Κατώτατος: Η αύξηση εκτινάσσει (έως 29%) τις εισφορές

Εως 300 € μηνιαίως θα κληθούν να καταβάλλουν περίπου 680.000 μη μισθωτοίΡεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Αυξημένες εισφορές έως 29%, μαζί με τα αναδρομικά για επικούρηση και πρόνοια της διετίας 2017-2018, θα κληθούν να καταβάλλουν περίπου 680.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, με την αύξηση του κατώτατου μισθού από τα 506,08 στα 650 ευρώ. Στη μεγάλη πλειονότητά τους θα πληρώνουν συνολικά έως και 299,6 ευρώ (έως 67,12 ευρώ τον μήνα παραπάνω).

Η αύξηση στον κατώτατο μισθό από την 1η Φεβρουαρίου θα συμπαρασύρει τις κατώτατες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων. Από τους περισσότερους από 800.000 δικηγόρους, συμβολαιογράφους, επιμελητές, μηχανικούς και υγειονομικούς, το 85% καταβάλλει τις κατώτατες εισφορές. Σύμφωνα με την επιστημονική ανάλυση της Ενωσης Εμμισθων Δικηγόρων, αυτοί είναι που θα δεχτούν τις μεγαλύτερες επιβαρύνσεις, ενώ όσοι δηλώνουν φορολογητέο εισόδημα άνω των 10.500 ευρώ θα έχουν ελαφρύνσεις.

Συγκεκριμένα, οι ασφαλισμένοι αυτοί με δραστηριότητα άνω της πενταετίας, από 167,95 ευρώ τον μήνα υπέρ ΕΦΚΑ, θα κληθούν να πληρώνουν 185,17 ευρώ. Επίσης, υπέρ ΕΤΕΑΕΠ, από 64,46 ευρώ θα πρέπει να αποδίδουν 71,5 ευρώ τον μήνα, συν 42,98 ευρώ τον μήνα για τα αναδρομικά (επικούρηση και εφάπαξ) της διετίας 2017-2018! Αυξήσεις θα επέλθουν στις εισφορές του ΕΦΚΑ και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους κάτω της πενταετίας. Μέχρι σήμερα κατέβαλλαν εισφορές από 95,55 έως 108,25 ευρώ. Με την αύξηση του κατώτατου μισθού οι εισφορές θα φτάσουν στα 102,27 ευρώ. Οσοι ασκούν δραστηριότητα έως δύο έτη θα επιβαρυνθούν κατά 6,72 ευρώ, ενώ όσοι έχουν από τρία έως πέντε έτη θα έχουν ελάφρυνση 5,98 ευρώ τον μήνα.

Υπέρ ΕΤΕΑΕΠ

Επίσης, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι κάτω της πενταετίας, από 45,12 ευρώ, θα πληρώνουν έως 50,05 ευρώ τον μήνα, στο ΕΤΕΑΕΠ. Στο ποσό αυτό θα προστεθούν έως 30,09 ευρώ από τα αναδρομικά της διετίας 2017-2018 για επικουρική και πρόνοια. Συνολικά, υπέρ ΕΤΕΑΕΠ θα αποδίδουν 80,14 ευρώ (μόνο οι δικηγόροι εκτός Αθηνών θα καταβάλλουν 51 ευρώ). Ειδικότερα, οι έμμισθοι δικηγόροι θα αποδίδουν 45,5 ευρώ για επικούρηση. Οι έμμισθοι νομικοί Αθηνών θα πρέπει, επιπλέον, να πληρώνουν 26 ευρώ για πρόνοια.

Στο μεταξύ, δημοσιεύτηκε η υπουργική απόφαση για τις εισφορές των αμειβομένων με απόδειξη δαπάνης. Τα πρόσωπα αυτά θα έχουν εισφορά 13,3% για κύρια ασφάλιση και 6,9% για ΕΟΠΥΥ επί της καθαρής αξίας του παραστατικού (μετά την αφαίρεση του αναλογούντος φόρου και λοιπών επιβαρύνσεων).

►ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

«Ναι» με αστερίσκους από Ν.Δ., επαναφορά στα 751 ευρώ ζητούν ΚΙΝ.ΑΛ. και ΚΚΕ

Θετικά αντιμετωπίζει καταρχήν η Νέα Δημοκρατία την αύξηση του κατώτατου μισθού, σε δεύτερο χρόνο, όμως, επισημαίνει ότι δίχως μειώσεις σε φόρους θα εξανεμιστεί άμεσα.

Επίσης, η Πειραιώς θεωρεί ότι το Μέγαρο Μαξίμου επιχειρεί ουσιαστικά να μεταφέρει την πολιτική συζήτηση μακριά από τη Συμφωνία των Πρεσπών και τις παρενέργειές της στην εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα, ΚΚΕ και ΚΙΝ.ΑΛ. ζητούν εμφατικά την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ, κάτι άλλωστε που αποτελούσε παλαιότερα προεκλογική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Υπήρχε στόχευση, υπήρχε σχεδιασμός. Αλλά εγώ δεν θέλω να μιζεριάσω, νομίζω ότι μία αύξηση κατώτατου μισθού και γενικώς μία αύξηση εισοδήματος ειδικά για ανθρώπους που είναι πιο αδύναμοι πρέπει πάντα να είναι καλοδεχούμενη, εφόσον είναι εφικτή» σχολίασε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Κυρανάκης.

Ο Αδωνις

Ο Αδωνις Γεωργιάδης σχολίασε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά τον Φεβρουάριο του 2014 είχε ψηφίσει τον νόμο για την αύξηση του βασικού μισθού και βάσει του νόμου αυτού, σήμερα, ο βασικός μισθός θα είχε φτάσει τα 751 ευρώ. Επικρίσεις κατά του πρωθυπουργού διατυπώνει το Κίνημα Αλλαγής.
Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι ο κ. Τσίπρας «υποσχέθηκε κατώτατο μισθό 751 ευρώ, όμως έπειτα από διετή καθυστέρηση και επώδυνα μέτρα, εξαγγέλλει μισθό 650 ευρώ», επισημαίνοντας μάλιστα πως αυτή «η αύξηση θα χαθεί από τη μείωση του αφορολογήτου που ο ίδιος έχει ψηφίσει».
Σφοδρή ήταν η ανακοίνωση του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι μόλις πριν από έναν μήνα απέρριψε ξανά την πρόταση νόμου του κόμματος για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.

Προτάσεις φορέων για αντίμετρα

Επιφυλακτικοί για τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει στις μικρές και τις μεσαίες επιχειρήσεις η αύξηση του κατώτατου μισθού εμφανίζονται οι φορείς της αγοράς.
Για «ανάσα» σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά, αλλά και ταυτόχρονη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, τις οποίες δεν μπορούν να αντέξουν μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κάνει λόγο ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, χαρακτηρίζοντας ορατό τον κίνδυνο για περισσότερα λουκέτα και πιο ευέλικτες μορφές απασχόλησης.
Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Κόλλιας υπογραμμίζει πως, για να είναι βιώσιμη η αύξηση του κατώτατου μισθού και να μη χαθούν θέσεις απασχόλησης, θα πρέπει να μειωθούν οι εργοδοτικές εισφορές και οι φορολογικοί συντελεστές για τις επιχειρήσεις.

Το ΕΒΕΑ

Σε ευεργετικό μέτρο για τους εργαζομένους, που χρειάζεται να συνοδευτεί με μείωση του εργοδοτικού κόστους και προσέλκυση επενδύσεων, προκειμένου να συμβάλει στην αναθέρμανση της αγοράς, αναφέρεται ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος.
Υπέρ της αύξησης του κατώτατου μισθού τάσσεται το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας, σημειώνοντας όμως ότι πολλές επιχειρήσεις ίσως δεν αντέξουν την αύξηση του μισθολογικού κόστους, κάτι που υποστηρίζει και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος.

EΠΙ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Δεσμευτείτε τώρα

Η αύξηση στον κατώτατο μισθό είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ορθότερο, στον δρόμο της επιστροφής στην κανονικότητα, θα ήταν η αύξηση αυτή να ερχόταν με ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις. Εκείνο όμως για το οποίος οφείλουν τα κόμματα να δεσμευτούν από… χθες είναι να μην εξαφανιστεί από τις τσέπες των εργαζομένων αυτό το μικρό αλλά σημαντικό όφελος. Και αυτό θα γίνει αν ακυρωθεί ο νόμος που προβλέπει τη μείωση του αφορολογήτου. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ έχουν την υποχρέωση στους ανθρώπους αυτούς που παίρνουν 600 ευρώ να μην τους κλέψουν ούτε σεντ. Γι’ αυτό και περιμένουμε τη δέσμευσή τους. Απλά, δημόσια και ξεκάθαρα. Ολα τα άλλα είναι λόγια. Και από αυτά οι πολίτες χόρτασαν.

Νίκος Ελευθερόγλου

{{-PCOUNT-}}20{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα