Ακόμα ψάχνουν να βρουν λύση για την πρώτη κατοικία

Οι ρυθμίσεις θα είναι εξατομικευμένες, ώστε το «κούρεμα» να μην είναι οριζόντιο αλλά να υπολογίζεται μέσω εξωδικαστικού

Ρεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου

Στα χέρια των θεσμών καλείται να στείλει τις αμέσως επόμενες ημέρες το οικονομικό επιτελείο τις νέες ρυθμίσεις για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Μέχρι και την ύστατη ώρα αναζητείται, αφενός, να βρεθεί μια λύση στο πρόβλημα δεκάδων χιλιάδων πολιτών που αδυνατούν αντικειμενικά να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, εντοπίζοντας ταυτόχρονα όσους ανάμεσά τους είναι επιτήδειοι κακοπληρωτές, και αφετέρου να αποφευχθούν νέα δυναμικά κοινωνικά μέτωπα σε μια κρίσιμη πολιτικά συγκυρία. 

Σύμφωνα με πηγές κοντά στις τράπεζες οι νέες ρυθμίσεις θα είναι εξατομικευμένες, ώστε το «κούρεμα» να μην είναι οριζόντιο αλλά να υπολογίζεται μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού για να αποφευχθούν οι μακρόσυρτες δικαστικές διαδικασίες, με βάση το ύψος της υπόλοιπης οφειλής του δανείου και της πραγματικής αξίας του ακινήτου. Το ύψος της κρατικά επιδοτούμενης δόσης θα ρυθμίζεται ανάλογα με την περιουσία και το εισόδημα του δανειολήπτη, διαμορφώνοντας έτσι και το όριο προστασίας στην περιοχή των 150.000 ευρώ.

Ξεσκαρτάρισμα
Οι τράπεζες ξεσκαρτάρουν αυτές τις μέρες τα χαρτοφυλάκια των προβληματικών στεγαστικών δανείων (γύρω στα 15 δισ. ευρώ) που μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση με βάση κριτήρια αδυναμίας εξυπηρέτησης (περίπου τα 8 δισ.), ώστε να ξεκαθαριστεί ποιοι δανειολήπτες θα επιδοτηθούν από το κράτος (όχι απαραίτητα στο 1/3 της δόσης) κατά το κυπριακό μοντέλο ΕΣΤΙΑ. Τα διαθέσιμα ποσά από τον Προϋπολογισμό είναι 150.000.000 ευρώ φέτος και ανεβαίνουν στα 200.000.000 ευρώ από το 2020 και μετά.

Είναι προφανές, όπως βάσιμα εκτιμά η αγορά, ότι οι νέες ρυθμίσεις θα ανοίγουν την πόρτα σε περισσότερους πλειστηριασμούς, κάτι που βέβαια δημιουργεί πρόβλημα σε μια προεκλογική χρονιά και διαιρεί την κυβέρνηση σε διακριτά στρατόπεδα. Ωστόσο η αναθεώρηση των ορίων προστασίας προβάλλεται από τις τράπεζες και τους θεσμούς ως μονόδρομος για την αποκάλυψη στρατηγικών κακοπληρωτών αλλά και τη μείωση ενός σημαντικού τμήματος των «κόκκινων» δανείων.

Για το θέμα έλαβε χώρα ευρεία σύσκεψη χθες το βράδυ υπό τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου. 

Εξετάζεται η εγγύηση του επιτοκίου, δηλαδή η τράπεζα να μην μπορεί να το αυξήσει σε ενδεχόμενη απρόβλεπτη άνοδο.