Τα παιδιά του ISIS και ο σπόρος του μίσους

Ντοκιμαντέρ με «δυνατά» θέματα μπαίνουν στη διαγωνιστική… αρένα του Φεστιβάλ ΘεσσαλονίκηςΑπό τη
Γιώτα Βαζούρα

Σχεδόν έναν μήνα προτού το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης σηκώσει και επισήμως αυλαία, οι διοργανωτές ανακοίνωσαν τα πρώτα ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα, μεταξύ αυτών και δύο ελληνικά. «Πυξίδα» της επιλογής των φετινών ταινιών, με τις οποίες θα γεμίσει το πρόγραμμα, είναι η φράση «Μη μου άπτου» («Μη με αγγίζεις»), την οποία είπε ο Ιησούς στη Μαρία Μαγδαληνή όταν εκείνη τον αναγνώρισε μετά την Ανάστασή Του και επιχείρησε να τον πλησιάσει.

Μάλιστα, όπως τόνισε και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ορέστης Ανδρεαδάκης, αυτή η σκηνή από το Κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο έχει αναπαρασταθεί στην τέχνη εκατοντάδες φορές από τον 12ο αιώνα ως τις μέρες μας και αποτυπώνεται και σε αμέτρητα ντοκιμαντέρ.

Ανάμεσα στα ντοκιμαντέρ που διεκδικούν το μεγάλο βραβείο της διοργάνωσης είναι το «ISIS, tomorrow. The lost souls of Mosul» των Φραντσέσκα Μανόκι και Αλέσιο Ρομέντσι, το οποίο πραγματεύεται τον τρόπο που ο σπόρος του μίσους εξακολουθεί να επιβιώνει στα παιδιά των φονταμενταλιστών ακόμη και μετά το τέλος του πολέμου στο Ιράκ και την ήττα του ISIS.

Μετανάστευση

Το δεύτερο ντοκιμαντέρ μιλά για τη δραματική μείωση του πληθυσμού σε ένα πολωνικό χωριό, οι κάτοικοι του οποίου μετανάστευσαν μαζικά στην Ισλανδία, ενώ στο «Animus Animalis» (A story about people, animals and things) της Αϊστι Ζεγκουλίτε παρακολουθούμε την ιστορία μιας ομάδας κυνηγών ελαφιών επί το έργον.

Επίσης, θα προβληθεί το «Advocate» των Ρέιτσελ Λία Τζόουνς και Φιλίπ Μπελές, στο οποίο κεντρικό πρόσωπο είναι η Εβραιοϊσραηλινή δικηγόρος Λία Τσεμέλ, η οποία υπερασπίζεται εδώ και περίπου μισό αιώνα τους Παλαιστινίους και θεωρείται μία από τις σημαντικότερους συμμάχους τους. Να θυμίσουμε ότι το 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αρχίζει την 1η Μαρτίου και ολοκληρώνεται στις 10 Μαρτίου.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα