Δέκα ερωτήσεις – απαντήσεις για την αύξηση του κατώτατου

Ολα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εργαζόμενοι για τις αλλαγές στις αποδοχές του ιδιωτικού τομέα. Τι ισχύει για τριετίες, επιδόματα και για τις ασφαλιστικές εισφορέςAπό τον 
Νάσο Χατζητσάκο

Απαντήσεις στα πιο κρίσιμα ερωτήματα που δημιουργούνται μετά την αύξηση κατά 11% του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου στον ιδιωτικό τομέα από προχθές, Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου, δίνει η «κυριακάτικη δημοκρατία».

Μεταξύ άλλων, στη συνέχεια διευκρινίζονται αναλυτικά τα καθαρά ποσά, οι αλλαγές στις τριετίες, οι επιπτώσεις από την ενδεχόμενη μείωση του αφορολογήτου από το 2020, τα επιδόματα που επηρεάζονται θετικά από την αύξηση στις ελάχιστες αμοιβές του ιδιωτικού τομέα, αλλά και οι επιβαρύνσεις που προκαλούνται αυτόματα για τους 680.000 ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένους που καταβάλλουν τις κατώτατες ασφαλιστικές εισφορές.

1 Τι αναφέρει απόφαση της υπουργού Εργασίας για την αύξηση στον κατώτατο μισθό και στο κατώτατο ημερομίσθιο του ιδιωτικού τομέα;
Με βάση τη σχετική υπουργική απόφαση για τους υπαλλήλους, ο κατώτατος μισθός ορίζεται στα 650 ευρώ και για τους εργατοτεχνίτες το κατώτατο ημερομίσθιο ορίζεται στα 29,04 ευρώ.

2 Από πότε ισχύουν ο νέος κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο;
Ηδη από την Παρασκευή 1η Φεβρουαρίου ο κατώτατος μισθός των 586,08 ευρώ αναπροσαρμόστηκε στα 650 ευρώ και το κατώτατο ημερομίσθιο από τα 26,18 ευρώ στα 29,04 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι όσοι λαμβάνουν τις ελάχιστες αμοιβές του ιδιωτικού τομέα, για πλήρη απασχόληση, στα τέλη του μήνα θα πρέπει να λάβουν τις αυξημένες αποδοχές.

3 Αυτά είναι τα μεικτά ή τα καθαρά ποσά;
Στα 650 ευρώ ορίζονται τα μεικτά για τον κατώτατο μισθό και στα 29,04 για το ελάχιστο ημερομίσθιο. Τα καθαρά αντιστοιχούν σε 546 ευρώ τον μήνα και σε 24,39 ευρώ την ημέρα, αντίστοιχα.

4 Ανάλογη με την αύξηση (11%) που δίνεται στις ελάχιστες αμοιβές του ιδιωτικού τομέα είναι η αναπροσαρμογή των τριετιών;
Από το περιεχόμενο της υπουργικής απόφασης το θέμα των τριετιών δεν αποσαφηνίζεται. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, οι τριετίες θα αναπροσαρμοστούν μόνο για όσους είχαν συμπληρώσει προϋπηρεσία έως και τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Αντιθέτως, οι τριετίες που έχουν συμπληρωθεί από τις 15 Φεβρουαρίου 2012 και μετά θα συνεχίσουν να μη λαμβάνονται υπόψη. Τις τελικές, ωστόσο, διευκρινιστικές απαντήσεις καλείται να δώσει επίσημα η κυβέρνηση.

5 Υπάρχει ο κίνδυνος να «εξανεμιστούν» οι αυξήσεις, εάν από του χρόνου μειωθεί το αφορολόγητο;
Εφόσον το αφορολόγητο μειωθεί, τότε οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό και στο κατώτατο ημερομίσθιο σχεδόν θα εκμηδενιστούν. Ωστόσο, όπως έχουν αφήσει κυβερνητικά στελέχη να διαφανεί, η μη εφαρμογή του ήδη νομοθετημένου μέτρου για τη μείωση του αφορολογήτου το 2020 αναμένεται να μπει στη «λίστα» των προεκλογικών υποσχέσεων, με τη δέσμευση της κυβέρνησης ότι δεν θα το υλοποιήσει (όπως έπραξε και με τη μη εφαρμογή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, που είχε καθοριστεί ότι θα γινόταν το 2019).

6 Πώς μπορεί ένας εργαζόμενος να διασφαλίσει ότι θα λάβει την αύξηση, εφόσον αμείβεται με τον κατώτατο μισθό ή το κατώτατο ημερομίσθιο;
Κάθε εργαζόμενος που αμείβεται με τις ελάχιστες αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, εάν στο τέλος του μήνα δεν δει να «μπαίνει» η αύξηση στον μισθό του, δύναται να απευθυνθεί στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας. Ωστόσο, δεδομένου του φόβου της απόλυσης, η κυβέρνηση οφείλει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, μέσω των κρατικών μηχανισμών ελέγχου της αγοράς, ούτως ώστε να εφαρμοστεί στην πράξη η αναπροσαρμογή στον κατώτατο μισθό και στα κατώτατα ημερομίσθια.

7 Ποια επιδόματα θα αναπροσαρμοστούν μετά την αύξηση των ελάχιστων αμοιβών στον ιδιωτικό τομέα;
Η αύξηση των κατώτατων αμοιβών συμπαρασύρει το επίδομα ανεργίας (αυξάνεται από την 1η Φεβρουαρίου από τα 360 στα 400 ευρώ). Επίσης, αναπροσαρμόζεται η ειδική παροχή προστασίας της μητρότητας (από τα 586,08 θα φτάσει στα 650 ευρώ).
Ακόμα, αύξηση λαμβάνουν τα εξής επιδόματα: επίσχεσης εργασίας, μακροχρόνια ανέργων, ειδικό εποχικό, αφερεγγυότητας, διαθεσιμότητας, μαθητείας, ασκούμενων σπουδαστών ΤΕΙ, πρακτικής άσκησης φοιτητών τουριστικής εκπαίδευσης, βοήθημα ανεργίας ασφαλισμένων τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, τ. ΟΑΕΕ και τ. ΕΤΑΑ.

8 Πώς επηρεάζονται οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων από την αύξηση στις ελάχιστες αμοιβές του ιδιωτικού τομέα;
Οπως αποκάλυψε η «δημοκρατία» την Τετάρτη 30 Ιανουαρίου, με βάση την ανάλυση της Ενωσης Εμμισθων Δικηγόρων, για το σύνολο των 680.000 ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων που καταβάλλουν τις ελάχιστες εισφορές προκαλείται αύξηση έως 29%, μαζί με τα αναδρομικά για επικούρηση και πρόνοια της διετίας 2017-18. Στη μεγάλη πλειονότητά τους θα πληρώνουν συνολικά έως 299,6 ευρώ. Αυτό συμβαίνει επειδή οι ελάχιστες εισφορές γι’ αυτές τις κατηγορίες μη μισθωτών ασφαλισμένων συνδέονται με το ύψος του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

10 Κατά πόσο θα αυξηθούν οι ελάχιστες εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους;
Οι ασφαλισμένοι αυτοί με δραστηριότητα άνω της πενταετίας, από 167,95 ευρώ τον μήνα υπέρ ΕΦΚΑ, θα κληθούν να πληρώνουν 185,17 ευρώ. Υπέρ ΕΤΕΑΕΠ, από 64,46 ευρώ θα πρέπει να αποδίδουν 71,5 ευρώ τον μήνα, συν 42,98 ευρώ τον μήνα για τα αναδρομικά (επικούρησης και εφάπαξ) της διετίας 2017-18.
Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολουμένοι κάτω της πενταετίας μέχρι πρότινος κατέβαλλαν εισφορές από 95,55 έως 108,25 ευρώ. Με την αύξηση του κατώτατου μισθού οι εισφορές θα φτάσουν στα 102,27 ευρώ. Επίσης, από 45,12 ευρώ θα πληρώνουν έως 50,05 ευρώ τον μήνα στο ΕΤΕΑΕΠ. Στο ποσό αυτό θα προστεθούν έως 30,09 ευρώ από τα αναδρομικά της διετίας 2017-18 για επικουρική και πρόνοια. Συνολικά, υπέρ ΕΤΕΑΕΠ θα αποδίδουν 80,14 ευρώ (μόνο οι δικηγόροι εκτός Αθηνών θα καταβάλλουν 51 ευρώ).

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα