ΣΦΕΕ: Το 2019 θα δοκιμαστούν σκληρά οι φαρμακοβιομηχανίες

Το 2018 οι πολίτες πλήρωσαν από την τσέπη τους 1,8 δισ. ευρώ για φάρμακα, ενώ οι υποχρεωτικές εκπτώσεις και επιστροφές (rebate και clawback) από τις φαρμακευτικές εταιρίες θα ξεπεράσουν το 1,4 δισ. ευρώ

Παράλληλα οι υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού αυξάνονται διαρκώς, όμως δυστυχώς δεν επαρκούν οι κλειστοί προϋπολογισμοί των δημοσίων δαπανών.

«Το 2019 και το επόμενο διάστημα θα είναι το έτος που θα δοκιμάσει σκληρά τις επιχειρήσεις μας, την καινοτομία αλλά και τους ίδιους τους ασθενείς, με πιθανές επιπτώσεις πλέον αναπόφευκτες και οδυνηρές για τη Δημόσια Υγεία» προειδοποίησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) Ολύμπιος Παπαδημητρίου (φωτό) στην ομιλία που παρέθεσε στην εκδήλωση της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της φαρμακοβιομηχανίας, της Πολιτείας, στελέχη της αντιπολίτευσης και του κλάδου της Υγείας.

Ο κ. Παπαδημητρίου τόνισε ότι η φαρμακοβιομηχανία αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας με χιλιάδες θέσεις εργασίας και χαρακτήρισε απογοητευτική την εικόνα που επικρατεί στον χώρο του φαρμάκου, κάνοντας λόγο για νέες ισορροπίες που πρέπει να βρεθούν και κινήσεις εξορθολογισμού της δαπάνης όσο πιο άμεσα γίνεται.

Κάνοντας έναν απολογισμό για τον χρόνο που πέρασε, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου ανέφερε: «Αναλώσαμε για άλλη μια φορά και χρόνο και ενέργεια για την ανακατανομή του clawback και την αύξηση του rebate, ενώ θα έπρεπε να επικεντρωθούμε στη συγκράτηση της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης. Οι υποχρεωτικές επιστροφές και εκπτώσεις θα ξεπεράσουν για το 2018 το 1,4 δισ. ευρώ (έναντι 1,2 δισ. ευρώ το 2017). Η συνεισφορά μας στη συνολική δαπάνη είναι πάνω από 35% ή αλλιώς τέσσερις φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο! Ετσι επιβραβεύουμε την καινοτομία;»

Στον χαιρετισμό του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός επισήμανε ότι το τοπίο στον χώρο του φαρμάκου αλλάζει σιγά σιγά και με σταθερά βήματα μίλησε για διαφάνεια στην τιμολόγηση, για τα σύγχρονα πρωτόκολλα, την εκπόνηση μητρώων και την κανονικότητα στις πληρωμές.