περιοδικό «Καλλιτεχνικά Νέα» κι’ έχει τον τίτλο «Η Μάννα Ελλάδα»:

Αχ πώς το πάθαν τούτο τ’ αδέρφια μας;
Αδέρφια να σκοτώνουνε τ’ αδέρφια!…
Τα παιδιά μου, να σφάζουν τα παιδιά μου!
Μήνυμα απλό σας στέλνω,
από το στόμα της αιώνιας Μάννας,
που τη λέμε Ελλάδα…
Μήνυμα απλό σας γράφω,
από τα σπλάχνα της αιώνιας Μάννας,
που την λέμε Ελλάδα…
Μήνυμα απλό σας κράζω
από τα βάθη του πόνου της,
αδέρφια της Ελλάδας…
Σώνει η σφαγή που τυραννάει τη Μάννα!
Σώνει η σφαγή τη Μάννα μας που σφάζει!
Κι’ αχ, ακούστε με, αδέρφια τη Ελλάδας!

Για το ποίημα αυτό ο «υπολοχαγός» του ΕΛΑΣ και αργότερα συγγραφέας της αριστεράς Δημήτριος Κρέμος στο βιβλίο του «Το ημερολόγιο ενός Ελασίτη», έγραφε για τον Σικελιανό: «Στις 27 Νοεμβρίου 1943. Δυστυχώς δεν είναι μόνο ο απλός κόσμος που δεν κατάλαβε, κατά βάθος, το νόημα του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του ΕΑΜ… Με εγκύκλιό της η Κεντρική Επιτροπή του ΕΑΜ αναλύει το γνωστό επεισόδιο σχετικό με το ποίημα του Άγγελου Σικελιανού, που φέρει τον τίτλο «Η μάννα Ελλάδα». Με το ποίημά του αυτό ο Σικελιανός όχι μόνο συμπαραστάθηκε στη βρετανική και γερμανική αντικομουνιστική προπαγάνδα, αλλά και, έμμεσα, χτύπησε τον αγώνα του λαού, ενάντια στους κατακτητές και τους συνεργάτες…».

Συνεργάτης των κατακτητών λοιπόν ο Άγγελος Σικελιανός, τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλεσε μέσα στη βουλή «Φασίστα, μεταφυσικό, φανφαρώνο και Εθνικιστή».

Πάντως ευχαριστώντας ο Σικελιανός τον Ίωνα Δραγούμη για την αποστολή του βιβλίου του «Όσοι ζωντανοί» καταλήγει: «…Είμαι τετρακάθαρα Εθνικιστής».

Σε όλες τις κομμουνιστικές συγκεντρώσεις, ακούγεται μελοποιημένο από τον Μίκη Θεοδωράκη το «Πνευματικό Εμβατήριο» του Άγγελου Σικελιανού, από το οποί και οι παρακάτω στίχοι: «Ομπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από την Ελλάδα, ομπρός βοηθάτε να σηκώσουμε τον ήλιο πάνω από τον κόσμο». Ας γνωρίζουν λοιπόν οι σύντροφοι, όποτε τραγουδούν με υψωμένη τη αριστερή γροθιά αυτό το τραγούδι, ότι απαγγέλουν τους στίχους ενός Εθνικιστή ποιητή.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα