Η περιβόητη «παράγκα» στην Παλαιά Βουλή!

Το πρόχειρο κτίριο, που φτιάχτηκε μέσα σε 40 ημέρες, καταστράφηκε από πυρκαγιά το 1843

Από την
Κατερίνα Κανάκη

Κι όμως, κάποτε η Ελληνική Βουλή αποκαλούνταν από τον λαό «παράγκα». Πρόκειται για το Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, στην οδό Σταδίου, το οποίο είχε κυριολεκτικά περάσει τα… πάνδεινα.

Αρχικά αποτελούσε προσωρινή κατοικία του βασιλιά Οθωνα. Μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου 1843 η αίθουσα αυτή στέγασε τις εργασίες της Εθνικής Συνέλευσης, ενώ στις 18 Μαρτίου του ίδιου έτους ο Οθων ορκίστηκε πως θα υπακούει στο Σύνταγμα, αναγνωρίζοντας έτσι το πολίτευμα της συνταγματικής μοναρχίας. Ωστόσο για αρκετό καιρό το κτίριο είχε μείνει ανενεργό.

Αμέσως μετά την έξωση του βασιλιά όμως, και μέχρι να επισκευαστεί, χτίστηκε στο πι και φι ένα πλινθόκτιστο οίκημα στον περίβολο, στο πίσω μέρος δηλαδή της σημερινής πλατείας της Παλαιάς Βουλής. Σκοπός του οικήματος, το οποίο ανεγέρθηκε εντός σαράντα μόλις ημερών; η προσωρινή εξυπηρέτηση των λειτουργιών της Βουλής! Επρόκειτο για ένα προχειρότατο κατασκεύασμα, το οποίο στέγασε τις κοινοβουλευτικές εργασίες, αν και ομολογουμένως για μικρό χρονικό διάστημα, με τον λαό να το αποκαλεί ειρωνικά «παράγκα».

Το κτίριο, που ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου ξύλινο, είχε κατασκευαστεί πολύ βιαστικά, ενώ ως ουρανός είχε τοποθετηθεί ένα κόκκινο ύφασμα! Πάντως, η οικοδόμηση του Μεγάρου ολοκληρώθηκε τελικά το 1871 και στις 11 Αυγούστου 1875 μεταφέρθηκαν και πάλι στο ανακαινισμένο κτίριο της Παλαιάς Βουλής, το οποίο αποτέλεσε το επίκεντρο της κοινοβουλευτικής ζωής της χώρας μέχρι το 1935.

Ωστόσο, επειδή, ως γνωστόν, κάλλιο να σου βγει το μάτι παρά το όνομα, η ονομασία «παράγκα» χρησιμοποιήθηκε από τον λαό αλλά και τους δημοσιογράφους για πολλά χρόνια μετά τη «μετακόμιση», με τις αναφορές σε… λόγια και πράξεις της «παράγκας» να μη σταματούν ακόμη και δεκαετίες μετά. Να σημειωθεί πως το ίδιο κτίριο είχε και άλλο, εξίσου μη κολακευτικό προσωνύμιο, αυτό της «καυμένης». Κι αυτό διότι το 1843 καταστράφηκε από πυρκαγιά, παραμένοντας ερειπωμένο για αρκετά χρόνια, με τον λαό να αναφέρει κοροϊδευτικά «η καημένη Βουλή».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα