Ξεκλειδώνουν δεσμευμένοι λογαριασμοί!

Ερχεται ρύθμιση-ανάσα για τους συνεπείς οφειλέτες. Προβλέπει αποδέσμευση ποσών έως και τρεις φορές τη δόση τους στην ΕφορίαΡεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου

Βαθιά ανάσα σε χιλιάδες επαγγελματίες που βρίσκονται σε απόγνωση μετά το τσουνάμι δεσμεύσεων των τραπεζικών λογαριασμών τους δίνει ρύθμιση που προωθείται το αμέσως προσεχές διάστημα στη Βουλή, δίνοντας τη δυνατότητα να ανακτήσουν προοδευτικά τους λογαριασμούς τους, που σήμερα είναι «κλειδωμένοι» ακόμα και για μελλοντικά υπόλοιπα.

Το μέτρο για τον «προοδευτικά ακατάσχετο λογαριασμό», που θα αντικαταστήσει το ισχύον προβληματικό πλαίσιο, είναι προϊόν πολύμηνης επεξεργασίας μεταξύ της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών και θέτει ως απαραίτητη προϋπόθεση για το βαθμιαίο άνοιγμα των λογαριασμών την υπαγωγή των χρεών σε ρύθμιση και τη συνεπή στάση του οφειλέτη.

Εφόσον τηρείται η ρύθμιση εξόφλησης των οφειλών, ο λογαριασμός θα αποδεσμεύεται σταδιακά.

Για κάθε ποσό οφειλής που θα εξοφλεί ο φορολογούμενος βάσει της ρύθμισης θα αποδεσμεύεται από τον λογαριασμό του πολλαπλάσιο ποσό.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το ποσό του λογαριασμού που θα αποδεσμεύεται θα είναι τρεις με τέσσερις φορές υψηλότερο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης που πληρώνει προς την Εφορία ο οφειλέτης.

Για παράδειγμα, εάν η μηνιαία δόση της ρύθμισης ανέρχεται σε 300 ευρώ, το ποσό που θα μπορεί να κινηθεί στον μπλοκαρισμένο τραπεζικό λογαριασμό θα είναι 900 ή 1.200 ευρώ.

Σε άλλο παράδειγμα οφειλέτη, ο οποίος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο ύψους 10.000 ευρώ, η Εφορία δεσμεύει τον λογαριασμό του, που υποτίθεται πως είχε τη στιγμή της κατάσχεσης 2.000 ευρώ.

Επειδή ο λογαριασμός είχε δηλωθεί ως ακατάσχετος, η Εφορία εισπράττει το ποσό των 750 ευρώ, αφού τα 1.250 ευρώ είναι ακατάσχετα. Ο λογαριασμός, ωστόσο, έχει πλέον κλειδώσει και ο φορολογούμενος δεν μπορεί να τον κινήσει, ενώ οποιοδήποτε ποσό μπαίνει στον λογαριασμό αμέσως κατάσχεται.

Με τη ρύθμιση που προωθείται, εάν ο φορολογούμενος υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των οφειλών του και ξεχρεώνει τις μηνιαίες δόσεις, θα ανακτήσει σταδιακά τον έλεγχο του λογαριασμού του.

Με την πληρωμή της πρώτης δόσης και με την καταβολή 850 ευρώ που προβλέπεται στο παράδειγμα θα έχει τη δυνατότητα να κινήσει ποσό ύψους 2.550 ή 3.400 ευρώ.

Οσο η ρύθμιση της οφειλής τηρείται, το ποσοστό απελευθέρωσης του λογαριασμού μηνιαίως θα διευρύνεται μέχρι να αρθούν πλήρως τα αναγκαστικά μέτρα.

Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές Μαρτίου και δεν αποκλείεται να συνοδευτεί από μια νέα ρύθμιση των οφειλών προς την Εφορία, όπως η αύξηση των δόσεων της πάγιας ρύθμισης στις 48 και η καθιέρωση 120 δόσεων για παλαιές οφειλές, όσο κι αν αυτό προκαλεί τη δυσφορία των θεσμών, οι οποίοι θεωρούν ότι αμβλύνει τη φορολογική συνείδηση των πολιτών.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα