Απόφαση «μπλόκο» σε συντάξεις και δώρα!

«Βόμβα» από το Ελεγκτικό Συνέδριο, κόντρα στις ευνοϊκές γνωμοδοτήσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας!Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Στην αναμονή για πολύ καιρό ακόμη κινδυνεύουν να παραμείνουν περίπου 2.500.000 συνταξιούχοι, μέχρις ότου η Δικαιοσύνη αποφανθεί οριστικά σε σχέση με τη συνταγματικότητα -ή μη- των μνημονιακών περικοπών και της κατάργησης των δώρων. Τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας έχουν καταλήξει σε αντιφατικές αποφάσεις, με αποτέλεσμα να μην αποκλείεται το ενδεχόμενο τη λύση στον γόρδιο δεσμό να κληθεί στο μέλλον να δώσει το ανώτατο ειδικό δικαστήριο.

Από τη μία πλευρά, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) με τις αμετάκλητες αποφάσεις του 2015 έχει κρίνει αντισυνταγματικές τις ρυθμίσεις των νόμων του 2012 (4051 και 4093), με τις οποίες επιβλήθηκαν περικοπές στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, και καταργήθηκαν τα δώρα (Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας) συνολικού ύψους 800 ευρώ κατ’ έτος (400, 200 και 200 ευρώ, αντίστοιχα). Με βάση τις αποφάσεις αυτές, σύμφωνα με έγκυρους νομικούς, θα έπρεπε από τον Ιούλιο του ’15 και μετά να έχουν επαναχορηγηθεί τα δώρα και να έχουν αναπροσαρμοστεί οι συντάξεις στα προ των περικοπών του ’12 επίπεδα.

Λόγω του ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν εφάρμοσε τις αποφάσεις του ΣτΕ, το θέμα έφτασε στο Συμβούλιο Συμμόρφωσης του ανώτατου δικαστηρίου την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου. Οι νομικοί του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ επιχείρησαν να πείσουν για την ορθότητα της «μη συμμόρφωσης» με τις εν λόγω αποφάσεις.

Η κρίση του Συμβουλίου Συμμόρφωσης αναμένεται να γνωστοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες. Ομως η τελική κρίση της Δικαιοσύνης επί της συνταγματικότητας ή μη των μνημονιακών περικοπών μπορεί να καθυστερήσει ακόμη περισσότερο. Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της Ενωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, σε αντίθεση με τις αποφάσεις του ΣτΕ, το Ελεγκτικό Συνέδριο (Ε.Σ.) έχει αποφανθεί ότι τα αντίστοιχα «δρεπανηφόρα» μέτρα που λήφθηκαν με τον νόμο Λοβέρδου – Κουτρουμάνη (3847/2010) σε υλοποίηση του πρώτου Μνημονίου ήταν νόμιμα!

Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει κρίνει συνταγματική την περικοπή-κατάργηση των δώρων με την υπ’ αρ. 1388/2018 απόφαση, η οποία εκδόθηκε σχεδόν μία δεκαετία μετά το πρώτο Μνημόνιο (στις 12 Νοεμβρίου 2018). Με τους νόμους του 2010, η 13η και η 14η σύνταξη προσδιορίστηκαν συνολικά στα 800 ευρώ για όσους λάμβαναν συντάξιμες αποδοχές κάτω από 2.500 ευρώ, ενώ καταργήθηκαν ολοσχερώς για όσους είχαν πιο υψηλές αποδοχές.

Λόγω της «διχογνωμίας» ανάμεσα στο ΣτΕ και το Ε.Σ., οι νομικοί της ΕΝΥΠΕΚΚ εκτιμούν: «Πιθανότατα η διένεξη μεταξύ των δύο αντιφατικών αποφάσεων των ανωτάτων δικαστηρίων επί του ιδίου θέματος θα οδηγηθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο». Σε αυτό το ενδεχόμενο, οι συνταξιούχοι θα περιμένουν ακόμη πολύ καιρό, μέχρις ότου η Δικαιοσύνη να αποφανθεί οριστικά.

Μεταξύ… πρώτου και δεύτερου Μνημονίου

Η ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στις δύο αντιφατικές αποφάσεις έγκειται στο γεγονός ότι με βάση το Ελεγκτικό Συνέδριο οι περικοπές του πρώτου Μνημονίου κρίνονται νόμιμες και σύμφωνες με όσα ορίζουν οι διεθνείς συμβάσεις, ενώ κατά το ΣτΕ οι μειώσεις που προκάλεσε το δεύτερο Μνημόνιο και η οριστική κατάργηση των δώρων για τους συνταξιούχους είναι αντισυνταγματικές.

Με την απόφαση 1388/2018, η Ολομέλεια του Ε.Σ. έκρινε «συνταγματική και σύμφωνη με το Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. την περικοπή – κατάργηση των δώρων», έπειτα από σχετικό αίτημα συνταξιούχου στρατιωτικού.
Από την άλλη πλευρά, το 2015 η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε αντισυνταγματικές τις περικοπές στις κύριες και τις επικουρικές συντάξεις, και την κατάργηση των δώρων από το 2012 και μετά.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα