Στο «ναρκοπέδιο» της Αγκυρας

Ο Τσίπρας ταξιδεύει αύριο στην Τουρκία, παρά το νέο μπαράζ προκλητικότηταςΕπίσκεψη «υψηλού ρίσκου» θεωρείται η επιλογή του Αλέξη Τσίπρα να επισκεφτεί αύριο το παλάτι του Ερντογάν στην Αγκυρα. Η Αθήνα υπερασπίζεται την απόφαση του πρωθυπουργού να συναντά κάθε τρεις με τέσσερις μήνες τον αναιδή γείτονα προς Ανατολάς, προτάσσοντας τη «θετική ατζέντα».

Η άλλη πλευρά του Αιγαίου συνεχίζει ωστόσο να προκαλεί, μη μπορώντας να αποδεχτεί ότι το Αιγαίο δεν αποτελεί «γαλάζια πατρίδα» της, αλλά ένα πέλαγος το οποίο οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι έτοιμες να προασπιστούν ανά πάσα στιγμή.

Εν όψει του ταξιδιού στη «γειτονική αυλή», ο πρωθυπουργός, ο οποίος διατηρεί προσώρας και το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Εξωτερικών, συγκάλεσε το Σάββατο σύσκεψη στο ΥΠΕΞ προκειμένου να προετοιμαστεί με κάθε λεπτομέρεια το διήμερο ταξίδι του στην Τουρκία. Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας και Παιδείας Ευάγγελος Αποστολάκης και Κώστας Γαβρόγλου. Την ίδια ημέρα δέχτηκε στο Μέγαρο Μαξίμου τον νέο πρέσβη της Τουρκικής Δημοκρατίας Μπουράκ Ουζουγκεργκίν, τον οποίο λίγες ώρες νωρίτερα είχε συναντήσει στη Βουλή και ο Νίκος Βούτσης.

Γνώστες των ελληνοτουρκικών έχουν «χαμηλές προσδοκίες» από το ταξίδι, το οποίο θα ολοκληρωθεί με συνάντηση του πρωθυπουργού και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Μια κίνηση υψηλού συμβολισμού αλλά και ουσίας.

Ο πρώτος

Μάλιστα, η «Χουριέτ» σημειώνει ότι ο Τσίπρας θα είναι ο «πρώτος Ελληνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης μετά τον Ελ. Βενιζέλο το 1933».

Ο Τούρκος γείτονας, πάντως, συνεχίζει να «λιγουρεύεται» το Αιγαίο, όμως θα μείνει με την όρεξη. Ο πρόεδρος της Μεγάλης Εθνοσυνέλευσης της Τουρκίας και υποψήφιος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης στις εκλογές του Μαρτίου Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε μεν ότι στόχος της χώρας είναι να «ενισχύσει τη φιλία» μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας, ωστόσο στην πραγματικότητα προκαλεί λέγοντας πως «ακόμη κι αν υπάρχει πότε πότε ασυνεννοησία μεταξύ μας για το Αιγαίο, μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα»! Να του πει κάποιος πως δεν υπάρχει «ασυνεννοησία», παρά μόνο τουρκική παραβατικότητα.

Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να εστιάσει στην ανάγκη μείωση της έντασης στο Αιγαίο, καθιστώντας εκ νέου σαφές πως σε αμυντικό και σε διπλωματικό επίπεδο προασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Θα διευκρινίσει επίσης ότι ο σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου είναι απαραίτητος για την προώθηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων σε υγιείς βάσεις.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα