Η Ευρώπη αναγνωρίζει τον Γκουαϊδό ως πρόεδρο

Η «επισημοποίηση» ήρθε μόλις έληξε το οκταήμερο τελεσίγραφο στην κυβέρνηση του Καράκας να προκηρύξει νέες εκλογές!Από την
Ελενα Στάθου – Ελευθερόγλου

Η μία μετά την άλλη οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης αναγνώρισαν χθες και επίσημα τον Χουάν Γκουαϊδό ως τον προσωρινό πρόεδρο της Βενεζουέλας, μετά τη λήξη του οκταήμερου τελεσιγράφου που είχαν δώσει στον πρόεδρο Μαδούρο οι Ευρωπαίοι για την προκήρυξη νέων εκλογών.

«Η ισπανική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι αναγνωρίζει επισήμως τον πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας κ. Γκουαϊδό ως ασκούντα χρέη προέδρου της Βενεζουέλας» ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε τηλεοπτικό μήνυμά του, καλώντας τον να προκηρύξει άμεσα προεδρικές εκλογές.

Αμέσως μετά ακολούθησαν με παρόμοιες ανακοινώσεις η Βρετανία, η Αυστρία, η Σουηδία, η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία, η Λιθουανία και η Λετονία. Η αναγνώριση του Γκουαϊδό ήρθε λίγες ώρες μετά την απόρριψη του ευρωπαϊκού τελεσιγράφου από τον Νικολάς Μαδούρο στη διάρκεια συνέντευξής του στο ισπανικό τηλεοπτικό δίκτυο La Sexta. «Προσπαθούν να μας στριμώξουν με τελεσίγραφα για να μας υποχρεώσουν να φτάσουμε σε ακραία κατάσταση σύγκρουσης» υποστήριξε ο Μαδούρο.

Ανάμειξη στα εσωτερικά

Από την πλευρά της, η Ρωσία χαρακτήρισε την αναγνώριση του Γκουαϊδό από τις ευρωπαϊκές χώρες «ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Βενεζουέλας».

Στο μεταξύ, η Ιταλία -σε διαφορετικό μήκος κύματος- μπλόκαρε χθες την υιοθέτηση μιας κοινής θέσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης σχετικά με την αναγνώριση του Γκουαϊδό, καθώς διίστανται οι απόψεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης δήλωσε σε συνέντευξή του ότι θα έκανε ό,τι μπορούσε για να εξασφαλίσει την υποστήριξη της Ρώμης.

Η ανεξήγητη… κάψα της Μογκερίνι

 Στις Βρυξέλλες, η επικεφαλής για θέματα εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι τόνισε ότι η ειρηνική και δημοκρατική επίλυση της κατάστασης στη Βενεζουέλα αποτελεί την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως επισήμανε, η Ε.Ε. αποφάσισε τη δημιουργία μιας διεθνούς ομάδας επαφής, η οποία θα συνεδριάσει την επόμενη Πέμπτη στο Μοντεβιδέο για την εξεύρεση μιας λύσης. Από την πλευρά της, ωστόσο, η Γενική Γραμματεία του ΟΗΕ ανακοίνωσε χθες ότι δεν θα συμμετάσχει σε καμία συνάντηση ομάδων που έχουν συγκροτηθεί για να συζητήσουν την κρίση στη Βενεζουέλα, ώστε να «διατηρήσει την αξιοπιστία της στην προσφορά καλών υπηρεσιών στα δύο στρατόπεδα, προκειμένου να μπορεί, έπειτα από αίτημά τους, να βοηθήσει στην εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης». 

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα