Οι νέοι μισθοί μετά τις αυξήσεις

Τι σημαίνει η σημαντική άνοδος του κατώτατου στα 650 ευρώ μεικτά

Αλλάζει το τοπίο στην αγορά εργασίας Τι θα γίνει με επιδόματα και τριετίεςΗ Θέση μας: Η διάλυση της οικογένειας

Διαβάστε επίσης:

Παρέλυσε η χώρα από τα μπλόκα των τρακτέρ

Ο Ερντογάν απειλεί τώρα με drones του θανάτου

Παραλήρημα (πάλι) του Φίλη κατά της Εκκλησίας

Παρακάλια στον ΣΥΡΙΖΑ από Παπαχριστόπουλο

Ο Βενιζέλος τρέμει το… μαύρισμα στις καλπές

Ο Μητσοτάκης ετοιμάζει ανασχηματισμό στη Ν.Δ.

Και ξαφνικά στις αγορές για δανεικά!

Αναπάντητα ερωτήματα για τη συντήρηση της Εγνατίας

 

Τσίπρας: Επιχείρηση «θετική ατζέντα» μετά την προδοσία

Ανακοίνωσε εν μέσω πανηγυρισμών στο υπουργικό αύξηση μισθών έως 27%

Αύξηση μισθών έως 27% ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός, επιχειρώντας από το ξεκίνημα της εβδομάδας όχι μόνο να βάλει μπροστά τη «θετική ατζέντα», αλλά και να αλλάξει το κλίμα μετά τη συμφωνία-δώρο στον Ζάεφ και το ξεπούλημα της Μακεδονίας. Πέντε μήνες μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος στήριξης, ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια πανηγυρική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, έκανε λόγο για «ιστορικής σημασίας βήμα», ανακοινώνοντας έπειτα από 10 χρόνια μειώσεων μισθών την κατάργηση του υποκατώτατου μισθού και την αναδιαμόρφωση του κατώτατου στα 650 ευρώ.

Δηλώνοντας σίγουρος ότι η μεγάλη πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας στηρίζει την επιλογή της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού, ο πρωθυπουργός άδραξε την ευκαιρία να επιτεθεί στην αντιπολίτευση, λέγοντας πως οι μόνοι που θα δουν αρνητικά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι όσοι «είδαν την κρίση ως ευκαιρία για να διευρυνθούν οι αντιθέσεις και ταυτόχρονα η δική τους κερδοφορία» και «όλοι εκείνοι -οι λεγόμενοι και “νεοφιλελεύθεροι”- που θεωρούν ότι προϋπόθεση της ανάπτυξης είναι η συντριβή της εργασίας».

«Η συντριβή της εργασίας δεν είναι ο δρόμος για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την τόνωση της οικονομίας. Αντίθετα, αποτελεί, αποδεδειγμένα, τη συνταγή της χρεοκοπίας» εκτίμησε ο Αλέξης Τσίπρας, υπογραμμίζοντας πως η επιλογή της κυβέρνησης για 11% αύξηση στον κατώτατο μισθό και η εκτόξευσή του κατά 27% για εκείνους που λάμβαναν τον υποκατώτατο δίνει ελπίδα και προοπτική στους 600.000 εργαζομένους που επηρεάζονται ευθέως από την αύξηση, στους 280.000 που επηρεάζονται εμμέσως από την αύξηση επιδομάτων, αλλά και στο σύνολο των εργαζομένων στη χώρα.

Για το ομόλογο

Στην εισαγωγική τοποθέτησή του έκανε ειδική αναφορά στη χθεσινή ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ για εκκίνηση της διαδικασίας έκδοσης νέου πενταετούς ομολόγου, λέγοντας ότι η εξέλιξη αυτή «κατεδαφίζει άλλο ένα από τα ψευδοεπιχειρήματα της αντιπολίτευσης σχετικά με τις δυνατότητες της χώρας να έχει πρόσβαση στον διεθνή δανεισμό και υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα και η κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα του δανεισμού με όρους επικοινωνιακού πυροτεχνήματος, αλλά με σχέδιο και με τη σοβαρότητα και την τεχνική αρτιότητα που του αρμόζει».

Ο Αλέξης Τσίπρας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη Συμφωνία των Πρεσπών, επιχειρώντας να πείσει ότι η «μαχαιριά» που έδωσαν στη Μακεδονία μας οι 153 «πρόθυμοι» αποτελεί ιστορικό γεγονός, το οποίο επιλύει μια ιστορική εκκρεμότητα, οδηγεί σε νέα εποχή τα Βαλκάνια, αλλά και φέρνει την ήττα του εθνικισμού και στις δύο μεριές των συνόρων.

Στα 650 € ο κατώτατος, οι αλλαγές που έρχονται  σε τριετίες και επιδόματα

Σε καθαρή αύξηση από 53,69 € έως 116,8 € τον μήνα θα οδηγήσουν από την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου η αναπροσαρμογή κατά 11% του κατώτατου μισθού των 586,08 € τον μήνα μεικτά στον ιδιωτικό τομέα και η ταυτόχρονη κατάργηση του υποκατώτατου των 510,95 € τον μήνα μεικτά για τους εργαζομένους κάτω των 25 ετών. Ωστόσο, εάν εφαρμοστεί από το 2020 η ψηφισμένη μείωση του αφορολογήτου, τότε «η αύξηση θα εξανεμιστεί από τη φορολογία», όπως επισημαίνει η ΓΣΕΕ.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με βάση την εισήγηση της αρμόδιας υπουργού Εργασίας Εφης Αχτσιόγλου, χθες, κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ανακοίνωσε ότι ο υποκατώτατος μισθός θα καταργηθεί από την 1η Φεβρουαρίου και, παράλληλα, ο κατώτατος των 586,08 € τον μήνα μεικτά θα αυξηθεί στα 650 € μεικτά μηνιαίως. Παράλληλα, θα αναπροσαρμοστούν ανάλογα οι τριετίες, ενώ «παγωμένο» (στα 58,61 € για τους υπαλλήλους και στα 2,62 € για όσους αμείβονται με το κατώτατο ημερομίσθιο) προκύπτει ότι θα μείνει το επίδομα γάμου.

Ανάλογη αύξηση θα επέλθει από την Παρασκευή και για όσους εργάζονται με καθεστώς ημιαπασχόλησης (τετράωρη εργασία). Εως σήμερα για τους κάτω των 25 ετών η ελάχιστη μηνιαία αμοιβή για ημιαπασχόληση είναι 255,45 € και για τους μεγαλύτερους ηλικιακά είναι 293,04 €. Από την 1η Φεβρουαρίου, ανεξαρτήτως ηλικίας, ο ελάχιστος μισθός για τετράωρη απασχόληση θα διαμορφωθεί στα 325 €. Συνολικά, από την αύξηση των ελάχιστων αμοιβών αναμένεται να ωφεληθούν περίπου 600.000 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης, η αύξηση των κατώτατων αμοιβών θα συμπαρασύρει το επίδομα ανεργίας (θα αυξηθεί από τα 360 στα 400 €) και την ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας (από τα 586,08 € θα φτάσει στα 650 €). Στο ίδιο πλαίσιο, θα αυξηθούν, μεταξύ άλλων, τα εξής επιδόματα: επίσχεσης εργασίας, μακροκρόνια ανέργων, ειδικό εποχικό, αφερεγγυότητας, διαθεσιμότητας, μαθητείας, ασκούμενων σπουδαστών ΤΕΙ, πρακτικής άσκησης φοιτητών τουριστικής εκπαίδευσης, βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΠ – ΜΜΕ, τ. ΟΑΕΕ και τ. ΕΤΑΑ. Από την πλευρά των κοινωνικών εταίρων, η ηγεσία της ΓΣΕΕ τόνισε: «Εάν εφαρμοστεί η ήδη ψηφισμένη μείωση του αφορολογήτου, η αύξηση αυτή θα εξανεμιστεί από τη φορολογία». «Μια αύξηση του κατώτατου μισθού χωρίς τη λήψη άλλων ελαφρυντικών μέτρων για μισθωτούς και επιχειρήσεις δεν θα έχει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα» ανέφεραν οι ηγεσίες της ΓΣΕΒΕΕ, του ΣΕΒ και του ΣΕΤΕ.

Στον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου οι δανειστές

Η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι θέμα της ελληνικής κυβέρνησης, διαμηνύουν οι δανειστές, παρά το γεγονός ότι προ ημερών οι επικεφαλής του κουαρτέτου εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για τα σχέδια της κυβέρνησης.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών έχουν κατ’ επανάληψη συστήσει στην κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αύξηση του βασικού μισθού χωρίς να λάβει υπόψη την παραγωγικότητα της οικονομίας.

Υπολογίζουν ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού ως τα 650 ευρώ σημαίνει πρακτικά ότι σε 12μηνη βάση (όπως δηλαδή τον μετράνε οι δανειστές) ο κατώτατος μισθός θα φτάσει στα 760 ευρώ.

Αυτό που «δείχνουν» στην Αθήνα οι Ευρωπαίοι τεχνοκράτες είναι ότι ακόμα και η Πορτογαλία, που προχώρησε σε αύξηση του κατώτατου μισθού, βρίσκεται στα 676 ευρώ, ενώ οι υπόλοιποι της τρίτης «ταχύτητας» βρίσκονται πολύ κάτω από τα 500 ευρώ.

Χθες όμως ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις κράτησε διπλωματική στάση και δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Είναι μια απόφαση που ανήκει στα κράτη-μέλη. Αυτό που εμείς αξιολογούμε είναι οι πιθανές επιπτώσεις στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και, όπως κάνουμε με όλα τα κράτη-μέλη, έτσι και στην περίπτωση της Ελλάδας επισημαίνουμε ότι η εξέλιξη των μισθών θα πρέπει να συμβαδίζει με την εξέλιξη της παραγωγικότητας».

Ομοβροντία πυρών κατά της κυβέρνησης από όλα τα κόμματα

Ομοβροντία πυρών δέχεται η κυβέρνηση για τη χθεσινή ανακοίνωση περί αύξησης του κατώτατου μισθού, «με στόχο να αλλάξει την ατζέντα», όπως της καταλογίζεται. Η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε το Μαξίμου ότι φέρνει τώρα τον κατώτατο μισθό για να ξεφύγει από τις Πρέσπες.
«Το έκανε, ανάμεσα στους χειροκροτητές υπουργούς του, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ξεχάσουμε οι Ελληνες το εθνικό λάθος της Συμφωνίας των Πρεσπών», όπως κατήγγειλε. Σημείωσε δε πως η δυνατότητα προσαρμογής προς τα πάνω του κατώτατου μισθού ήταν νομοθετημένη από τη Νέα Δημοκρατία.

Το Κίνημα Αλλαγής υποστήριξε πως η αύξηση θα χαθεί από τη μείωση του αφορολογήτου, προτείνοντας ο καθορισμός του κατώτατου μισθού να γίνεται ελεύθερα, χωρίς κρατικές παρεμβάσεις, από τους ίδιους τους κοινωνικούς εταίρους με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.
Αλγεινή, πάντως, εντύπωση προκάλεσε η δήλωση του Βασίλη Κεγκέρογλου, του οποίου το θράσος έφτασε στο κόκκινο, αφού χαρακτήρισε τη 10% αύξηση του μισθού «λίγη», αν είναι, όπως είπε, πολιτική επιλογή, ενώ το ίδιο του το κόμμα, τα χρόνια της συγκυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ, ήταν που έριξε τον κατώτατο στα τάρταρα.

Για ακόμη μια προεκλογική φιέστα στις πλάτες των εργαζομένων μίλησε το ΚΚΕ, που υποστήριξε πως η κυβέρνηση, αντί να επαναφέρει τον μισθό στα 751 ευρώ, μονιμοποιεί την «άθλια» διάταξη, σύμφωνα με την οποία ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται με απόφαση του υπουργού Εργασίας.
Η Ενωση Κεντρώων κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό ότι υπόσχεται «φανφάρες» και αυξήσεις κατώτατων ορίων, «νομίζοντας ότι έτσι ο κόσμος θα τον πιστέψει και θα τον ψηφίσει». Οσο για το Ποτάμι, έστρεψε κι εκείνο τα βέλη στον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι «στρώνει τον προεκλογικό του δρόμο με τα γνωστά παλιά υλικά. Υποσχέσεις, παροχές, προσλήψεις», όπως ανέφερε.

{{-PCOUNT-}}29{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα