Παράνομο «ντελίβερι» όπλων σε Ταλιμπάν και τζιχαντιστές!

Σαουδική Αραβία - Εμιράτα, παραβιάζοντας τη συμφωνία με τις ΗΠΑ, προμήθευαν τους τρομοκράτες με αμερικανικό πολεμικό υλικό

Από την
Ελενα Στάθου-Ελευθερόγλου

Εντονη ανησυχία έχει προκαλέσει στις ΗΠΑ η αποκάλυψη του CNN ότι η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προμήθευσαν με αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό τρομοκράτες που συνδέονται με την Αλ Κάιντα και ομάδες πολιτοφυλάκων που μάχονται στην Υεμένη, παραβιάζοντας τις συμφωνίες για τα όπλα που είχαν συνάψει με την Ουάσινγκτον.

Σύμφωνα μάλιστα με την εκτενή έρευνα που διεξήγαγε το ειδησεογραφικό δίκτυο, τα όπλα αμερικανικής κατασκευής έφτασαν ακόμα και σε ομάδες μαχητών που υποστηρίζονται από την Τεχεράνη! 

Το γεγονός αυτό αποτελεί μια αναπάντεχη σύγκρουση συμφερόντων που σοκάρει την Ουάσινγκτον, η οποία στηρίζει τη Σαουδική Αραβία σε μια προσπάθεια να περιορίσει την επιρροή του Ιράν στην ευρύτερη περιοχή. 

Οπως αποκαλύπτει το CNN, η Σαουδική Αραβία, η οποία ηγείται του στρατιωτικού συνασπισμού που έχει επέμβει στον πόλεμο της Υεμένης, μαζί με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, χρησιμοποίησαν τα αμερικανικά όπλα για να εξαγοράσουν την αφοσίωση και τη στήριξη των φυλών και των πολιτοφυλάκων που δρουν στην περιοχή, σε μια προσπάθεια να ελέγξουν το πολύπλοκο πολιτικό τοπίο στην Υεμένη. 

Οι ΗΠΑ αποτελούν μακράν τον μεγαλύτερο προμηθευτή όπλων της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ, και η στήριξη της Ουάσινγκτον ήταν καθοριστικής σημασίας για τον πόλεμο στην Υεμένη. 

Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, η μεταφορά στρατιωτικού εξοπλισμού σε τρίτους παραβιάζει τους όρους της συμφωνίας για τα όπλα μεταξύ των ΗΠΑ και του υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας συνασπισμού. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του CNN το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ διέταξε τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας. 

Οι εξελίξεις έρχονται σε μια στιγμή όπου το αμερικανικό Κογκρέσο είναι εξοργισμένο με τη Σαουδική Αραβία εξαιτίας της δολοφονίας του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι. 

Οι νέες αποκαλύψεις οδηγούν τους Αμερικανούς νομοθέτες να εξετάζουν την περίπτωση άσκησης πίεσης στην κυβέρνηση Τραμπ προκειμένου να σταματήσει τη στήριξη της Σαουδικής Αραβίας και του στρατιωτικού συνασπισμού, μια στήριξη που βασίζεται στην προμήθεια αμερικανικών όπλων για τη διεξαγωγή του πολέμου στην Υεμένη.