Πώς οΤραμπ κρατάει τα «κλειδιά» της επεξεργασίας πετρελαίου

Η Citgo είναι μία αμερικανική πετρελαϊκή εταιρία που έχει έδρα στο Χιούστον του Τέξας και απασχολεί 3.400 εργαζομένουςΤο αξιοσημείωτο είναι ότι η Citgo από το 1990 ανήκει στη δημόσια πετρελαϊκή εταιρία της Βενεζουέλας PDVSA. Η αμερικανοβενεζουελάνικη (πλέον) εταιρία έχει διπλή σημασία για το Καράκας. Αφενός, αποτελεί τη μοναδική κερδοφόρα επιχείρηση της Βενεζουέλας και χρησιμοποιείται ως εγγύηση για την έκδοση κρατικών τίτλων και τη σύναψη δανείων. Αφετέρου, προμηθεύει την PDVSA με τη διαλυτική ουσία νάφθα, η οποία είναι απαραίτητη για την απρόσκοπτη ροή του αργού πετρελαίου στους αγωγούς μεταφοράς του.

Ο τόσο σημαντικός ρόλος της Citgo για τη Βενεζουέλα ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα έκανε τον πρόεδρο Τραμπ να τη χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης στο καθεστώς Μαδούρο. Μετά την επιβολή μιας σειράς σκληρών μέτρων εμπάργκο που είχε εφαρμόσει εναντίον της κυβέρνησης του Καράκας, ο Αμερικανός πρόεδρος αποφάσισε να εντείνει την πίεση και στην PDVSA. Από τη μια πάγωσε όλα τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας στις ΗΠΑ, τα οποία ξεπερνούν τα 6 δισεκατομμύρια δολάρια, και από την άλλη ανάγκασε τη Citgo να μην αποστέλλει χρήματα και νάφθα στη Βενεζουέλα. Η εταιρία είναι πλέον αναγκασμένη να καταθέτει τα κέρδη μόνον σε αμερικανικό τραπεζικό λογαριασμό, στον οποίο όμως μπορεί να έχει πρόσβαση μόνο ο Χουάν Γκουαϊδό.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα