Σπίτι για ενοικίαση ούτε… για δείγμα

Το Airbnb «εξαφανίζει» τα σπίτια! Πιο δύσκολη η εύρεση καταλύματος για μακροχρόνια μίσθωση. Συγκροτούνται «τουριστικά γκέτο» στα κέντρα πόλεωνΑπό τον
Βασ. Παπακωνσταντόπουλο

Στη συγκρότηση «τουριστικών γκέτο» στα κέντρα πόλεων οδηγεί η έκρηξη της λεγόμενης «οικονομίας του διαμοιρασμού», των καταλυμάτων δηλαδή που μισθώνονται μέσα από πλατφόρμες, όπως η Airbnb. Γειτονιές της Αθήνας, των Χανίων και άλλων πόλεων της χώρας έχουν μετατραπεί σχεδόν αποκλειστικά σε υποδοχείς επισκεπτών. 

Σύμφωνα με έρευνα της Grant Thornton για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, η βραχυχρόνια εκμίσθωση ακινήτων έχει αρχίσει να εκτοπίζει την αγορά μακροχρόνιων μισθώσεων κατοικιών, δημιουργώντας σημαντικά κοινωνικά προβλήματα. Καθηγητές, γιατροί, φοιτητές δεν μπορούν να βρουν εύκολα σπίτια, ειδικά σε νησιωτικούς προορισμούς, καθώς οι ιδιοκτήτες τους τα νοικιάζουν αποκλειστικά σε επισκέπτες, προσδοκώντας σε μεγαλύτερα κέρδη. 

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Χανίων, όπου, από τα 4.549 διαθέσιμα ακίνητα, τα 4.337, δηλαδή το 95%, είναι για βραχυχρόνια μίσθωση και μόλις τα 212 για μακροχρόνια! 

Παρόμοια είναι η εικόνα στην Κέρκυρα, στη Ρόδο, σε νησιά των Κυκλάδων, αλλά και σε συνοικίες της Αθήνας, όπως ο Αγιος Κωνσταντίνος, το Κουκάκι, ο Κεραμεικός και τα Πετράλωνα.

Αύξηση ενοικίων

Στην πρωτεύουσα, ένα ακίνητο στην οικονομία διαμοιρασμού στερεί δύο ακίνητα από τις μακροχρόνιες μισθώσεις, ενώ προκαλείται αύξηση 9,3% στις τιμές των ενοικίων. Οπως επισημαίνεται στην έρευνα, το πλήθος των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης αναπτύσσεται με μεγαλύτερο ρυθμό από αυτόν των ακινήτων μακροχρόνιας μίσθωσης. Κατά αυτόν τον τρόπο προκαλείται ανισορροπία στην ανάπτυξη του τουριστικού και του υπόλοιπου οικιστικού περιβάλλοντος, με αύξηση των τιμών ενοικίασης και επιβάρυνση των οικονομικά ασθενέστερων. 

Παράλληλα, τα εμπορικά καταστήματα και οι υπηρεσίες εστίασης αναπροσαρμόζονται και στρέφονται σχεδόν αποκλειστικά στην εξυπηρέτηση των αναγκών των επισκεπτών. Αποτέλεσμα αυτού είναι η περαιτέρω αλλοίωση της φυσιογνωμίας των περιοχών και η μετατροπή τους σε «τουριστικά γκέτο».

Τα συνολικά έσοδα από τη δραστηριότητα της οικονομίας του διαμοιρασμού έχουν εκτοξευτεί στα επίπεδα των 1,9 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 10% της ετήσιας δαπάνης των ξένων τουριστών στην Ελλάδα, με περισσότερα από 76.000 ακίνητα να είναι διαθέσιμα προς ενοικίαση. Οπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος, Αλέξανδρος Βασιλικός, όσο η συγκεκριμένη δραστηριότητα παραμένει επί της ουσίας χωρίς ρύθμιση και έλεγχο εφαρμογής των ρυθμίσεων δημιουργούνται τεράστια κοινωνικά προβλήματα, που δεν επιλύονται με τη φορολόγηση.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

spot_img

Κορυφαίες Ειδήσεις

Προτεινόμενα