Κατατέθηκε ο φάκελος για την αγιοκατάταξη του γέροντα Βησσαρίωνα!

Η Ιερά Σύνοδος διαθέτει όλα τα στοιχεία και τις απαραίτητες εισηγήσεις, προκειμένου να ληφθεί και επίσημα η απόφαση

Από τον
Μάκη Αδαμόπουλο

Συμπληρώνονται φέτος 13 χρόνια από την ημέρα που ένα θαύμα συγκλόνισε όχι μόνο το πανελλήνιο αλλά ολόκληρο τον ορθόδοξο κόσμο. Ηταν Μάρτιος του 2006 όταν εμφανίστηκε «Σημάδι του Ουρανού», σύμφωνα με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Κατά την ανακομιδή των λειψάνων του γέροντα Βησσαρίωνα στην Ιερά Μονή Αγάθωνος, διαπιστώθηκε ότι το σώμα του ήταν άφθαρτο και ανέδιδε ευωδία. Δεκάδες επιστήμονες, ακαδημαϊκοί, χιλιάδες κληρικοί και λαϊκοί αδυνατούν ακόμη και σήμερα να το ερμηνεύσουν. Και έφτασε η ημέρα κατά την οποία κατατέθηκε στην Ιερά Σύνοδο ο φάκελος με όλα τα στοιχεία και τις απαραίτητες εισηγήσεις, προκειμένου να ληφθεί και επίσημα η απόφαση για την αγιοκατάταξη του γέροντα Βησσαρίωνα, καθώς στη συνείδηση του λαού της τοπικής Εκκλησίας ο γέροντας είναι ήδη ο Αγιος και προστάτης του.

«Πρόκειται για μια προσπάθεια πολλών ετών» τονίζει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια»  ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, επισημαίνοντας τα εξής: «Συγκεντρώσαμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία και τα υποβάλαμε στην Ιερά Σύνοδο για την αγιοκατάταξη του π. Βησσαρίωνος». Παράλληλα, διευκρινίζει ότι τα στοιχεία αυτά περιέχουν διάφορα βιβλία που έχουν γραφτεί για τον Αγιο, καθώς και μαρτυρίες πιστών για εμφανίσεις του και για θαύματά του.

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ

«Οι μαρτυρίες που έχουμε και τα γράμματα που φτάνουν καθημερινά στο μοναστήρι και στη Μητρόπολη είναι χιλιάδες» αναφέρει ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος και συμπληρώνει: «Εχουμε καταθέσει μόνο κάποια από τα σημαντικότερα». Μάλιστα, επισημαίνει με θάρρος πως «όλα είναι εγκυρότατα και υπάρχουν στοιχεία επικοινωνίας, διευθύνσεις και τηλέφωνα όλων όσοι υπογράφουν». Προσθέτει, επίσης, ότι στον φάκελο περιέχονται τα επίσημα έγγραφα από την ανακομιδή, δηλαδή η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, η δική του έκθεση, η έκθεση των γιατρών που εξέτασαν το σκήνωμα, η έκθεση του αείμνηστου ιατροδικαστή Παναγιώτη Γιαμαρέλου, διάφορα δημοσιεύματα που αφορούν τα θαύματα και την προσωπικότητα του γέροντα, όπως, επίσης, και λειτουργικοί ύμνοι, καθώς έχουν γραφτεί ακολουθίες, τροπάρια, μεγαλυνάρια, παρακλητικοί κανόνες και ποιήματα.

Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος σημειώνει ότι κατέθεσε όλα αυτά τα στοιχεία στην Ιερά Σύνοδο στις 3 Ιανουαρίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά την ανακομιδή των ιερών λειψάνων του Αγίου Εφραίμ του Θαυματουργού, και συμπληρώνει: «Ηδη με την κατάθεση του φακέλου στην αρχιγραμματεία της Ιεράς Συνόδου το θέμα έχει περιέλθει στη Συνοδική Επιτροπή Δογματικών και Νομοκανονικών Ζητημάτων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και η Ιερά Σύνοδος θα δρομολογήσει όλες τις νόμιμες και απαραίτητες διαδικασίες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για την αγιοκατάταξη του π. Βησσαρίωνος και την αναγραφή του ονόματός του στον κατάλογο της Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Μάλιστα, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος αποκαλύπτει στην «Ορθόδοξη Αλήθεια»  πως πολλοί πιστοί και αρκετοί Αρχιερείς τον ρωτούσαν τόσον καιρό για ποιον λόγο αργεί και δεν έχει ήδη υποβάλει τα στοιχεία για την αγιοκατάταξη του γέροντα και ο ίδιος απαντούσε: «Επρεπε το θέμα αυτό να ωριμάσει και να είναι μεγάλη η επιθυμία του λαού. Οπερ και εγένετο. Η συνείδηση της Εκκλησίας επιθυμεί, επιμένει και ανυπομονεί να ακούσει την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την αγιοκατάταξη του π. Βησσαρίωνος».

Ο λαός της τοπικής Εκκλησίας, βέβαια, θεωρούσε Αγιο τον π. Βησσαρίωνα πολύ πριν από την ανακομιδή, όπως σχολιάζει ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Οι πιστοί μού έλεγαν συνεχώς πως “εδώ είχαμε έναν άγιο πνευματικό, έναν άγιο εξομολόγο” και μου μαρτυρούσαν διάφορα θαυμαστά γεγονότα».

ΤΑ ΘΑΥΜΑΤΑ

Και προσθέτει: «Με όλα αυτά είχα ακράδαντη την πεποίθηση και την πίστη ότι πρόκειται περί Αγίου και, όταν εμφανίστηκαν η αφθαρσία του λειψάνου και η ευωδία του, ήταν αρκετά για να πεισθούμε και να μη θέλουμε άλλες μαρτυρίες. Είναι, άλλωστε, ο μοναδικός από τους νεοφανείς Αγίους που έχει αφθαρσία του λειψάνου».

Σήμερα, σχεδόν 13 χρόνια μετά, το σώμα παραμένει άφθαρτο και συνεχίζει να ευωδιάζει. Αδιαμφισβήτητα, αυτό και μόνο το γεγονός είναι αρκετό ώστε να στηριχθεί η εισήγηση αγιοκατάταξης του γέροντα Βησσαρίωνα και να εξαλειφθεί κάθε αμφιβολία.

«ΜΕΓΑ ΜΥΣΤΗΡΙΟ» ΕΙΧΕ ΠΕΙ Ο ΓΙΑΜΑΡΕΛΟΣ 

Αξίζει να θυμίσουμε ότι ο αείμνηστος Παναγιώτης Γιαμαρέλος, ένας διεθνώς καταξιωμένος ιατροδικαστής, είχε χαρακτηρίσει το συμβάν «μέγα μυστήριο». Χαρακτηριστικά, είχε δηλώσει ότι, μόλις αντίκρισε το σώμα του γέροντα, συγκλονίστηκε. «Ηταν σαν να ήθελε να σου μιλήσει» περιέγραφε με σθένος, ενώ επισήμανε ότι 50 χρόνια σε αυτό τον χώρο δεν είχε αντικρίσει ξανά κάτι αντίστοιχο. «Είδαμε έναν νεκρό με φυσιογνωμία αγία» είχε υπογραμμίσει και καλούσε τους πιστούς να περιμένουν δύο τρία χρόνια, αλλά «αν αυτός ο χρόνος δείξει ότι το σκήνωμα παραμένει άθικτο, τότε 10.000.000 Ελληνες πρέπει να πάρουμε μια λαμπάδα και να αναφωνήσουμε: “Εμεγαλύνθη τα έργα Σου, Κύριε!”. Πρόκειται περί θαύματος, περί Αγίου. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε 50 ή 100 χρόνια».

Από την Εφημερίδα Ορθόδοξη Αλήθεια 

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα