ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΤΑ ΤΑΪΖΕΙ

Η αγάπη του πολιτικού συστήματος για το χρήμα, οι καταγγελίες και το ξεπούλημα της ΜακεδονίαςΑπό τον
Αλκιβιάδη Κ. Κεφαλά

Το 1932 κυκλοφόρησε στο Λονδίνο το πεντάτομο έργο του Compton Mackenzie, ναυτικού ακολούθου της Αγγλίας στην Αθήνα το 1916, με τίτλο «Greek memories». Με εντολή των αγγλικών μυστικών υπηρεσιών το βιβλίο απεσύρθη από τα βιβλιοπωλεία την επομένη της κυκλοφορίας του, επειδή απεκάλυπτε τα πολιτικά πρόσωπα που περιλαμβάνονταν στους μισθολογικούς καταλόγους της βρετανικής αυτοκρατορίας, τονίζοντας ότι οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούσαν να προωθούν στην πολιτική σκηνή πρόσωπα με αγάπη για το χρήμα, οικογενειακά προβλήματα και αδυναμία στον τζόγο, στο ποτό και στις γυναίκες, ώστε να μπορούν να τα χρηματίζουν ή να τα εκβιάζουν με τα αντίστοιχα πολιτικά οφέλη. Η σπουδή των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών να αποσύρει το έργο του Mackenzie έκτοτε οριοθετεί την πολιτική συμπεριφορά καθώς και την προβλέψιμη επαγγελματική πορεία των πολιτικών στην Ελλάδα, επειδή ο συγγραφεύς, ως γνώστης του παρασκηνίου της εποχής, τεκμηρίωσε με αδιάσειστα στοιχεία ότι η ελληνική πολιτική σκηνή αποτελείται από έμμισθους υπαλλήλους ξένων κυβερνήσεων.

Ομως, παρότι έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε που παρουσιάστηκαν τα βιβλία του Mackenzie στο Λονδίνο, τίποτε δεν έχει αλλάξει στη συμπεριφορά του πολιτικού συστήματος. Η πολιτική ισχύς των κομμάτων στην Ελλάδα δεν εξαρτάται από τη λαϊκή βούληση, αλλά είναι συνάρτηση του βαθμού της εξάρτησής της από τις ξένες πρεσβείες και τα διεθνή οικονομικά κέντρα, με αποτέλεσμα να παραβιάζονται διαρκώς οι πολιτικές θέσεις και οι αρχές τους, όταν οι πρεσβείες το απαιτούν. Η αγάπη του πολιτικού συστήματος για το χρήμα και η λειτουργία του ως αυτοθεσμός που έχει αποκοπεί από την κοινωνία τεκμηριώνει -εκτός από τα διάφορα οικονομικά σκάνδαλα στα οποία πρωταγωνιστούν πολιτικά πρόσωπα- το γεγονός ότι από το 2004 έως το 2013 έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή 214 δικογραφίες, αφορούσες ποινικές υποθέσεις υπουργών, οι οποίες σχεδόν στο σύνολό τους έχουν ξεχαστεί στα συρτάρια της Βουλής.

Πράγματι, ο συνταγματικά κατοχυρωμένος νόμος 3136/2003 «περί ευθύνης υπουργών» ακυρώνει τις κακουργηματικές πράξεις των υπουργών, επειδή γι’ αυτές δεν ισχύει το χρονικό διάστημα της δεκαπενταετούς παραγραφής που ισχύει για τους υπηκόους, αφού η ισχύς του πολιτικού κακουργήματος μετράται με το διάστημα των κοινοβουλευτικών περιόδων. Δοθείσης της παραπομπής των αδικημάτων σε ανακριτικές επιτροπές της Βουλής και βασιζόμενοι στο αξίωμα ότι «κόρακας κοράκου οφθαλμόν δεν εξορύσσει», ο νόμος ουσιαστικά εξασφαλίζει νομοθετική ασυλία σε κάθε είδους πολιτικό κακούργημα. Ετσι, λοιπόν, η άσκηση της πολιτικής στην Ελλάδα γίνεται με τους δομικούς όρους της σικελικής μαφίας, οι λειτουργικές λεπτομέρειες της οποίας παρουσιάστηκαν πριν από μερικά χρόνια σε δημοσίευμα εφημερίδας με τίτλο «είδε ο μαφιόζος τον πολιτικό και φοβήθηκε».

Εντός, λοιπόν, του ανωτέρω ιστορικού και λειτουργικού πλαισίου της πολιτικής πρακτικής, η παράδοση από το πολιτικό σύστημα της ελληνικής Ιστορίας και του ονόματος της Μακεδονίας στο γειτονικό τεχνητό κρατίδιο δεν αποτελεί έκπληξη, επειδή το χρήμα και οι ξένες πρεσβείες είχαν τον κυρίαρχο λόγο. Πράγματι, εκτός της βούλησης των ξένων πρεσβειών, το έτος 2016 απεκαλύφθη ότι «προοδευτικός και δημοκρατικός» δημοσιογράφος, μέλος του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος με φιλοσκοπιανές θέσεις, ήταν έμμισθος υπάλληλος του Σόρος, όπως υπάλληλος του κερδοσκόπου ήταν και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ. Εντός, λοιπόν, του ανωτέρω πλαισίου της πολιτικής λειτουργίας και του οικονομικού επηρεασμού, οι καταγγελίες του αρχηγού των ΑΝ.ΕΛ. περί χρηματισμού των πολιτικών του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος από τον Σόρος στην Ελλάδα και στα Σκόπια είναι μεν λογικές, συνιστούν δε προϊόν πολιτικής απόγνωσης, επειδή ο πρωθυπουργός απεδείχθη και ικανότερος και δολιότερος και εξυπνότερος από τον πρώην συνέταιρό του.

Πράγματι, αν δεχτούμε ότι στην περίπτωση της παράδοσης της Μακεδονίας στα Σκόπια δεν ισχύει η ρήση του Βίσμαρκ ότι «τα σκυλιά ακολουθούν αυτούς που τα ταΐζουν», πώς αλλιώς θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η απόφαση του αρχηγού των ΑΝ.ΕΛ. να συγκυβερνήσει με ένα ρατσιστικά ανθελληνικό κόμμα, τη στιγμή που το κόμμα του παρουσιάστηκε στην ελληνική πολιτική σκηνή ως «εθνοπατριωτικό»; Η παράδοση της Μακεδονίας στα Σκόπια έγινε εφικτή, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ κατέλαβε την εξουσία με τη βοήθεια των ΑΝ.ΕΛ.! Ο πρόεδρός τους, όμως, δεν αντιλαμβάνεται ότι είναι το ίδιο συνυπεύθυνος με τον πρωθυπουργό στην παράδοση της Μακεδονίας στα Σκόπια, όπως αδυνατεί να αντιληφθεί ότι στη συνείδηση του λαού αποτελεί ένα πολιτικό πτώμα, ενώ όσο «κλαψουρίζει» κινδυνεύει να χαρακτηριστεί μικρόνους, αφού επί τόσα χρόνια στα έδρανα του Κοινοβουλίου δεν έμαθε ότι «όποιος γαργαλάει την ουρά του διαβόλου, ο τελευταίος θα αποπατήσει στο πρόσωπό του».

*Διδάκτωρ Φυσικής του πανεπιστημίου του Manchester, UK, δ/ντής Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα