Ο Ντ. Τραμπ απειλεί τον Μαδούρο με επέμβαση!

Απέρριψε πρόταση του προέδρου της Βενεζουέλας για συνάντηση, λέγοντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση είναι «επιλογή»Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Το βράδυ της Παρασκευής, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, είχε πει ξεκάθαρα πως «τώρα δεν είναι ώρα για διάλογο. Είναι ώρα για δράση. (…) Ηρθε η ώρα να τελειώνουμε με τη δικτατορία του Μαδούρο μια και καλή».

Χθες, ο Ντόναλντ Τραμπ απλώς ήρθε να επικυρώσει αυτό που όλοι γνωρίζουν -και κανείς δεν κρύβει- από την πρώτη ημέρα που ξέσπασε η (νέα) κρίση στη Βενεζουέλα: τη διάθεση των ΗΠΑ όχι μόνο για εμπλοκή, αλλά και για δράση στα εσωτερικά της χώρας, προκειμένου να επέλθει τελικά αλλαγή στην ηγεσία της.

Λάδι στη φωτιά

Μια στρατιωτική επέμβαση στη Βενεζουέλα είναι «μια επιλογή», δήλωνε ο Αμερικανός πρόεδρος στο CBS, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι απέρριψε την πρόταση του προέδρου Νίκολας Μαδούρο να συναντηθούν.

«Σίγουρα (μια στρατιωτική επέμβαση) είναι κάτι που ενδέχεται… είναι μια επιλογή» είπε χαρακτηριστικά ο Τραμπ, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά της έντασης ανάμεσα σε Καράκας και Ουάσινγκτον.

Εντούτοις, στο εσωτερικό της Βενεζουέλας, απευθυνόμενοι πια σε έναν λαό βαθιά διχασμένο, οι Νίκολας Μαδούρο και Χουάν Γκουαϊδό έβγαλαν στον δρόμο χιλιάδες οπαδούς τους, προφανώς για να ενισχύσουν τις θέσεις τους, τόσο πολιτικά όσο και επικοινωνιακά.
Αλλωστε, η επιλογή της ημέρας για τις κινητοποιήσεις μόνο τυχαία δεν ήταν, καθώς το Σάββατο έκλειναν 20 χρόνια από την «μπολιβαριανή επανάσταση».

Από την πλευρά τους, οι υποστηρικτές του προέδρου Μαδούρο, ντυμένοι στα κόκκινα, συγκεντρώθηκαν στην καρδιά του Καράκας για να γιορτάσουν την επέτειο, φωνάζοντας συνθήματα κατά των ΗΠΑ και των έξωθεν παρεμβάσεων. Χαρακτηριστικό ήταν το πανό που κρατούσε διαδηλωτής, το οποίο έγραφε, στέλνοντας σαφές μήνυμα στις ΗΠΑ: «Γκρίνγκο, έξω από την πατρίδα μου». Στο πλαίσιο της συγκέντρωσης, ο Μαδούρο βρήκε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει και τον πολιτικό ελιγμό του, ανακοινώνοντας τη διεξαγωγή βουλευτικών -και όχι προεδρικών- εκλογών στη χώρα – κάτι που όμως η διεθνής κοινότητα δεν ακούει, καθώς η Δύση πιέζει για προεδρικές κάλπες.

Την ώρα που τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αμφέβαλλαν για τον όγκο της φιλοκυβερνητικής διαδήλωσης, τον γύρο του κόσμου έκαναν εικόνες από τη συγκέντρωση υποστηρικτών του Γκουαϊδό. Πληροφορίες αναφέρουν πως σχεδόν 100.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε αυτήν, ενώ πολλοί εξ αυτών κρατούσαν πανό με αντικυβερνητικά συνθήματα και χτυπούσαν κατσαρόλες για να καταγγείλουν τη φτωχοποίησή τους.

Χθες έληγε το τελεσίγραφο της Ε.Ε. προς το Καράκας και χώρες, όπως η Γαλλία αλλά και η Αυστρία, από νωρίς έσπευδαν να διαμηνύσουν πως θα αναγνωρίσουν ως μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας τον Γκουαϊδό. Μεγάλο ερωτηματικό στην «εξίσωση» παραμένει η στάση του στρατού, ειδικά μετά την κίνηση του εν ενεργεία ανώτατου αξιωματικού της αεροπορίας Φρανσίσκο Γιάνες να λιποτακτήσει στο πλευρό του τελευταίου και να καλέσει και άλλους στρατιωτικούς να τον μιμηθούν.

Οι «σύμμαχοι» Τουρκία και Ιράν!

Ο Μαδούρο δεν μετρά μόνο εχθρούς, αλλά και φίλους. Φίλους, όπως ο γείτονάς μας, «σουλτάνος» Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες έχει σταθεί στο πλευρό του προέδρου της Βενεζουέλας, προκαλώντας με τη στάση του νέο σημείο τριβής στις σχέσεις Αγκυρας – Ουάσινγκτον.
Το Σαββατοκύριακο υπέρ του Μαδούρο τάχθηκε και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Είπε ότι οι χώρες οι οποίες έχουν αναγνωρίσει τον αυτοανακηρυχθέντα μεταβατικό πρόεδρο Χουάν Γκουαϊδό πυροδοτούν την κρίση στη Βενεζουέλα και τιμωρούν εκατομμύρια πολίτες της.

«Υπάρχει πρόβλημα σε μια χώρα, υπάρχει μια σπίθα που μπορεί ανά πάσα στιγμή να γίνει πυρκαγιά. Σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε όλοι να έχουν συνεισφέρει στη λύση του προβλήματος μέσω του διαλόγου» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σε δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη.
«Αλλά έτσι χειρίστηκαν την κατάσταση; Οχι. Αντίθετα, η κατάσταση πυροδοτήθηκε από το εξωτερικό. Ο λαός της Βενεζουέλας τιμωρείται από μια τέτοια προσέγγιση» πρόσθεσε ο Τσαβούσογλου. Ανάλογη στάση τηρεί και το Ιράν, που, διά στόματος του προέδρου του Χασάν Ροχανί, κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν την «παγκόσμια ηγεμονία», ενώ προσπαθούν να ανατρέψουν τον Μαδούρο.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα