Το οικονομικό επιτελείο και πάλι με την πλάτη στον τοίχο

Αγώνας δρόμου για τις 16 εκκρεμότητες

Με την πλευρά των δανειστών σε κατάσταση έντονης δυσφορίας από το αναπάντεχο για εκείνους ύψος μισθολογικών αυξήσεων και τον χρόνο να πιέζει πλέον ασφυκτικά στα μέτωπα των υποχρεώσεων, το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται και πάλι με την πλάτη στον τοίχο. 

Ουσιαστικά έχει μπροστά του λιγότερο από έναν μήνα πυκνών διαβουλεύσεων μέσω τηλεδιασκέψεων προκειμένου να προλάβει ως τις 15 Φεβρουαρίου να παρουσιάσει απτά αποτελέσματα στις 16 μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν, με κυρίαρχες τη λύση στον βρόχο των «κόκκινων» δανείων και την παραχώρηση της Εγνατίας.

Εκθεση

Οι θεσμοί έχουν διαμηνύσει ότι θέλουν τον χρόνο τους προκειμένου στη συνέχεια να συντάξουν την έκθεσή τους, η οποία θα δημοσιευτεί στις 27 Φεβρουαρίου, ενώ δύο ημέρες νωρίτερα θα ανακοινώσει τις εκτιμήσεις του και το ΔΝΤ.

Τα κείμενα αυτά, μαζί με την έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης για τις μακροοικονομικές ανισορροπίες, θα τεθούν στο Euroworking Group της 28ης Φεβρουαρίου. Τυχόν αρνητική εξέλιξη θα ανοίξει έναν νέο κύκλο συστάσεων, ώστε στο κρίσιμο Eurogroup της 11ης Μαρτίου η χώρα να αποσπάσει την ενεργοποίηση των παρεμβάσεων στο χρέος, δηλαδή χαμηλό επιτόκιο 2ου δανείου και 750.000.000 από κέρδη ελληνικών ομολόγων.

Καταλυτική για όλα αυτά θα είναι η τελική λύση στο θέμα του νόμου Κατσέλη, όπου η κυβέρνηση καλείται να απαγκιστρωθεί από τα ανελαστικά όρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας, που φτάνουν τα 280.000 ευρώ, την ώρα που τράπεζες και θεσμοί επιμένουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των ακινήτων κυμαίνεται μεταξύ 80.000 και 100.000 ευρώ.

Στο θέμα της Εγνατίας διαφαίνεται ήδη αδιέξοδο, καθώς, όπως παρατηρεί η Κομισιόν, η σύμβαση παραχώρησης «κινείται ήδη εκτός στόχων».