Aπλές λύσεις για την υπογεννητικότητα

Ο Προϋπολογισμός του 2020, ο πρώτος της κυβέρνησης Μητσοτάκη, θα προβλέπει οικογενειακή στήριξη 2.000 € για κάθε παιδί που γεννιέταιΑπό τον 
Χριστόφορο Μπουτσικάκη*

Τούτες τις ώρες, που η ελληνική κυβέρνηση θυσιάζει με τον πιο επιπόλαιο τρόπο τα εθνικά συμφέροντα, είναι ίσως η πιο κατάλληλη στιγμή για να ξανασκεφθούμε ότι ο Ελληνισμός δεν αντιμετωπίζει μόνον εξωτερικούς κινδύνους.

Γνωρίζουμε όλοι εδώ και χρόνια πόσο δυσοίωνες είναι οι τάσεις στο δημογραφικό. Ο πληθυσμός μικραίνει και η χώρα γερνά διαρκώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 2011-2018 γίναμε λιγότεροι κατά 355.000. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν, μάλιστα, ότι, αν συνεχιστούν αυτές οι αρνητικές τάσεις, θα απειληθεί ακόμη και η εθνική υπόστασή μας – το 2050 θα έχουμε μειωθεί κατά 2.500.000 και μέχρι το 2068 κινδυνεύουμε να έχουμε μείνει οι μισοί!

Εχοντας συνειδητοποιήσει την επιτακτική ανάγκη για δράση, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης δεσμεύθηκε δημόσια να λάβει άμεσα μέτρα για να μπει τέρμα στον δημογραφικό κατήφορο. Ο Προϋπολογισμός του 2020, ο πρώτος που αναμένεται να καταθέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, θα προβλέπει οικογενειακή στήριξη 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται.

Ταυτόχρονα, η Νέα Δημοκρατία στο πλαίσιο του κυβερνητικού προγράμματός της προχωρά σε ολοκληρωμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας, αλλά και τη στήριξη της οικογένειας, που δοκιμάζεται ύστερα από τόσα μνημονιακά χρόνια: χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ σε όλα τα βρεφικά είδη και τα είδη πρώτης ανάγκης των νέων, καθώς και προσαύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Επιπλέον, για να διευκολύνουμε τις εργαζόμενες νέες μητέρες, καθιερώνουμε πρόγραμμα με πιστοποιημένες γυναίκες (ή και άνδρες) που θα αναλαμβάνουν τη φύλαξη παιδιών προσχολικής ηλικίας – μια πρακτική που λειτουργεί ήδη με επιτυχία σε πολλές χώρες του εξωτερικού. Και, επίσης, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή μας το να μη μείνει κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού!

Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι οι Ελληνες αντιμετωπίζουν πια με καχυποψία κάθε πολιτική εξαγγελία. Τα ψέματα και οι ανεκπλήρωτες υποσχέσεις της κυβέρνησης Τσίπρα έχουν διαβρώσει, δυστυχώς, την εμπιστοσύνη προς τους πάντες. Ομως, τα μέτρα αυτά δεν στοχεύουν σε εκλογική πελατεία, ούτε θα δίνονται με κομματικά κριτήρια. Αντίθετα, αφορούν τη συντριπτική πλειονότητα των νέων μας, που προσφέρουν στην πατρίδα δημιουργώντας οικογένεια.

Και, πάνω απ’ όλα, στο μυαλό μας έχουμε εκείνους που εγκαταλείπουν την Ελλάδα. Με σχέδιο και αποφασιστικότητα μπορούμε να ανατρέψουμε το κύμα φυγής του πιο νέου και πιο ακμαίου δημογραφικά τμήματος του πληθυσμού μας. Εχουμε την υποχρέωση να τους δώσουμε κίνητρα για μείνουν εδώ ή για να επιστρέψουν όσοι έφυγαν και να δημιουργήσουν οικογένεια στην Ελλάδα. Ετσι θα ενισχύσουμε το εργατικό δυναμικό και θα αντιμετωπίσουμε τη «δίδυμη βόμβα» του δημογραφικού, που είναι το Ασφαλιστικό.

Οι παρεμβάσεις αυτές δεν αποτελούν απλώς αριθμητικές τάσεις και στατιστικές. Περισσότερο από καθετί άλλο ανταποκρίνονται στην ανάγκη να διώξουμε επιτέλους τη μιζέρια και να επαναφέρουμε το χαμόγελο στα πρόσωπα των νέων Ελλήνων.

Να στηρίξουμε αυτούς που θα ήθελαν να κάνουν οικογένεια, αλλά διστάζουν υπό το βάρος των υποχρεώσεων, της υπερφορολόγησης και της ανεργίας. Γιατί τα παιδιά θα είναι η μεγαλύτερη χαρά στη ζωή τους, αλλά και η μεγαλύτερη «επένδυση» για τη χώρα μας. Μια χώρα που τα τελευταία χρόνια έχει δει με θλίψη χιλιάδες παιδιά να ξενιτεύονται για να βρουν μια καλύτερη ζωή, αλλά κυρίως την ελπίδα. Η επιστροφή της ελπίδας στις Ελληνίδες και στους Ελληνες αποτελεί ακόμα μία πρόκληση για την παράταξή μας.

*Ο Χριστόφορος Μπουτσικάκης είναι μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα