«Εσβησε» ο σκηνοθέτης Γιώργος Καρυπίδης

Είχε υπογράψει 100 ντοκιμαντέρΣε ηλικία 73 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο σκηνοθέτης Γιώργος Καρυπίδης (φωτό), δημιουργός ταινιών όπως «Επικίνδυνο παιχνίδι» και «Στη σκιά του φόβου». Ο σκηνοθέτης τα τελευταία χρόνια αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας. Γεννημένος το 1946 στη Θεσσαλονίκη, παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Ακαδημία Τεχνών στο Αμστερνταμ και κινηματογράφου στην Ακαδημία Κινηματογράφου. 

Εργάστηκε ως σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ στο Βερολίνο και έβαλε την υπογραφή του σε σχεδόν 100 ντοκιμαντέρ για την ελληνική τηλεόραση. Η μικρού μήκους ταινία του «Θεόφιλος, ο ζωγράφος» (1979) απέσπασε το Α΄ Βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του «Επικίνδυνο παιχνίδι» (1982) πήρε το βραβείο της Ενωσης Κριτικών.

Αυτό, ωστόσο, που έμελλε να τον κάνει ευρύτερα γνωστό ήταν η ταινία «Στη σκιά του φόβου» (1988), η οποία τιμήθηκε με έξι βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ ένα χρόνο μετά, το 1989, μοιράστηκε τα Κρατικά Βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας με το «Τοπίο στην ομίχλη» του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
Δικές του ήταν οι ταινίες «Αναμέτρηση» (1980), που βγήκε στις αίθουσες και ως «Επικίνδυνο παιχνίδι», «Πεθαμένο λικέρ» (1992), «Μαγεμένοι» (1995), ενώ είχε εκδώσει και δύο συλλογές διηγημάτων.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα